Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Çarşamba günü yayınladığı bir raporda, dünya genelinde sosyal korumaya erişimi olmayan çocukların sayısının artmaya devam ederek onları yoksulluk, açlık ve ayrımcılık riskiyle karşı karşıya bıraktığı belirtildi. 

Artan zorluk riski 

Rapora göre, bu dönemde  dünyanın her bölgesinde çocuk ve aile yardımı kapsamı oranları ya düştü ya da durdu.

Örneğin, Latin Amerika ve Karayipler'de kapsama oranı kabaca yüzde 51'den yüzde 42'ye önemli ölçüde düşerken , oranlar Orta ve Güney Asya'da yüzde 21 civarında kaldı. 

BM kuruluşları,  çocuklara yeterli sosyal korumanın sağlanamamasının onları yoksulluk, hastalık, yetersiz beslenme ve artan çocuk yaşta evlilik riski gibi zorluklara karşı savunmasız bıraktığı konusunda uyardı.

Çocukların aşırı yoksulluk içinde yaşama olasılığının yetişkinlere göre iki kat daha fazla olduğunu ve günde 1,90 dolardan daha az bir gelirle hayatta kaldıklarını    söylediler - dünya çapında yaklaşık 356 milyon genç için bir gerçek.

Pandemiden ders almak 

Ayrıca, bir milyar çocuk “çok boyutlu yoksulluk” içinde yaşıyor, yani eğitime, sağlığa, barınmaya, beslenmeye, sanitasyona veya suya erişimleri yok. Sıralamalar, COVID-19 salgını sırasında yüzde 15 artarak çocukların yoksullaşmasını azaltmadaki ilerlemeyi tersine çevirdi. 

Rapora göre pandemi, kriz zamanlarında sosyal korumanın ne kadar kritik olduğunu da vurguladı.  

Neredeyse her hükümet ya mevcut programları genişletti ya da çocukları ve aileleri desteklemek için yeni önlemler getirdiyse de, çoğu gelecekteki şoklara karşı korunmak için  kalıcı reformlar yapmakta yetersiz kaldı .

Genişletin ve yatırım yapın 

UNICEF Sosyal Politika ve Sosyal Koruma Direktörü Natalia Winder-Rossi, evrensel çocuk parasının artan ekonomik zorluklar, gıda güvensizliği, çatışmalar ve iklimle ilgili felaketler arasında  bir cankurtaran halatı olabileceğini söyledi.

“ Çocuk dostu ve şoka duyarlı sosyal koruma sistemlerini güçlendirmeye, genişletmeye ve bunlara yatırım yapmaya acil bir ihtiyaç var. Bu, çocukları yoksulluk içinde yaşamaktan korumak ve özellikle en yoksul haneler arasında dayanıklılığı artırmak için çok önemli” dedi. 

Çocuklar ve aileler için 

Rapor, politika yapıcıları, çocuk yoksulluğuyla mücadelede kanıtlanmış ve uygun maliyetli yollar sunan yardımlara yatırım yapmak da dahil olmak üzere, tüm çocuklar için evrensel sosyal korumaya yönelik harekete geçmeye teşvik ediyor. 

Yetkililere ayrıca, aileleri ücretsiz veya uygun fiyatlı kaliteli çocuk bakımı gibi  önemli sağlık ve sosyal hizmetlere de bağlayan ulusal sosyal koruma sistemleri aracılığıyla çocuk yardımı sağlamaları tavsiye edilir.

Diğer tavsiyeler arasında, yerel kaynakları seferber ederek ve çocuklar için bütçe tahsisini artırarak planlar için sürdürülebilir finansman sağlanması ve insana yakışır işlere ve yeterli çalışan yardımlarına erişimin garanti edilmesi de dahil olmak üzere ebeveynler ve bakıcılar için sosyal korumanın güçlendirilmesi yer alıyor. 

Editör: Haber Merkezi