CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Son Gelen Zamlar ve Ekonomi” ile ilgili Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

AKP ZAM CUMHURİYETİ

Orhan Sümer, “Saray İktidarının ülke yönetmekten anladığı Başkanlık sistemine geçildiğinden bu yana zam yapmak oldu. Sistemin yarattığı külfeti vatandaşın sırtına yüklüyorlar. Sonra çıkıp “Sırtımızda Küfe Var” diyorlar.

Asıl küfe vatandaşın sırtında. İçerisinde de taşıyamayacağı miktarda borç yükü var. Saray iktidarının küfesi ise rantla doldu. Zenginlikle, lüksle doldu, ancak gözleri doymadı. Çileyi çeken 84 milyon, saltanat süren bir avuç saray sevdalısı. Ancak artık zaman doldu. Bu çarpık düzen son bulacak.”Dedi

İKTİDAR KAŞIKLA VERİYOR KEPÇEYLE ALIYOR

Orhan Sümer, “Hükümet asgari ücrete yüzde 54.7 zam yaparken, doğalgaz dağıtım şirketlerinin 2023’te vatandaştan tahsil edeceği bağlantı ve hizmet bedelleri yüzde 84.4 artırıldı. Böylece doğalgaz abone bağlantı bedeli bin 158 liradan 2 bin 135 liraya, her bir kombi için alınan güvence bedeli de 733 liradan bin 352 liraya çıktı. Sayaç değişim bedeli 371 liradan 684 liraya, sayaçlar borcundan dolayı kapanıp açtırıldığında ödenecek para 36 liradan 66 liraya çıkacak. İktidar kaşıkla verip şov yapıyor, kepçeyle geri alıyor.”Dedi

 

VATANDAŞIN BORÇ SARMALI BÜYÜYOR

Orhan Sümer, “ Bireysel krediler ve kredi kartı borçlarındaki artış hızlanarak devam ediyor. Geliri yetmediği halde, negatif reel faizin de teşviki ve yüksek enflasyon nedeniyle Harcamalarını öne çekip borçlanan vatandaşların bankalara olan borcu bir haftada 10 milyar lira daha artarak 16 Aralık itibariyle 1 trilyon 500 milyar liraya ulaştı. Vatandaşların bu borcunun 1 trilyon 87 milyar lirası bireysel (konut, otomobil, İhtiyaç) kredilerinin, 414 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden Kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 9 milyar liralık, kredi kartı borçlarında İse 1 milyar liralık artış kaydedildi.

Editör: Haber Merkezi