Belediye binaları başta olmak üzere, tüm tesislerin kapısını açarak Çukurovaları misafir eden ve tüm ihtiyaçlarını gidermeye çalışan Çukurova Belediyesi, Tesisler Müdürlüğünün uzman psikologlarıyla her yaştan depremzedeye psikolojik ilk yardım hizmeti vererek, yaşanan acı sürecin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Meydana gelen şiddetli depremlerden en çok etkilenen kesim olan çocuklar için özel psikolojik oyun terapileri, yetişkinlerle de travma sonrası yaşanan stres bozuklukları için grup terapileri yaparak sürecin en az hasarla atlatılması amaçlanıyor. 

Deprem faciasından sonra evlerine giremeyen ve büyük panik yaşayan Çukurovalıların tüm ihtiyaçlarını gidermeye çalışan, belediyenin ana ve ek binaları başta olmak üzere, kreşleri, kadın sohbet evleri, emekli dinlenme evlerinin yanı sıra tüm tesisleri halka açan Çukurova Belediyesi, buralarda kalan vatandaşların yaralarını sarmaya devam ediyor. Başta çocuklar olmak üzere, depremden etkilenen her yaştan vatandaşın yanı sıra, afetin vurduğu diğer komşu şehirlerden gelen depremzedelere psikolojik destek vermeye başlandı. Tesisler Müdürlüğü’nde görevli uzman psikologlarla terapi etkinlikleri başlatan Çukurova Belediyesi, yaşamlarını sürdürmeye çalışan misafirlerin süreci rahat atlatmasını sağlamaya çalışıyor. Yetişkinler gibi duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanan, yaşanan deprem korkusunu ve oluşturduğu olumsuz yaşam koşullarının yarattığı stresle baş etmekte zorlanan çocuklar için psikolojik terapi seansları düzenleniyor. Oyun terapileri ve psikologlarla grup çalışmalarına katılan çocuklar hem eğleniyor hem de yaşadıkları travmatik stres bozukluklarından kurtulmanın mutluluğunu yaşıyor. Çukurova Belediyesinin tüm tesis ve binalarında kalan vatandaşlarla sürekli irtibat halinde olan, onlarla terapiler gerçekleştirerek normalleşmelerini sağlamaya çalışan belediye psikologları, barınma, yemek, ısınma ve temel ihtiyaçlar kadar, vatandaşların ruh sağlığının da bir o kadar önemli olduğuna vurgu yapıyor.

SÜRECİN PSİKOLOJİK OLARAK DA EN AZ HASARLA ATLATILMASI AMAÇLANIYOR

Yetişkinler duygu ve düşüncelerini konuşarak ifade ederken çocukların bu ihtiyaçlarını oyunlar, resimler, hikayeler aracılığıyla ifade edebildiğini hatırlatan Çukurova Belediyesi Tesisler Müdürlüğü’nün psikoloğu Kader Fakılar, depremin ikinci gününden itibaren psikolojik ilk yardım terapileri uygulamaya başladıklarını söyledi. Çukurova Belediyesi olarak halkın ruh sağlığını güçlü tutmaya çalıştıklarının altını çizen psikolog Kader Fakılar, deprem sonrası yetişkin bireylerde yerinde duramama, ani irkilmeler yaşama, uyku düzeninin bozulması, güvensizlik, yabancılaşma, sosyal geri çekilme gibi bilişsel, fiziksel ve sosyal tepkilerin oluşabildiğini belirterek, çeşitli grup ve kişisel terapilerle tesislerde misafir ettikleri Çukurovalıların en az hasarla süreci atlatılması için çaba gösterdiklerini söyledi. 

BAŞKAN SONER ÇETİN; HER YAŞA DEPREM SONRASI PSİKOLOJİK DESTEK ÇOK ÖNEMLİ 

Beden salığı kadar ruh sağlığının da normalleşme sürecinde çok önemli olduğunu söyleyen Çukurova Belediyesi Başkanı Soner Çetin, belediye psikologlarının her yaştan depremzedeyle ilgilendiğini belirterek, deprem sonrası özellikle çocuklar ve kadınlarda yaşanabilecek psikolojik travma ve ruhsal çöküntülere psikolojik destek sunmaya çalıştıklarını ifade etti. Belediyenin tüm birimlerinde kalan Çukurovalılara ev sıcaklığında hizmet vermeye çalıştıklarını açıklayan Başkan Çetin, çeşitli ruhsal sıkıntılar yaşayan ve kötü günleri aşmak adına her türlü hizmeti vermeye çalıştıklarının altını çizen Başkan Soner Çetin, bu anlamda psikolojik desteği önemli bulduklarını söyledi. İsteyen ve ihtiyaç duyan her Çukurovalının Tesisler Müdürlüğü’ne başvurarak, ücretsiz bir şekilde psikologlarla görüşebileceklerini hatırlattı.

Editör: Haber Merkezi