Denizli'de emekliler sefalet zammına karşı sokağa çıktı! Tüm Emekliler Sendikası ve DİSK Emekli Sen çağrısı ile Candoğan Parkında yapılan basın açıklamasında  "En düşük emekli maaşı insanca yaşamaya yetecek düzeyde yeniden hesaplanarak, tüm emekli aylıklarına derhal ve seyyanen ek zam yapılsın." talebini dile getirdiler,

Sendikalar adına açıklamayı Tüm Emekliler Sendikası Denizli Şube Başkanı Mesdan YILDIRIM okudu,

Mesdan YILDIRIM açıklamasında şu ifadelere yer verdi

İktidar yerel seçimlere giderken yarattıkları ekonomik krizle yaşam mücadelesi veren Emeklinin, Emekçinin, yoksul halkın yaşadığı zorlukların çözümü için hiçbir önlem almayıp görmezden gelmekte, yandaş medyada pembe tablolar çizerek halkın yaşadığı derin yoksulluğu görmezden gelmektedir. Seçimi kazanmak için yeni bir düşman yaratma ve sorun yaratmakla uğraşmakta,  yarattığı bu sorunları kendisinin çözeceğini öne sürerek oy devşirme hesapları yapmaktadır. Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan, uymamak için direnen bu kararları Yargıtay Mahkemesine havale eden Mahkemeler, Anayasa mahkemesi üyeleri için suç duyurusunda bulunulması sonucunda Yargıda sorun var bunun çözümü için yeni bir anayasa yapılmalıdır demektedir. Uygulanmayan tanınmayan Anayasanın yenisini yapmak çözüm değildir.

İsrail’in 7 Ekim den beri sürdürdüğü savaşta Filistin halkına uygulanan soykırıma karşı iktidar kınama söylemleri yapmakta, İsrail ile yapılan anlaşmalar ve ticaretin durdurulması için adım atmamaktadır.  Filistin halkı ile dayanışma içinde olduğunu göstermek için mitingler düzenlemekte, Galata köprüsünde yapılan mitingde Hilafet bayrakları açanları değil buna karşı çıkanlar gözaltına alınmaktadır. Biz bu oyunları daha öncede gördük, İktidar 22 yıldır hiçbir sorunu çözmediği gibi Ülkeyi borç batağına, haklı yoksulluğa ve sefalete sürüklemiştir. Emekliyi ve halkı yok sayanlara yerel seçimlerde oy vermiyoruz.   Yine TÜİK şaşırtmadı. Açıkladığı Aralık ayı enflasyonu ve 2023 yılı için açıkladığı yıllık enflasyon gerçeği yansıtmıyor. Daha doğrusu, yaşamımızda karşılığı yoktur. Artık TÜİK'in bizim nezdinde güvenilirliği yoktur. TÜİK'in, Merkez Bankası Başkanlığı'nın aylar önce açıkladığı enflasyon oranının bir tık altında enflasyon açıklayacağını belirtmiştik. Hiç yanılmadık. TÜİK enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıkladı. Bağımsız ve bilim insanlarından oluşan ENAG ise enflasyonu yüzde 127,21 olarak açıkladı. Bağımsız kuruluş olan ENAG ve DİSK-AR’IN verileri, bizim çalışmalarımızı doğruluyor. Bize göre, emekli maaşlarına 2024 yılı için en az yüzde 96'lık artışa ilave olarak 2024 yılı ilk 6 ayı için öngörülen enflasyon eklenmelidir. Bu nedenle, biz TÜİK verilerini hiç dikkate almadan direkt olarak iktidara seslenmek istiyoruz. Gerçek enflasyon, emeklilerin, çalışanların, asgari ücretlilerin, gençlerin, kadınların ve halkın yaşadığı hayat pahalılığıdır. Maaş artışları bu kritere göre yapılmalıdır.

Eğitim Sen TİS Görüşmelerinde Anlaşma Sağlanamadı Eğitim Sen TİS Görüşmelerinde Anlaşma Sağlanamadı

Yaşanan hayat pahalılığının giderilmesi, emeklilerin bir nebze de olsa insanca yaşaması için artık yüzdelik zamların bir anlamı kalmamıştır. Yeni bir anlayışın, yeni bir uygulamanın devreye sokulması gerekir. Çünkü bu kadar düşük maaşların sebebi, AKP iktidarının 2008’de kanunlaştırdığı sözde "Sosyal Güvenlik Reformu"dur. Bugün bu uygulama iflas etmiştir.

İflas etmiş olan bu uygulamaya derhal son verilmelidir. Yeni bir yöntem bulunmak zorunludur. Yeni yöntemi biz söyleyelim: Emeklilere maaş bağlama oranı, dul ve yetimleri de kapsayacak şekilde değiştirilmeli ve taban maaş uygulaması güncellenmelidir.

Buna göre yıllarını çalışma hayatına vermiş, değer üretmiş, emekli hakkını almış ve emekli olmuş her bireyin taban maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Yani 30-40 yıl çalışmış, değer üretmiş ve primlerini peşin ödemiş, türlü zorluklara göğüs germiş bir emeklinin alacağı maaş, henüz işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Bugün için bu miktar 32 bin lira civarındadır. Prim gün sayısı, prim miktarı, eğitim, ek ödeme vb. kriterler de göz önüne alınarak emekli maaşlarına hak edişler kademe kademe eklenmelidir. Memurlara verilen 8.077 lira yeni artışıyla birlikte, bütün emeklilere de aynı artışın yapılması sağlanmalıdır.

Emeklilerin ekonomik sorunlarının çözüm yolu budur. Bunun dışında yüzdelik artışlar çözüm değildir. Bugün yapılan artış, 3 ay sonra anlamsızlaşıyor. Zira iktidarın ne bürokratlarının, ne de iktidar erkinin öngördüğü enflasyon oranları hiçbir zaman tutmadığı gibi, yine tutmayacaktır. "Görünen TÜİK, kılavuz istemez."

İktidarı bir noktada daha uyarmak istiyoruz. 7.500 lira maaş alan emekli arkadaşlarımızın hemen hemen tamamının kök maaşı çok daha düşüktür. Sakın ola ki kök maaş üzerinden maaş artışlarını düşünmeyin. O durumda yeni bir 2023 Temmuz sendromu yaşanır. Yani 6 milyon emekli yine sıfır zam ile karşılaşır ki; bu tam da emeklileri diri diri mezara gömmek olur.

Emeklilere bayram ikramiyesi olarak verilen 2.000 liranın güncel karşılığı kalmamıştır. Satın alma gücü, yok denecek kadar azdır. Bunun yerine bayram ikramiyeleri asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. Bize bütçemiz kısıtlı, para yok hikayeleri anlatılmasın. Para yok diye ÖTV arttırıldı, MTV ikiye katlandı. Ama şans oyunlarında vergiler yüzde 50, yani yarı yarıya düşürüldü. Demek ki; sorun para sorunu değildir. Sorun adil bölüşümdür, sorun tercih sorunudur.

İlerlemiş yaşlarına rağmen binlerce emekli, Ankara'ya akın ederek 10 Aralık'ta Ankara'da görkemli bir miting ile taleplerini kamuoyu ile paylaşmıştı. İktidarın takip ettiğini biliyoruz. Fakat işlerine gelmediği anlaşılıyor. Zira taleplere dair henüz bir açıklama duymadık. Sahici bir çözüm yerine emeklileri oyalamayı, süreci seçimlere endekslemeyi tercih ediyorlar.

Tekrar uyarıyoruz: En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenerek emekli taban maaşı belirlenmelidir. Emekli maaşları, bu kriter üzerinden yeniden yapılandırılmalıdır.

Tüm Emeklilerin Sendikası olarak, taleplerimiz gerçekleşene kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

Yaşasın örgütlü mücadelemiz. Yaşasın Tüm Emeklilerin Sendikası

Editör: Haber Merkezi