BirGün Gazetesi’nden İsmail Arı’nın 12.03.2023 tarihli “Sahte dayanıklılık raporu satılıyor” başlıklı haberinde; İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, kentteki bin 134 özel eğitim kurumuna yazı göndererek, depreme karşı teknik inceleme yaptırılmasını ve dayanıklılık raporu hazırlatılmasını istediği; ancak bazı şirketlerin düşük ücretlerle sahte ve usulsüz teknik inceleme ile depreme dayanıklılık raporu hazırladığı iddiaları yer almaktadır.

Haberde, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü özel eğitim kurumlarına gönderdiği yazısında, üniversite onaylı veya Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı laboratuvarın sonuçlarının kullanılarak hazırlanmasının şart olduğu belirtilmesine rağmen, şirket yetkililerinin kolonlardan örnek almadan, özel eğitim kurumlarına usulsüz rapor hazırladıklarını itiraf ettiği de iddia edilmektedir.

Deprem raporu hazırlayan şirket yetkilisi C.A. :

“Biz 10 bin TL’ye yapıyoruz deprem dayanıklılık testini ve rapor hazırlıyoruz. Bina 1950’de de yapılsa dün de yapılsa bu raporu istiyorlar. Bunun mantığı var mı yok mu artık sorgulamayalım. Artık herkes biliyor Milli Eğitim’in salak olduğunu. Hani bu raporu istiyorlar da raporda bu hesap yanlış, şu yanlış demiyorlar. Ben Milli Eğitim’den yazı gelince teknik raporları durdurmuştum, vermedim. Çünkü Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı laboratuvarlardan sonuçlar isteniyordu. Bu şartla hazırlanan raporlara 150- 200 bin TL isteniyor. Sürücü kursları, anaokulları bu parayı vermek istemedi. Ben de bana ulaşanlara ‘vermeyin bu parayı bekleyin’ dedim. İki tane kurum beni dinlemedi bu paraları verdi. İki hafta önce İl Milli Eğitim’den bir müfettiş beni aradı, ‘İl Milli Eğitim geri adım attı senin raporları artık kabul ediyorlar’ dedi. Şimdiye kadar 100’den fazla teknik rapor verdim. Kağıthane’de mesela özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine rapor hazırlayıp kargoladım. Onların da 3 tane şubesi var. Eski tarihli karotlarınız (kolonlardan alınan örnek) varsa onun değerlerini kullanıyoruz. Zemin etüdü alıyoruz. Sonra laboratuvarda analize sokuyoruz ve teknik rapora yazıyoruz. Biz daha ucuza yapıyoruz çünkü diğer firmalar gelip binanızdan karot alıyorlar biz almıyoruz. Ben makine mühendisiyim benim inşaat mühendisim var benim mimarım var. 10 gündür 100’den fazla kuruma deprem dayanıklılık raporu verdim. Bir müfettiş beni aradı ‘Sizin raporlardaki veriler Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı laboratuvarlardan mı?’ dedi. Ben de hayır dedim. İl Milli Eğitim’den arkadaşların haberi var konuşun dedim daha aramadılar. İsterseniz karot alırım ama o zaman kat başı 15 bin TL alırız sizden.”

İfadelerini kullanmıştır.

TMMOB İnşaat Mühendisleri yetkilileri ise “Binalardan karot alınmadan bir analiz yapılamaz. Karot alınmadan bu raporlar hazırlanıyorsa burada iyi niyetli olmayan şeyler çıkıyor karşımıza. Karot almadan, alınmış gibi rapor hazırlanıyorsa büyük bir sahtekarlık vardır” açıklamasını yapmıştır.

Bu Bilgiler Kapsamında;

1.       Özel eğitim kurumlarına (özel okullar, kreşler, sürücü kursları) deprem dayanıklılık raporu hazırlayan bazı şirketlerin sahte raporlar hazırladığı iddiaları doğru mudur?

2.       Yönetmelik gereği binalardaki kolonlardan örnek (karot) alınması gerekirken, bazı şirketlerin örnek almadan, “alınmış” gibi raporlar düzenlediği iddiaları doğru mudur?

3.       Bakanlığınızın, deprem raporlarında üniversite onaylı veya Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı laboratuvar sonuçları kullanılarak hazırlanması şartını aramadığı iddiaları doğru mudur?

4.       Milli Eğitim Bakanlığının raporları kontrol etmediği iddiaları doğru mudur?

5.       Üniversite onaylı veya Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı laboratuvarlar kullanılmadan hazırlanan raporlar geçerli olacak mıdır?

6.       İstanbul dışındaki ilerde de benzer uygulamalar var mıdır?

7.       Sahte depreme dayanıklılık raporu düzenleyen; sahte raporlara onay veren ve göz yuman kişiler hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi