CENEVRE  – Son zamanlardaki barışçıl protestolar sırasında en az 23 çocuğun İran güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü ve yüzlercesinin de yaralandığı, gözaltına alındığı ve işkenceye maruz kaldığı bildirildiğinden, BM Çocuk Hakları Komitesi ülkedeki ağır çocuk hakları ihlallerini kınadı. İran yetkililerini çocuklara yönelik her türlü şiddeti durdurmaya çağırdı. 

Komisyon 17 Ekim 2022 tarihinde aşağıdaki açıklamayı yaptı.

“Çocuk Hakları Komitesi, Mahsa Amini'nin 16 Eylül 2022'de gözaltında ölümünün ardından İran'da barışçıl protestolar bağlamında meydana gelen ağır çocuk hakları ihlallerini şiddetle kınıyor.

Komite, 11 yaşında bir erkek çocuk da dahil olmak üzere en az 23 çocuğun güvenlik güçleri tarafından öldürülmesinden endişe duymaktadır. Güvenilir raporlara göre, bazı çocuklar gerçek mühimmatla vurulurken, diğerleri darp sonucu öldü. Birçok aile, bir çocuğunun kaybının üzüntüsüne rağmen, çocuklarının intihar ettiğini açıklayarak ve yalan itiraflarda bulunarak güvenlik güçlerini aklamaları için baskı gördüklerini bildirdi.

Komite ayrıca çocukların okullarda tutuklandığı ve yetişkinlerle birlikte gözaltına alındığı ve bazılarının işkence eylemlerine maruz kaldığı yönündeki haberlerden derin endişe duymaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 12 Ekim'de yaptığı açıklamada, tutuklanan çocukların anti-sosyal kişilikleri haline gelmemeleri için ıslah ve eğitim için psikolojik merkezlere nakledildiğini açıklaması ve birçok lise öğrencisinin misilleme amaçlı sınır dışı edildiğine dair çok sayıda rapor da endişe vericidir. Komite.

İran'ı, özellikle Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kapsamındaki uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uymaya şiddetle çağırıyoruz . Bu, çocukların yaşam hakkını her koşulda koruma temel yükümlülüğü ile başlar.

Komite, İran İslam Cumhuriyeti'nin çocukların ifade özgürlüğü ve barışçıl protesto haklarına saygı gösterme ve koruma yükümlülüğünü yeniden teyit eder. Pek çok kız çocuk da dahil olmak üzere pek çok çocuk, kendileri için önemli olan konularda görüşlerini duyurmak için protesto yapıyor. Dinlenme hakları hiçbir düzeyde güç tarafından engellenmemelidir. Komite, İran'ı barışçıl protestolara karşı güç kullanımını durdurmaya ve barışçıl gösterilere katılan çocukları korumaya şiddetle çağırıyor.

İran'da ciddi çocuk hakları ihlalleri, yetkili, bağımsız ve tarafsız makamlar tarafından kapsamlı bir şekilde soruşturulmalı ve sorumlular yargılanmalıdır.

Çocuk Hakları Komitesi, İran'daki durumu yakından izlemeye ve İranlı çocukların haklarına yönelik ağır ihlallere son vermek için diğer ilgili insan hakları kuruluşlarıyla irtibat kurmaya devam edecektir."

Arka fon:

Çocuk Hakları Komitesi, Taraf Devletlerin Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'ye ve bu Sözleşme'nin çocukların silahlı çatışmalara katılmasına ve çocukların  ilişkin İhtiyari Protokollerine bağlılığını izler Sözleşmede bugüne kadar 196 taraf Devlet bulunmaktadır . Komite, dünyanın dört bir yanından seçilmiş bağımsız insan hakları uzmanları olan, taraf Devletlerin temsilcisi olarak değil, kişisel kapasiteleri dahilinde hizmet veren 18 üyeden oluşur.

Cenevre'de daha fazla bilgi ve medya talepleri için lü

Editör: Güven BOĞA