Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya tarafından sunulan, Çağdaş Irkçılık, Irk Ayrımcılığı, Yabancı Düşmanlığı ve İlgili Hoşgörüsüzlük Biçimlerini Beslemeye Katkıda Bulunan Nazizm, Neo-Nazizm ve Diğer Uygulamaların Yüceltilmesiyle Mücadele başlıklı bir kararı kabul etti.

Belge 120 ülke tarafından desteklenirken, 10 ülke çekimser kaldı ve 50 ülke aleyhte oy kullandı.

Rusya her yıl böyle bir kararı başlatıyor. Belge bu kez Azerbaycan, Beyaz Rusya, Kamboçya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Küba, Kuzey Kore, Ekvator Ginesi, Laos, Mali, Nikaragua, Pakistan, Güney Afrika, Sudan, Suriye, Venezuela ve Vietnam'ın ortak yazarlığını yaptı.

Karar, "Nazi hareketinin, neo-Nazizmin ve Waffen SS örgütünün eski üyelerinin, anıtlar ve anıtlar dikmek, Nazi hareketini yüceltmek adına halka açık gösteriler düzenlemek de dahil olmak üzere, herhangi bir biçimde yüceltilmesine ilişkin derin endişeyi ifade ediyor".

Belge, "devletleri, diğerlerinin yanı sıra, Nazizm, neo-Nazizm ve Holokost inkarı olgusunu yakından izlemek amacıyla, ırkçılık, ırk ayrımcılığı, yabancı düşmanlığı ve ilgili hoşgörüsüzlüğün ortadan kaldırılması için ulusal eylem planları geliştirmeye ve uygulamaya teşvik etmektedir. Nazi rejimi, müttefikleri ve ilgili kuruluşların anma kutlaması."

Buna ek olarak, karar "İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazizm'e karşı savaşanların anısına dikilen anıtların kutsallığını bozmaya veya yıkmaya ve ayrıca bu tür kişilerin kalıntılarını yasa dışı bir şekilde mezardan çıkarmaya veya kaldırmaya yönelik girişim ve faaliyetlerin artan sıklığıyla ilgili derin endişeyi ifade ediyor."

Editör: Güven BOĞA