CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Türkiye’de ekonomik kriz nedeniyle çocukların temel besinlere erişiminin giderek zorlaştığını vurguladı. Başevirgen, bir çocuğun sağlıklı ve dengeli beslenmesinin günlük maliyetinin 240–280 TL arasında olduğunu belirtti. Buna göre, üç çocuğu olan bir ailenin sadece çocukların beslenmesi için aylık 23 bin–25 bin TL’ye ihtiyaç duyduğu, protein ağırlıklı bir beslenmede ise bu rakamın 28 bin TL’ye çıktığı ifade edildi.

Başa başına örnekler veren Başevirgen, güncel gıda fiyatlarını şöyle sıraladı:

  • 1 kg et: 900 TL

  • 1 litre süt: 40–50 TL

  • 200 gram ekmek: 15 TL

  • Yumurta: 5 TL/adet

  • Tavuk göğsü: 230 TL/kg

  • Peynir: 350–400 TL/kg

Baş evirgen, “Et yiyebilmek ve gerekli proteini alabilmek zenginliğin değil, insan olmanın gereğidir. Ancak artık ülkemizde et, ayrıcalıklı zengin bir kesimin ulaşabildiği lüks bir besin kaynağı haline geldi” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 çocuk çağrısına da atıfta bulunan Başevirgen, şunları kaydetti:

Baş evirgen, “Sadece çocukların yemek masrafı asgari ücreti aşıyor. Bu tablo bir yönetim değil, iktidarın çocukları kaderine terk etmesidir. Beslenemeyen çocuk, öğrenemez. Öğrenemeyen bir toplum geleceğini kuramaz. Vatandaşın sofrasına adalet gelmeden hiçbir şey düzelmez” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Haber Merkezi