BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, iki ülkeye yaptığı beş günlük ziyaretin ardından Pazartesi günü, Suriye ve Türkiye'de meydana gelen son ölümcül depremlerden sağ kurtulanlar için daha fazla ve acil uluslararası desteğe duyulan ihtiyacın altını çizdi. 

Bay Grandi, felaketten etkilenen insanlarla ve sahadaki yardım görevlileriyle bir araya geldi. Ayrıca yetkililerle acil insani müdahaleyi gözden geçirdi ve tartıştı.

Başkanı olduğu BM mülteci kuruluşu UNHCR'ye göre, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler bölge genelinde yaklaşık 54.000 kişinin ölümüne yol açtı.

'Kıyamet' yıkımı 

Ayrıca, 12. yılına giren savaş nedeniyle Suriye içinde yerinden edilmiş veya sınırı geçmek zorunda kalmış milyonlarca insan da dahil olmak üzere 23 milyondan fazla insanın yaşadığı bir bölgede büyük yıkıma neden oldular. 

"Yıkım seviyesi şok edici ve birçok yerde kıyamet gibi " dedi . "Milyonlarca kişi kayıp, yaralanma ve travma yaşadı ve pek çoğu bu trajik ve korkunç olay yüzünden yerinden oldu." 

Sayın Grandi Türkiye'de Ankara, Hatay ve Gaziantep'i ziyaret etti. Suriye'de Lazkiye, Hama ve Şam'a gitti ve kuzeybatıda depremden etkilenen ve yerinden edilmiş diğer insanlara sınır ötesi bir ziyaret gerçekleştirdi. 

BM konvoyları, 2014'ten bu yana tek bir geçiş noktasından Suriye'nin kuzeybatısına -muhalefetin son kalesi- yardım taşıyor. Depremlerden önce zaten dört milyondan fazla insan ihtiyaç sahibiydi. 

Sonrasında, önemli yollardaki hasar nedeniyle yardım teslimatları geçici olarak durduruldu, ancak günler içinde yeniden başladı. Suriye daha sonra iki yardım koridorunun daha açılmasını kabul etti.

Muazzam ihtiyaçlar 

UNHCR ve insani yardım ortakları, özellikle ulusal ve yerel müdahale ekipleri, iki ülkedeki yardımı artırmaya devam ediyor. UNHCR, depremden bu yana on binlerce çadır, yatak, şilte, termal battaniye ve çok ihtiyaç duyulan diğer desteği sağladı.  
 
Bay Grandi, sahadaki ihtiyaçların çok büyük olduğunu söyledi ve daha fazla finansmanın çok önemli olduğunun altını çizdi.

"Uzun vadeli çabaları düşünmek ve desteklemek kritik olsa da, insanların hayatlarını ve geçim kaynaklarını yeniden inşa etmeye başlayabilmeleri için çok daha fazla insani yardıma ve erken iyileşme kaynaklarına ihtiyaç var " diye ekledi.

BM, Türkiye'deki insani müdahale için 1 milyar dolar ve Suriye için yaklaşık 400 milyon dolar istiyor . UNHCR'nin müdahale planlarının toplam tutarı 200 milyon doların biraz üzerinde.

Bugüne kadar, Türkiye temyiz başvurusu sadece yüzde iki oranında finanse edilirken, Suriye temyiz başvurusu yüzde 10 seviyesinde bulunuyor.

'İnsani zorunluluk' 

Grandi Türkiye'deyken, depremde her şeyini kaybeden ve şimdi binlerce insanla birlikte bir konteyner kampında yaşayan Türk ve Suriyeli ailelerle tanıştı.

Suriye'de toplu barınaklarda, önce savaş, şimdi de deprem nedeniyle birçok kez yerinden edilmiş ailelerle tanıştı.

On iki yıllık savaş, Suriye halkına çok büyük zorluklar yaşattı ve nüfusun yüzde 90'ından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Su, elektrik ve diğer temel hizmetler de dahil olmak üzere altyapı hırpalanmış durumda.

Grandi, "Neredeyse 20 yıldır düzenli olarak Suriye'ye geliyorum, ancak bulunduğum her yerde bu kadar yoksunluk ve çaresizlik görmedim" dedi.

"Bu kadar çok insanın bu kadar uzun süre bu kadar az şeyle baş başa kalması akıl almaz. Çok daha fazla desteğe ihtiyaçları var ve bunu hak ediyorlar. Bugün ülke genelinde yardım ve erken iyileşme faaliyetlerimizi hızlandırmak insani bir zorunluluktur. İhtiyacı olan herkese nerede olurlarsa olsunlar erişim çok önemlidir.” 

Editör: Haber Merkezi