Deprem bölgelerinde yaşanan kira ve emlak fiyatlarındaki kontrolsüz artışlarla ilgili Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları'nın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a Soru Önergesi verdi.

Hatimoğulları konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yaşanan kira artışlarına ve çözüm önerilerine ilişkin basın toplantısı yapmıştır. Toplantıda deprem bölgelerinde yaşanan kira ve emlak fiyatlarındaki kontrolsüz artışa dikkat çekilmiştir. Depremden etkilenen tüm illerde olduğu gibi bu illerden göçün yaşandığı diğer illerde de emlak fiyatlarında kontrolsüz artışlar yaşanmaktadır.

Bilimsel çalışma, değerlendirme ve projelendirme safhalarını yürütmeden barınma sorununa çözüm aramanın ileriki süreçlerde tekrar telafisi mümkün olmayan manevi ve maddi kayıplara sebebiyet vereceği vurgulanan açıklamada; kentlerimizde boş durumda olan ve hali hazırda herhangi bir kullanıcısı bulunmayan bitmiş veya bitmek üzere olan binlerce konut ve işyeri stokunun depremzedelere açılması talep edilmiştir.

Artışların önüne geçmek için de göç alan kentlerde kira tavan fiyatlarını belirleyen kontrol bürolarının kurulması, kiralama işlemlerinin yasalara uygunluğunun bu büro tarafından denetlenmesi önerisi yapılmıştır.

Bu bağlamda;

1. Deprem bölgesindeki 11 kentte eski/yeni tüm yapı stoğunda yer alan ve boş kullanıma hazır olan kaç yapı mevcuttur?

2. Bölgede boş durumda olan ve hali hazırda herhangi bir kullanıcısı bulunmayan bitmiş veya bitmek üzere olan konut ve işyeri stokunun depremzedelerin kullanımına açılması konusunda Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır?

3. TMMOB’un ilettiği mülk sahibine belirlenen tavan fiyattan daha yüksek bir ücret alması durumunda cezai yaptırım uygulanması ve mülk sahibine mülkünü kiraya vermek istemediği durumlarda ise konuta kıymet takdir değerinin belirli bir oranında vergi uygulanması gibi öneriler üzerine çalışmalar yürütülecek midir?

4. Kontrolsüz kira/emlak fiyatları artışlarının önüne geçmek üzere Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

5. Kira tavan fiyatlarını belirleyen kontrol bürolarının kurulması önerisi üzerine ilgili Bakanlıklarla birlikte çalışmalarınız olacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi