Kozmik mahsuller Dünya'da hasat için hazırlanıyor

BM gıda ve atom enerjisi kuruluşları, Pazartesi günü 2022'de uzaya gönderilen tohumların artık Dünya'ya dönmeye hazırlandığını duyurarak çığır açan bir 'astrobotanik' araştırmasının meyvelerini toplamaya hazırlanıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ( IAEA ) başkanı Rafael Mariano Grossi , "Bu, daha güçlü ürünler yetiştirmemize ve daha fazla insanı beslememize yardımcı olarak, çok da uzak olmayan bir gelecekte insanların yaşamları üzerinde gerçek bir etkiye sahip olabilecek bilimdir" dedi.

Ajanslar, dünya nüfusunun 2050 yılına kadar yaklaşık 10 milyara ulaşacağı tahmin edilirken, daha fazla gıda üretmeyi amaçlayan bilim ve teknoloji yoluyla yenilikçi çözümlere, daha dayanıklı ekinlere ve daha sürdürülebilir tarım yöntemlerine açık bir ihtiyaç olduğunu söyledi. 

Yıldızlara ulaşmak

1946'dan beri benzer deneyler yapılırken, IAEA ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (  ) , bitki mutasyonlarını tetikleme konusundaki yaklaşık 60 yıllık deneyiminde uzaya gönderilen tohumlar üzerinde ilk kez genomik ve biyolojik analizler yapıyor. insanlara ve gezegene faydalı olabilir.

Deney, iklim değişikliğine uyum sağlayabilen ve küresel gıda güvenliğini artırmaya yardımcı olabilecek yeni mahsuller geliştirmeyi amaçlıyor .

Şu anda uzayda iki tür tohum var: bitki botanikçileri ve genetikçiler tarafından kapsamlı bir şekilde incelenen bir tere türü olan arabidopsis ve darı ailesine ait olan ve pek çok gelişmekte olan ülkede yetişen kuraklığa ve sıcağa dayanıklı bir tahıl olan sorgum. yemek için.

Tohumlar, 7 Kasım 2022'de NASA'dan mürettebatsız bir kargo mekiğiyle gönderildi. Uzaydayken, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) içinde ve dışında karmaşık bir kozmik radyasyon , mikro yerçekimi ve aşırı sıcaklık karışımına maruz kaldılar .

FAO/IAEA Gıda ve Tarımda Nükleer Teknikler Ortak Merkezi'ndeki bilim adamları, Nisan ayı başlarında geri döndüklerinde, uzay kaynaklı mutasyonları daha iyi anlamak ve yeni çeşitleri belirlemek için tohumları büyütmeyi ve yararlı özellikler için taramayı planlıyorlar .

Tarımsal gıda sistemlerini dönüştürmek

Ajanslar, yetiştirildikten sonra, bir dizi analizin, kozmik radyasyonun ve zorlu uzay koşullarının, mahsullerin Dünya'da giderek zorlaşan büyüme koşulları karşısında daha dayanıklı hale gelmesine yol açıp açmayacağının anlaşılmasına yardımcı olacağını söyledi.

 , "UAEA ile hem Dünya'da yıllarca meyve veren hem de şimdi tohumları uzayda dolaşan ortaklığımızla gurur duyuyorum" dedi.

"Doğanın direncine hayranlık duyuyorum ve uzay araştırmalarının tarımsal gıda sistemlerimizi dünya çapında daha verimli, daha kapsayıcı, daha dirençli ve daha sürdürülebilir hale getirebileceği sonsuz faydalar beni heyecanlandırıyor."

Editör: Haber Merkezi