İsrailliler ve Filistinliler arasında şiddet tırmanırken, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk Cuma günü "mantıksız tırmanışa" son verilmesi çağrısında bulundu ve liderlere on yıllardır süren çatışmayı çözmek için acilen çalışmaları çağrısında bulundu. 

"Geçmişte tek başına başarısızlığa uğrayan başarısız şiddet ve zorlama yaklaşımlarını ikiye katlamak yerine, ilgili herkesi yalnızca ölü bedenler, paramparça hayatlar ve mutlak umutsuzlukla sonuçlanan tırmanmanın mantıksızlığından çıkmaya çağırıyorum" dedi. 

2022'de cinayet rekoru 

Türk, 2022'de Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'da rekor sayıda Filistinlinin öldürüldüğünü bildirdi. 

Şimdiye kadar, yeni yıl "daha fazla kan döküldü, daha fazla yıkım getirdi ve durum daha da değişkenleşmeye devam ediyor" diye ekledi. 

2022'de BM insan hakları ofisi ( OHCHR ), Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güvenlik güçleri tarafından 151 Filistinlinin yanı sıra İsrail güçleri veya bir yerleşimci tarafından öldürülen bir çocuğu belgeledi. İsrailli yerleşimciler tarafından iki Filistinli daha öldürüldü.  

Güvenlik güçlerinin karıştığı vakaların çoğu, aşırı güç kullanımı ve keyfi öldürmeler konusunda ciddi endişelere yol açıyor.  

Aynı dönemde Filistinliler tarafından İsrail içinde ve işgal altındaki Batı Şeria'da 24 İsrailli öldürüldü.

Ölümcül bir başlangıç 

Bu arada, bu yılın başından bu yana 34 Filistinli ve yedi İsrailli öldürüldü. 

Bay Türk, İsrail'in son önlemlerinin " insan hakları hukuku ihlallerini ve suiistimallerini ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerini yalnızca körüklediğinden" korkuyordu. 

Geçen hafta Doğu Kudüs'te meydana gelen saldırıların ardından, İsrailli yetkililer şüpheli faillerin evlerini kapatmak için harekete geçti. 40'tan fazla kişi tutuklandı ve iki aile zorla tahliye edildi. 

İsrail, saldırgan olduğundan şüphelenilen kişilerin akrabalarının kimlik belgelerinin, vatandaşlık ve oturma haklarının ve sosyal güvenlik yardımlarının iptal edilmesinin yanı sıra ev yıkımlarının hızlandırılması da dahil olmak üzere başka önlemler önerdi.  

Daha fazla şiddeti körüklemek 

Türk, bu tür tedbirlerin uygulanması halinde, uluslararası insancıl hukuk kapsamında “açıkça yasaklanmış” ve uluslararası insan hakları hukuku ile “uyumsuz” olan  toplu cezalandırma anlamına gelebileceğini söyledi.

Ayrıca, İsrail Hükümeti'nin siviller için ateşli silah ruhsatlandırmasını hızlandırma ve genişletme planları, nefret dolu söylemlerle birleştiğinde, "yalnızca daha fazla şiddete ve kan dökülmesine yol açabilir" diye ekledi. 

“Ateşli silahların yayılmasının hem İsrailliler hem de Filistinliler için artan ölüm ve yaralanma risklerine yol açacağını deneyimlerimizden biliyoruz. İsrailli yetkililer, toplumdaki ateşli silahların mevcudiyetini azaltmak için çalışmalı” dedi. 

Nefreti körüklemeyi bırak 

Sayın Türk, İsrailli yerleşimciler ile Filistinliler arasında, özellikle de işgal altındaki Batı Şeria'da son bir haftadır çok sayıda şiddet olaylarına ilişkin raporların alındığını kaydetti. 

Türk, “Kötüleşen bir şiddet sarmalını körüklemektense, kamu görevinde veya diğer yetkili makamlarda bulunan herkesi - aslında herkesi - 'öteki' nefretini körükleyen dil kullanmayı bırakmaya davet ediyorum ” dedi. "Bu tür bir nefret kışkırtması tüm İsrailliler, Filistinliler ve tüm toplum için aşındırıcıdır." 

BM insan hakları şefi, cinayetlerin ve ciddi yaralanmaların uluslararası standartlara uygun olarak soruşturulmasının sağlanması da dahil olmak üzere, gerilimi azaltmak için acil önlemler alınması çağrısında bulundu. 

Liderlere itiraz 

"Cezasızlık yaygındı ve aşırılıklara izin verildiğine dair bir sinyal gönderiyor" dedi. "Uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülük, güvenlik güçleri ile silahlı kişiler arasında karşılıklı ateş olup olmadığına bakılmaksızın, kolluk kuvvetlerinin herhangi bir bağlamında - inandırıcı ve etkili bir şekilde - can kaybını soruşturmaktır." 

Türk, İsrail'i güvenlik güçlerinin Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'daki tüm operasyonlarının uluslararası insan hakları hukukuna tam saygıyla yürütülmesini sağlamaya çağırdı. 

"İsrail halkı ve İşgal Altındaki Filistin Bölgesi liderlerinin bu uzun süredir devam eden, savunulamaz duruma siyasi bir çözüm için elverişli koşullar yaratmak için - acilen - çalışmasına ihtiyaç duyuyor"  dedi. 

Editör: Haber Merkezi