Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) il başkanları, dün yapılan il başkanları toplantısında yapılan değerlendirme sonucunda tüzük kurultayının yerel seçimlerden sonra yapılmasına karar verdiklerini açıkladı.

CHP il başkanları dün ortak bir açıklama yayınladı. İl Başkanlarının ortak açıklamasında, yerel seçimlere az bir süre kaldığı belirtilerek, "İvedi şekilde kurulacak ve derhal çalışmaya başlayacak tüzük komisyonunun, örgütlerimizin de görüşünü alarak kapsamlı bir çalışma yürütmesi ve günümüz ihtiyacını karşılayacak düzenlemelerin Tüzüğümüzde yer bulması için Tüzük Kurultayının 2024 yılı Mayıs sonunda yapılması, yasal sürecin ilk Parti Meclisi toplantısında başlatılması konusunda tavsiye kararı alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

Yasal süreç vurgusu

Perihan Koca: Tarım Şirketlerinin Denetlenmesi ve Kısıtlanması Gerekiyor Perihan Koca: Tarım Şirketlerinin Denetlenmesi ve Kısıtlanması Gerekiyor

Ayrıca açıklamada "Parti yönetimimiz tarafından Kurultay’dan önce ilan edilen Tüzük Kurultayı ile ilgili yasal süreç o tarihte başlatılmadığından söz konusu tarihte Kurultayın yapılmasının teknik olarak mümkün olmadığı görülmüştür" denildi.

81 il başkanının imzasının yer aldığı açıklamanın tam metni şöyle:

"Partimiz Tüzüğünde kapsamlı değişikliklerin yapılması için Tüzük Kurultayımızın toplanması konusu 14/11/2023 tarihinde yapılan İl Başkanları Toplantımızda değerlendirilmiştir.

"Teknik olarak mümkün değil"

Parti yönetimimiz tarafından Kurultay’dan önce ilan edilen Tüzük Kurultayı ile ilgili yasal süreç o tarihte başlatılmadığından söz konusu tarihte Kurultayın yapılmasının teknik olarak mümkün olmadığı görülmüştür. Bugün bir karar alınsa dahi Tüzük Kurultayımızın yapılması en erken Aralık ayının sonuna denk gelecektir.

Bilindiği üzere 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlere 138 gün kalmıştır.

Seçim takvimi 1 Ocak 2024 tarihinde başlayacak, hızla aday belirleme ve propaganda süreçleri yürütülecektir. Tüzüğümüz bu haliyle aday saptamada merkez yoklaması, önseçim ve eğilim yoklaması yöntemlerinin uygulanmasına imkan sağlamaktadır. Bu konuda il başkanlarımızın görüşü alınarak yöntem belirlenmelidir.

"Sıkıştırılmış bir takvimle ve dar bir sürede tartışılması uygun değil"

81 il başkanımız, ortak mutabakatla, tüzük değişikliklerinin seçim sürecinde sıkıştırılmış bir takvimle ve dar bir sürede tartışılmasını uygun görmemektedir.

İvedi şekilde kurulacak ve derhal çalışmaya başlayacak tüzük komisyonunun, örgütlerimizin de görüşünü alarak kapsamlı bir çalışma yürütmesi ve günümüz ihtiyacını karşılayacak düzenlemelerin Tüzüğümüzde yer bulması için Tüzük Kurultayının 2024 yılı Mayıs sonunda yapılması, yasal sürecin ilk Parti Meclisi toplantısında başlatılması konusunda tavsiye kararı alınmıştır.

Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve Genel Başkanımız Sn. Özgür Özel’in bu güne dek bahsettiği tüzük değişikliği ile ilgili demokratik vaatlerinin de yeni Tüzüğümüzde yer bulması konusunda fikir birliğine varılmıştır.

Kamuoyuna saygılarımızla sunarız."

TEMAYÜL YOKLAMASI YA DA ANKET ÇALIŞMASI

Hüseyin Şimşek imzasıyla bugün Birgün’de Mehmet Şimşek imzasıyla çıkan haberde ise “örgütlerin gözetiminde temayül yoklaması ya da anket çalışması yapılacağı” iddia edildi.

Şimşek’in konuyla ilgili değerlendirmesi şu şekilde;

Seçimlerin ardından değişim sürecine giren ve 37’nci Olağan Kurultayı’nda yeni parti yönetimini oluşturan CHP, yerel seçimlere hazırlanmaya başlıyor.

11’i büyükşehir belediyesi olmak üzere 200’den fazla belediyeyi yöneten CHP’de mevcut belediye başkanları için her seçim bölgesinde bir anket çalışması ya da temayül yoklaması yapılacak, resmi ön seçim yapılmayacak.

CHP yönetimi, yerel seçimlere yaklaşık dört aylık süre kalmasını gerekçe göstererek ön seçim uygulamasından vazgeçti.

Edinilen bilgiye göre, belediye başkanı adayları için hâkim gözetiminde gerçekleştirilecek ön seçim için vakit kalmadığını ifade eden parti yöneticileri, bunun yerine örgütlerin gözetiminde temayül yoklaması ya da anket çalışması yapılmasını istiyor.

Bu durumda tüm il ve ilçelere sandıklar kurulacak, alınacak karara göre ya son kurultay sürecinde belirlenen delegeler ya da üyeler oy kullanarak adayları seçecek. Seçimlerin sonucuna göre aday belirleneceği ise hüküm altına alınacak. Ayrıca seçmenin mevcut belediye başkanlarından memnun olup olmadıkları da anketle sorulacak. Ankete göre başarısız olan isimler, temayül yoklamasında yarışamayacak.

Editör: Süleyman Devrim Boğa