Bir grup bilim insanı, şehirleri harcanmış nükleer çubuklar kullanarak ısıtmak için radikal bir çözüm buldu ve bunların doğal gazdan daha uygun maliyetli ve daha çevreci olduğunu söylüyorlar.
AB kömürden uzaklaştıkça pek çok kişi araştırmayla ilgileniyor.
Çek Cumhuriyeti'ndeki hemen hemen her büyük şehirde, esas olarak kömürle çalışan birleşik ısı ve elektrik santralleri sistemi vardır. Ancak Avrupa Birliği enerji kaynağı olarak kömürden giderek uzaklaşırken, bu şehirler acilen alternatifler arıyor. Kömürden doğal gaza geçiş teknolojik olarak mümkün olsa da, sonuç olarak ısının çok daha pahalı olması muhtemeldir.
Prag'daki Çek Teknik Üniversitesi ve Pilsen'deki Batı Bohemya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar yenilikçi bir çözüm buldular: suyu ısıtmak için nükleer reaktörlerden kullanılmış yakıt çubuklarının ürettiği radyoaktif bozunma ısısını kullanan bir sistem olan Teplator. Radek Skoda liderliğindeki ekibe, kömür ve gazla çalışan tesislere çok uygun maliyetli bir alternatif olduğunu söylediği konsept ve tasarım için şimdiden bir patent verildi.
Çek Teknik Üniversitesi'nden Skoda DW'ye, projenin özellikle dikkate değer olduğunu çünkü elektrik santrallerinin kullanılmış yakıt elemanlarından, aksi takdirde yıllarca büyük bir masrafla depolanması ve soğutulması gerekecek ısı üretmesine izin verdiğini söyledi.
Skoda, "Tüm büyük Çek şehirlerini sadece bugün Çek Cumhuriyeti'nde halihazırda mevcut olan kullanılmış yakıt rezervlerinden ısıtmak mümkün olacak," dedi. "Teplator'un tasarlandığı kullanılmış yakıt türü yalnızca Çek nükleer enerji santrallerinde değil, örneğin şu anda kapalı olan Doğu Almanya'daki Greifswald nükleer santralinde de kullanılıyor. Kullanılmış yakıt Teplator'umuzda kullanılabilir. Leipzig veya Halle'yi ısıtın. " Bunun, gazla çalışan bir santralin maliyetinin yaklaşık yarısı kadar bir maliyetle yapılabileceğini söyledi.
Skoda, Teplator'un boyut olarak Viyana, Prag ve Münih gibi büyük Avrupa şehirlerinde halihazırda faaliyet gösteren "mini" nükleer araştırma reaktörlerine benzer olduğunu, ancak "yalnızca" ısı ürettiği için teknoloji ve tasarım açısından çok daha basit olduğunu açıkladı. "Bu küçük nükleer reaktörlerin temel sorunu, tıpkı daha büyük nükleer santraller gibi elektrik üretmeleridir ve bu çok pahalıdır" dedi.
Avrupa'ya büyük ilgi
Teplator'un en basit versiyonu, daha az karmaşık teknik çözüm ve malzeme gerektiren, normal atmosferik basınçta ve 100 santigrat derece (212 Fahrenheit) sıcaklıkta çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
Skoda, AB'nin artık daha temiz enerjilere geçmesiyle birlikte, artık konsepte büyük bir ilgi olduğunu açıkladı. Çek Cumhuriyeti'nin ısıtma bölümü olan neredeyse tüm enerji şirketlerinin bu fikri daha fazla keşfetmeye açık olduğunu söyledi.
"Şu anda somut müzakerelerin ortasındayız. Ayrıca Helsinki'de yetkililerin şehrin büyük ölçekli merkezi ısıtma sistemini dönüştürmeyi düşündükleri toplantılar da yaptık" dedi.
Teplator tasarımı hala uygun izinleri bekliyor, ancak ekip ilk tesisi inşa etmek için bir alan arıyor. Skoda, "Olumlu tepki bizi şaşırttı" dedi. "Bu muhtemelen Çek Cumhuriyeti'nde nükleer enerji kabulünün oldukça yüksek olmasından kaynaklanıyor " dedi.
Çekler nükleer enerjiye daha az dirençli
Almanya ve Avusturya'nın aksine, Çek Cumhuriyeti'nde nükleer enerjiye karşı gerçekten çok az direnç var. Şu anda parlamentoda temsil edilen tüm partiler, Avrupa Parlamentosundaki Yeşiller-Avrupa Özgür İttifakı'nın bir parçası olan Korsanlar bile daha fazla nükleer reaktör inşa etmekten yanadır. Yalnızca Çek Yeşiller Partisi nükleer enerjiye karşıdır, ancak çok az etkisi vardır ve sürekli olarak yaklaşık% 2 veya 3 oranında anketler yapar.
Ancak Çek Yeşiller Partisi sözcüsü Petr Kučera, Teplator'un iki sorunu olduğunu söyledi. "Birincisi, operasyonuyla ilgili hiçbir deneyimin olmadığı yeni bir teknoloji olmasıdır" dedi. "Diğer bir sorun, tehlikeli nükleer materyal kullanımının ademi merkeziyetçi hale getirilmesi olabilir. Mevcut iki nükleer enerji santrali yerine, Çek Cumhuriyeti'nde düzinelerce yerde olabilir. "
Yine de Skoda, Çek Cumhuriyeti'ndeki ilk Teplator'un 2028 yılına kadar çalışacağını umuyor. Ancak, nükleer enerjinin daha az popüler olduğu diğer AB ülkelerini ikna etmenin daha uzun süreceğinden korkuyor.
Çek Cumhuriyeti'ndeki muhafazakar Sivil Demokrat Parti'den Avrupalı bir milletvekili olan Evzen Tosenovsky DW'ye verdiği demeçte, Brüksel'deki ileri görüşlü projeyi teşvik edeceğini söyledi.
"Bu çok ilginç bir çözüm. Nükleer kaynakların gazın aksine avantajı, emisyonsuz olmalarıdır" diyerek, yalnızca yenilenebilir enerjilere dayalı bir ekonominin de riskler taşıdığını sözlerine ekledi.
"Dahası, gaz bizi Rusya'ya daha bağımlı hale getiriyor. AB'deki nükleer enerjiye muhalifler bu argümanı görmezden gelemezler."
Bu makale Almancadan çevrilmiştir.