ABC News'e konuşan üst düzey bir yönetim yetkilisi, Biden yönetiminin, silahların "gidecek başka hiçbir yeri olmayan" bir milyondan fazla sivilin barındığı Refah'ta kullanılabileceği endişesi nedeniyle geçen hafta İsrail'e yaklaşık 3.500 bomba sevkiyatını durdurmayı seçtiğini söyledi.

Yetkili, ABD'den İsrail'e yapılan diğer silah transferlerinin - Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatı veya JDAM kitlerinin satışı da dahil olmak üzere - ABD'nin İsrail'e askeri yardımına ilişkin geçen Nisan ayında başlayan daha geniş bir incelemenin parçası olarak yakından incelendiğini söyledi.

Sevkiyatı duraklatma ve diğerlerinin yavaş yürümesini dikkate alma kararı, Biden yönetimi için politikada büyük bir değişiklik ve ABD'nin İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana yakın müttefikinin askeri yardımını reddettiği bilinen ilk örnek.

Biden yönetimi geçmişte politika farklılıklarına rağmen İsrail'den silah verme konusunda isteksiz davranmıştı çünkü bu tür sözleşmeler genellikle yıllardır yapılıyor ve yardımın durdurulmasının yakın vadede İsrail'in politika kararlarını etkilemesi pek olası değil. Aynı zamanda ABD'li yetkililer, gelecekteki silah sevkiyatlarının ertelenmesinin, ABD için stratejik bir öncelik olan İsrail savunmasını riske atabileceğinden endişe ediyordu.

Kamuya duyurulmamış hassas bir politika kararını tartışmak amacıyla isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey yönetim yetkilisine göre, bu hamle, ABD-İsrail'in Refah'taki insani ihtiyaçlara ilişkin görüşmelerinin "endişelerimizi tam olarak gidermemesi" nedeniyle geldi "

ABC News'e verdiği yazılı açıklamada yetkili, "İsrailli liderler böyle bir operasyon konusunda bir karar noktasına yaklaşmış gibi görünürken, Refah'ta kullanılabilecek belirli silahların İsrail'e transfer edilmesi teklifini dikkatle incelemeye başladık" dedi.

Geçen hafta durdurulan sevkiyatın yarıdan fazlası 2000 kiloluk bombalardan oluşuyordu. Yetkili, geri kalan 1.700 bombanın 500 kiloluk patlayıcı olduğunu söyledi.

ABC News'e konuşan yetkili, "Özellikle 2000 lb'lik bombaların son kullanımına ve Gazze'nin diğer bölgelerinde gördüğümüz gibi yoğun kentsel ortamlarda yaratabilecekleri etkiye odaklandık" dedi. "Bu sevkiyata nasıl devam edeceğimiz konusunda nihai bir karar vermedik."

İncelenmekte olan diğer vakalar arasında bombaların hassas şekilde hedeflenmesini sağlayan JDAM kitleri yer alıyor.

Gazze savaşının yayılması Lübnan'daki en savunmasız kesimlerin sefaletini artırıyor Gazze savaşının yayılması Lübnan'daki en savunmasız kesimlerin sefaletini artırıyor

İsrail'in Refah'ta "kesin" operasyon olarak adlandırdığı operasyona başladığı gün, Salı günü erken saatlerde çok sayıda ABD'li yetkili de bu politika kararını doğruladı. ABD'li yetkililer, bu operasyonların İsrail'in haftalardır planladığı daha büyük çaplı işgalin başlangıcı olduğuna inanmadıklarını söyledi; Bu zaman çizelgesinin belirsizliğini koruduğunu söylüyorlar.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Refah'taki operasyonların Hamas'ı ortadan kaldırmak için kaçınılmaz ve gerekli olduğunu söyledi.

Beyaz Saray bir basın toplantısında ayrıntıları tartışmayı reddetti, bunun yerine ABD'nin İsrail'e verdiği genel desteğe işaret etti.

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, "İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımız katı olmaya devam ediyor" dedi. "Elbette bireysel sevkiyatlardan şu ya da bu şekilde bahsetmiyoruz. Ancak yine de İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımızda hiçbir şey değişmedi."

Biden, Gazze'de artan sivil ölümlerini durdurmak için yeterince çaba göstermediğini söyleyen bazı Demokratlar ve diğer seçmenlerin eleştirileriyle karşı karşıya kaldı. Aynı zamanda Cumhuriyetçiler arasında İsrail'in Gazze'deki operasyonlarına verilen destek hâlâ güçlü.

Salı günü GOP'un üst düzey milletvekilleri, Kongre tarafından halihazırda onaylanmış olan İsrail'e silah sevkiyatındaki gecikmeyi eleştirmekte gecikmediler.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, "Bu Kongre'nin isteği değil" dedi. "Bu, hesap verebilirlikle karşı karşıya kalmadan yardımı durdurmaya yönelik gizli bir girişimdir. Kongre'nin amaçladığı şeyi baltalıyor."

Cumhuriyetçi Senatör Jodi Ernst ve Ted Budd, Biden'a yazdıkları bir mektupta, Biden yönetiminin İsrail'e cephaneyi durdurmadan önce Kongre'ye bildirimde bulunmadığı yönündeki haberler karşısında "şok olduklarını" ve "derin endişe duyduklarını" söylediler.

"Eğer bu haberler doğruysa, o zaman bir kez daha Amerikalı bir müttefike verdiğiniz sözü tutmuşsunuz demektir" dediler.

Üst düzey yönetim yetkilisine göre, incelenmekte olan sevkiyatların tümü önceden tahsis edilen fonlardan geliyor ve Kongre tarafından kabul edilen son yardım tasarısından kaynaklanmıyor.

Yetkili, "İsrail'in ek olarak tahsis edilen her doları almasını sağlamaya kararlıyız" dedi ve İsrail için yeni gelecekteki silah ve teçhizatın Yabancı Askeri Finansman aracılığıyla onaylandığını belirterek, 827 milyon dolarlık bir rakama dikkat çekti.

Axios ilk olarak Pazar günü ABD'den İsrail'e yapılan mühimmat sevkiyatının durdurulduğunu bildirdi .

Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Çarşamba günü Senato panelinde ifade vermesi bekleniyor ve burada kendisine muhtemelen ABD politikası hakkında sorular sorulacak.

Editör: Haber Merkezi