CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu’nun piyasa dengeleme görevini unutup ticarethane gibi kâr odaklı çalışmasına sert tepki gösterdi. Kamu işletmelerinin asli görevinin yurttaşa hizmet etmek olduğunu belirten Gürer, emeklinin sabahın erken saatlerinde sıraya girerek et almaya çalıştığı bir ortamda, kurumun milyarlarca liralık kârla övünmesini eleştirdi.
📌 2024’te 11 Milyar TL Kâr!
Et ve Süt Kurumu’nun 2023 yılında 550 milyon TL olan kârının, 2024’te 11 milyar TL’ye yükseldiğini belirten Gürer, “Bunu övünerek anlatıyorlar. Oysa kurumun görevi fakir fukaraya uygun fiyatla et temin etmektir” dedi.
📌 “Kamu Kurumu Ticarethane Değildir”
Gürer açıklamasında, “Kamu kurumu ticarethane değildir. Görevi, et fiyatlarını dengelemek ve dar gelirliye ucuz et ulaştırmaktır. Sabah 5.30’da sıraya giren emekliye uygun fiyatta et veremiyorsan, kâr etmenin anlamı yoktur” ifadelerini kullandı.
📌 “Yerli Besiciye Destek Verin, İthal Hayvanla Çözüm Olmaz”
Et ve Süt Kurumu üzerinden yapılan hayvan ithalatını da eleştiren Gürer, “2010’dan bu yana ülkeye 10 milyon baş ithal hayvan getirilmiş. Bu hayvanlara 11 milyar dolar ödenmiş. Oysa yerli besiciye destek verilseydi bu tablo yaşanmazdı” dedi.
📌 Kurbanlık Fiyatları Erişilmez Hale Geldi
Gürer, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarının da ciddi şekilde arttığını vurgulayarak, “2018’de 1.000 liraya kurban alınabiliyordu. Bugün 22.000 liranın altında kurban yok. Diyanet, 13.500 lira açıklamış ama o fiyata kurban bulunmuyor. Vatandaş kurban kesemez hale geldi” diye konuştu.
Gürer, Et ve Süt Kurumu’nu asli görevine dönmeye çağırarak, vatandaşın ve emeklinin ucuz ete erişimi için fiyatların aşağı çekilmesini istedi. “Sabahın köründe sıraya girip bir kilo et almaya çalışan halkımıza bu çileyi reva görmeyin” diyerek sözlerini tamamladı.