CHP'li Aliye Coşar "Fırsat eşitsizliğinin yarattığı sonuç kadınlardaki yoksulluk oranını artırmaktadır." CHP'li Aliye Coşar "Fırsat eşitsizliğinin yarattığı sonuç kadınlardaki yoksulluk oranını artırmaktadır."

CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Dr. Asu Kaya, Osmaniye’de soğan tarlasında mevsimlik tarım işçilerini ziyaret etti.

CHP Osmaniye Milletvekili Dr. Asu Kaya, Osmaniye’de soğan tarlasında çalışan mevsimlik tarım işçilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, bir siyasi partinin il başkanının mevsimlik tarım işçileri için “tatil amaçlı başka şehirlere gidiyorlar, tatil amaçlı yer değiştiriyorlar” dediğini hatırlatarak, "Mevsimlik tarım işçileri tatil amaçlı yer değiştiriyor" diyen siyasileri Osmaniye’deki soğan tarlasına, mevsimlik tarım işçilerinin feryadını duymaya davet ediyorum” dedi.

Zorlu Şartlarda Çalışan İşçiler

Asu Kaya, tarlalarda büyük eziyetler çekerek çalışan mevsimlik tarım işçilerinin tatil için değil, ekmek parası kazanmak için güvencesiz koşullarda çalıştıklarını vurguladı. Kaya, “Okula gitmesi gereken Esma kızımız, okulunu bırakmış. Şanlıurfa’dan Osmaniye’ye gelmiş olan ailesiyle tarlada çalışıyor. Ailelerin parası yok, çocukları düzenli sağlık hizmeti alamıyor. Şanlıurfa’dan gelen aileler, kendi kentlerinde istihdam imkânı olmadığından yakınıyor ve istihdam desteği istiyorlar.” dedi.

Tatil Değil, Ekmek Parası Peşindeler

Kaya, mevsimlik tarım işçilerinin tatile gitmediğini, ekmek parası peşinde yollarda ömür harcadıklarını belirtti. “Mevsimlik tarım işçileri tatil yapmak için şehirden şehire gidiyorlar” diyen siyasileri Osmaniye’ye, soğan tarlasına tatile davet etti. Mevsimlik tarım işçilerinin çetin doğa şartlarında, yağmur altında çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Kaya, çocukların çıplak, yalın ayak tarlada çalıştığını ve okula gidememelerinin akranlarına göre geri kalmalarına yol açtığını ifade etti. Kaya, devletin bu konuda etkin tedbirler alması gerektiğini vurguladı.

Genelge ve Uygulama Talepleri

27 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan mevsimlik tarım işçilerine dair genelgeyi hatırlatan Kaya, “Kağıt üzerinde yazılanların, mevsimlik işçilere vaat edilenlerin bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz” dedi ve ekledi: “Bugüne kadar neden mevsimlik tarım işçilerini görmezden geldiniz?”

Çocukların Eğitimi ve Sağlığı

Kaya, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının da eşitsiz koşullarda yaşadıklarını vurgulayarak, “Okul yerine Osmaniye’de tarlalarda olan Esma, Recep gibi çocuklarımızın çalınan ayları, yılları nasıl telafi edilecek?” diye sordu. Kamuda tasarruf ve verimlilik paketi açıklayan iktidarın, yıllardır şehir şehir bir ekmek parası için gezen ve zorlu koşullarda çalışan mevsimlik tarım işçilerini görmezden geldiğini belirtti.

İktidarın Sorumluluğu

Kaya, “22 yıldır ülkeyi yöneten iktidar devlet kaynaklarını hesapsızca savurdu. Milyar dolarlar ortadan kayboldu, geçiş garantili köprülerin otoyolların ödemesi vatandaştan çıktı ama esas ihtiyaç sahibi olan ve güvencesiz çalışan, yarınını göremeyen mevsimlik tarım işçileri henüz yeni akla geldi. İsraf edilen kaynaklar, doğru istihdam stratejileriyle yönlendirilseydi bugün bu insanlar hala şehir şehir kötü koşullarda çalışmak zorunda kalmazdı.” dedi.

Son olarak, mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin sağlığı, eğitimi ve sosyal hizmetler noktasında devlet kurumlarının acilen harekete geçmesi gerektiğini belirten Kaya, “Bu işçilerimiz ve özellikle o tarlalardaki çocuklarımızın kayıplarının telafisi için acil adımlar atılmalıdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi