Dünya Sağlık Örgütü doğurganlık sorunlarına ilişkin yeni bir rapor yayınladığında alarm zilleri çalıyor. Dünya çapında yetişkinlerin yaklaşık %17,5'i (altı kişiden biri) bunlardan muzdariptir.

Bu nedenle giderek büyüyen bu sorunu yaratan neden veya nedenleri araştırmak bir önceliktir. Ancak sayılar arttıkça bunu tetikleyebilecek farklı nedenler veya faktörler de artıyor.

1970 yılında The Lancet dergisi kısırlık ile çölyak hastalığı arasındaki olası bağlantıyı ilk kez yayınladı. Şu anda birçok teşhis kılavuzunda bu durumun neden olduğu belirtilerden biri olarak üreme sorunları yer almaktadır.

Ancak bilimsel araştırmalar sonuçlarında çelişkiler göstermektedir . Bu kesinlik eksikliği, çocuk sahibi olmada güçlük çeken kadın ve erkekler üzerinde çölyak hastalığı tarama testlerinin rutin olarak yapılmadığı üreme konsültasyonlarının günlük yaşamında açıkça görülmektedir. Her ne kadar çölyak hastalığı ile kısırlık arasındaki ilişkiye işaret eden çalışmalar olsa da, daha sonra göreceğimiz gibi, pek çok uzman bunu hala net olarak göremiyor ve henüz tıbbi rutinlere yerleşemedi.

Peki, gluten intoleransı olup olmadığımı veya örneğin çölyak hastalığım olup hamile kalmak isteyip istemediğimi bilmiyorsam, bir hasta olarak kendimi neye maruz bırakıyorum?

Doç. Dr. Demir, Aşı Karşıtlığı Tabloyu Ağırlaştırıyor! Rotavirüs ile Meningokok’a Dikkat Doç. Dr. Demir, Aşı Karşıtlığı Tabloyu Ağırlaştırıyor! Rotavirüs ile Meningokok’a Dikkat

Çölyak hastalığı ve intolerans arasındaki farklar

Son otuz yılda çölyak hastalığı , çocukluk çağının nadir ve neredeyse ayrıcalıklı bir patolojisi olmaktan çıkıp, tüm gezegende en yaygın otoimmün hastalıklardan biri haline geldi.

Ancak öncelikle çölyak hastalığı ile gluten intoleransı arasındaki farkı ortaya koymalıyız . Birincisinde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bu proteine ​​bağışıklık sistemi olumsuz tepki verir. Sindirim semptomları (karın ağrısı, ishal vb.) ve sindirim dışı semptomlara (anemi, ilgisizlik, yorgunluk, tekrarlanan düşükler, doğurganlık sorunları, karaciğer bozuklukları...) neden olur. Bazen tanıyı zorlaştıran klinik belirtileri yoktur.

İntolerans durumunda gluten alımı, çoğu durumda sadece sindirim semptomlarına neden olur. Bağışıklık sistemi dahil değildir ve genetik belirteçler veya uzun vadeli sonuçlar yoktur. Çoğu durumda tanı dışlanarak konulur ve biraz kafa karıştırıcıdır.

Sonuçları olan değişiklikler

Hemen şunu açıklığa kavuşturalım: Çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olan kişilerde glutenin yenmesi doğrudan hamileliği engellemez veya spontan düşüklere neden olmaz. Bunun nedeni, yalnızca bağırsak seviyesinde değil aynı zamanda hormonal seviyede de etkileri olan, yumurtalık döngüsünü kontrol eden hormonların (FSH, LH, östrojenler ve progesteron) seviyelerini değiştiren immünolojik bir tepkidir.

Etkilenenler demir ve folik asitin zayıf emiliminden, gonadların (yumurtalıklar ve testisler) fonksiyonunun hipotalamik-hipofiz kontrolünde anormalliklerden veya vitamin eksikliğinden muzdariptir. Bu eksiklikler hem çölyak hastalığı olan kişilerde hem de iyi teşhis edilmiş gluten intoleransı olan hastalarda ortaya çıkabilir.

Tüm bu nedenlerden dolayı çölyak hastalığı ile doğurganlık sorunları arasında doğrudan bir ilişkinin varlığı giderek daha inandırıcı hale geliyor. Ancak çok önemli bir nüansın hesaba katılması gerekiyor: Bu durum yalnızca hem erkek hem de kadın tanı konmamış hastaları etkileyecektir. Bu anlamda çeşitli çalışmalar , bu hastalığın bir tür açıklanamayan kısırlığı olan kişilerde daha yaygın olabileceğini öne sürmektedir. Dolayısıyla uygun tedavi doğurganlığın geri kazanılmasına yardımcı olabilir.

Tedavi görmeyen tüm çölyak hastalarında geç menarş, tekrarlayan düşükler , erken doğumlar, erken menopoz ve döllenmede zorluklar daha sık görülür. Belirgin bir neden olmadan tekrarlanan düşükler nedeniyle üreme konsültasyonuna gitmek, teşhis edilmemiş ve dolayısıyla tedavi edilmemiş bir çölyak hastalığını gizliyor olabilir.

Bunun nedeni glutenle temas ettiğinde vücutta salınan antikorların plasentanın trofoblastik dokusuna zarar vermesiyle açıklanabilir. Bu, fetüsün büyümesi ve düzgün gelişimi için gerekli besinleri almasını engelleyerek düşüğe neden olur.

Tedavi edilmemiş çölyak hastalığı olan erkek hastalarda , her ikisi de kısırlığın nedeni olan iktidarsızlık ve sperm sayısındaki anormalliklerin daha yüksek oranda olduğu tanımlanmıştır.

Şüphelenildiğinde ne yapılmalı

Bu tür bir durumda en uygun şey, hastalardan herhangi birinin çölyak hastalığı veya intoleransı olup olmadığını belirlemek için bir dizi test yapmaktır. Bunu düşündüren belirtiler ortaya çıktığında çölyak hastalığına ilişkin antikorların analiz edilmesi gerekir. Sonuçlar negatifse ancak belirtiler devam ediyorsa genetik tanıya başvurulacak, pozitifse biyopsi yapılacak.

Tüm bu süreç boyunca hastanın en az altı ay boyunca glutensiz bir diyet uygulaması gerekecektir.

Teşhis netleştikten sonra, hem çölyak hastalığı hem de intoleransın tedavisi gluteni diyetten çıkarmaktır . Çölyak hastalığı durumunda ömür boyu yapılması gerekir. Ve eğer bir intoleransla karşılaşırsak, glütensiz bir diyet de takip edilmelidir, ancak hastanın semptomlar ortaya çıkmadan ne kadar tolere edebildiğini kontrol etmek için küçük miktarlarda protein eklenebilir.

Teşhis ve dolayısıyla tedavi olmadığı sürece çölyak hastalığı ile kısırlığın el ele gidebileceğine dair kanıtların arttığı sonucuna varılabilir. Belirgin bir sebep olmadan kısırlık şüphesi oluştuğunda, net tanıya ulaşmak için daha önce yapılan araştırmaların yapılması hayati önem taşımaktadır. Glutensiz diyetle tedavi edilen hastalar, bu patolojiye sahip olmayan bir hastayla aynı hamile kalma şansına sahip olacaktır.

PDI Biomedicina, Universidad San Jorge

Editör: Haber Merkezi