Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, soru önergesinde şu ifadelre yer verdi.

Boğaziçi Üniversitesi 2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’na göre; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nda belirtilen temel ihale usulleriyle yapılması gereken işlerin, ihale düzenlemeden parasal sınırların altında kalacak şekilde ve kısımlara bölerek doğrudan temin yoluyla yapılmıştır.

Raporda Kurumun söz konusu yapım işini ihale etmesi gerekirken kısımlara bölerek aynı yükleniciden doğrudan temin yöntemiyle edinmesi neticesinde, Kamu İhale Kanunu’nun ihalelerde rekabet, saydamlık, eşit muamele, güvenilirlik ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerine aykırı hareket ettiği, bu hizmet alımının 4734 sayılı Kanunda belirtilen temel ihale usulleri ile temin edilmesi gerektiği düşünülmektedir” denilmiştir.

Sayıştay raporunda, üniversitenin 2021 yılında bu yöntemle ihalesiz şekilde 603 bin 538 lira harcama yaptığını ve söz konusu miktarın 311 bin 865 lirası ise Kandilli Rasathanesi yerleşkesindeki eski yemekhane binasına rektörlük ofisi yapılması için harcandığını belirtilmiştir.

Öte yandan Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında pek çok masaüstü bilgisayar, diz üstü bilgisayar, tablet gibi elektronik cihazlar alındığını ve bazı akademisyenlerin üzerine 50-55 adede kadar dizüstü ve 40-50 kadar masaüstü bilgisayar zimmetlendiği belirlendi.

Üniversitede 940 akademik, 800 civarında idari personel olmasına rağmen toplamda 10 bin 247 bilgisayar bulunduğu ifade edilen Raporda, Laboratuvarlarda kullanılan masaüstü bilgisayarlar düşüldüğünde dahi, kabaca bir hesapla bir personelin kullanımına ortalama 10 adet bilgisayar düştüğü görülmektedir. 5018 sayılı Kanun'un 'Hesap verme sorumluluğu' başlıklı 8’inci maddesine göre her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar; kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ile kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu tutulmaktadırlar denilmiştir.

Bu bağlamda;

1.      Boğaziçi Üniversitesi’nin Kamu İhale Kanunu'nda belirtilen temel ihale usulleriyle yapılması gereken işleri, ihale düzenlemeden temin yoluyla yapmasının gerekçesi nedir?

2.      Sayıştay raporunda tespit edilen üniversite ihalelerinde yaşanan usulsüzlüklerle ilgili inceleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi aşamadadır?

3.      Bazı akademisyenlerin üzerine 50-55 adede kadar sadece dizüstü ve 40 - 50 kadar masaüstü bilgisayar zimmetlendiği ve her bir personelin kullanımına ortalama 10 adet bilgisayar düştüğü tespit edilmiştir. İhtiyaç dışında satın alınan bilgisayar sayısı kaçtır? Bu bilgisayarlar için ne kadar para harcanmıştır?

4.      İhtiyaç fazlası olduğu açık olan bilgisayar alımlarından sorumlu yetkililer hakkında herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?

Editör: Haber Merkezi