OSMAN BAĞIŞ, “GEÇEN YIL BUĞDAYA VERİLEN DESTEKLER DEVAM ETMELİ”

Adana Ticaret Borsası Nisan Ayı Olağan Meclis toplantısının açılışında buğday üreticilerine geçen yıl verilen desteklerin çiftçileri memnun ettiğini hatırlatan Meclis Başkanı Osman Bağış, yaptığı konuşmada “Yeni hasat sezonu öncesi artan girdi maliyetleri hesap edilerek çiftçilerimizi yine memnun edecek bir taban fiyatının açıklanmasını beklemekteyiz. Kendi kendimize yeter ülke durumuna gelebilmek arzusundayız. Buğday ekiminde sürekliliğin devam etmesi için doğrudan destek ödemeleri bu yıl da devam etmelidir. Buğday, arpa ve mısırda gümrük vergilerinin yükseltilmesi çiftçilerimizin korunmasında önemli rol oynamıştır.” dedi.

ŞAHİN BİLGİÇ, “ÜLKE OLARAK TOPARLANMA SÜRECİNE GİRDİK”

Türkiye’nin pandemi sonrası yaşanan depremlerle ciddi manada sarsıldığını söyleyen ATB Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirmesinde “Dünyada hiç yaşanmayan asrın felaketiyle karşı karşıya geldik. İnşallah tüm bunları geride bırakırız. Bir daha yaşamayız. Depremi unutmamalı, sıkıntılarını da aşmak için daha çok mücadele etmeliyiz. Devlet millet kucaklaşmasıyla ülke olarak toparlanma sürecine girdik. Maalesef binlerce insanımızı yitirdik. Ancak hep birlikte yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Canla başla üretime devam ederek bölgeyi şahlandırmamız lazım. ATB olarak yönetim, meclis ve çalışanlarımızla gayretlerimizi sürdürüyoruz.”

ATB (2)

“İHRACAT VE VERGİLER ŞİRKET MERKEZLERİNİN BULUNDUĞU İLLERE DEĞİL, ÜRETİM YAPILAN İLLERE DEĞER KATMALIDIR.”

Bir ilde kazanılan paranın ödenen vergisinin de o ilde kalmasının gerekliliğine inandığını da sözlerine ekleyen Başkan Bilgiç, “İhracat, üretim yapılan illere katkı sağlamalı değer katmalıdır. Üretim merkezleri, fabrikaları Adana’da olup, şirket merkezi İstanbul’da olan firmalarımızın hem yaptıkları İhracatları, hemde Adanamızdan kazandıklarının vergileri bu şehirde kalmalı, bu kadim şehrin eski günlerine dönmesi için katkı sağlamalıdır. Adananın kalkınması ve gelişmesi için de doğrusu budur. Bu konuda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Bu olmuyorsa şirket merkezleri üretimlerinin ağırlıklı olduğu şehirlerde zorunlu olmalıdır.”

“İLK HASATLAR ADANAMIZDAN BAŞLAR”

Adana’da turfanda olarak başlanan soğan hasadının devam ettiğini de belirten Başkan Bilgiç, “Turfandalar her zaman kıymetli ürünlerdir. Üreticinin binbir zahmetle ürettiği ürünlerden para kazanması lazım. Patates hasadımız il olarak bölgemizde başlayarak Türkiye’nin tüm illerine gidiyor. Bölgemiz pamuktan zengin olan bölgedir. Adana, Çukurova yani bu bölge geçmişte bunun zenginliğini çok iyi yaşadı. Günümüzde pamuk ekimi azaldı ama ekiminin devam etmesi arzusundayız. Hem pamuk hem ikinci ürün soya ekiminin Çukurova’da arttırılması için 2023 yılı destek primlerinin önceden ilan edilerek tatmin edici rakamlar verilmesi şarttır. Aksi takdirde dışa bağımlılığımız giderek artacaktır. Biz bunu istemiyoruz. Bölgemizi iyi bilen bakanımıza seslenmek istiyorum; stratejik ürün olarak gördüğümüz pamuğun ve soyanın ekim alanlarının arttırılmasını sağlasın. Üretmek zorundayız, ürettiğimiz kadar güçlüyüz.” diye konuşan Başkan Bilgiç, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından ATB Meclis gündem maddelerine geçildi.

Editör: Haber Merkezi