'20 yıldır iktidardasınız, konut sorununu çözemediniz'

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız,  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, son iki yılda TOKİ'nin 70 bin konutunun iptal edildiğini hatırlatıp önümüzdeki iki yılda yapılması taahhüt edilen 250 bin konut projesinin gerçekçi olmadığını söyledi. 

Milletvekili Yıldız, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin son yirmi yılında AKP iktidarının olduğunu hatırlatıp "Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Bakana '7,5 milyon TOKİ'ye müracaat var' dediğiniz zaman seviniyorlar, aslında üzülmeleri gerekir; yirmi yıldır bu ülkeyi yönetiyorsunuz, konut sorununu çözmemişsiniz, 7,5 milyon vatandaşımız müracaat etmiş. Sayın Bakanım, çıktınız dediniz ki: "250 bin veya 500 bin konutu iki yılda teslim edeceğim." Ben özellikle burada TOKİ Başkanına soruyorum: 2020 ve 2021'de kaç tane konutun ihalesini iptal ettiniz? Ve hatırlıyorsanız Meclise de getirdiniz, 2020 ve 2021'de ihalesi yapılan konutların yüzde 15'i geçmemişse feshedilecek, geçtiği zaman müteahhitler isteği takdirde teminatlarını yakabilecekler. Soruşturdum, araştırdım, iki yılda yapılan konut ihalelerinden 70 bin konutun ihalesi iptal olmuş değerli arkadaşlar. Şimdi, Sayın Bakana ve Sayın TOKİ Başkanına soruyorum: 70 bin konut neden iptal oldu? Çünkü TÜİK enflasyon verilerini yanlış hesapladığı için, TÜİK'e göre fiyat verdiğiniz için o müteahhitler işlerini bitirmediler ve teminatlarını yaktılar. 70 bin insan tekrar sizden ev bekliyor. Onları ne zaman bitireceksiniz? 250 bin konutu nasıl yapacaksınız? dedi.

Başkan Çerçioğlu'nun başarılı çalışmaları

Konuşmasında Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun da başarılı çalışmalarından bahseden Yıldız, "Bugün, 1 milyar 130 milyon lira Aydın ASKİ para harcadı; bunun 3.643 kilometresi altyapı, 579 adet içme suyu sondaj kuyusu, 5 adet atık su arıtması, 90 adet içme suyu paket arıtması ve 2 tane baraj yapıldı, barajların parasını Büyükşehir Belediyemiz ödüyor şu an. Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu için inanın ki gittiğimiz her ildeki yaşayan bütün vatandaşlarımız "Keşke Özlem Çerçioğlu gibi Büyükşehir Belediye Başkanı bizde de olsaydı." diyorlar, o konuda da sizi bilgilendireyim" ifadelerini kullandı.

Yöneticilere giysi yardımı iddiaları

Milletvekili Yıldız, gazeteci Deniz Zeyrek'in BAYINDIR MEMUR-SEN ile Bakanlık arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinin hükümlerini ele aldığı iddialarını da dile getirdi. Yıldız, sözleşme hükümleri gereği koruyucu giyim malzemesinin ayni olarak sadece teknik personele verilmesi gerekirken bundan üst düzey yöneticilerin de yararlandığını hatırlattı.

Yıldız, ayni olması gereken giyim tedarikinin her bir personele adına düzenlenen alışveriş kartlarına yüklenen 4.250 lira tutarında Boyner, Mavi, DeFacto, Altınyıldız firmalarından yapacakları alışverişte kullanılmasının sağlanıp sağlanmadığını sordu.

Editör: Haber Merkezi