"Ailesini kaybeden, deprem sebebiyle evsiz kalan kadınlar şiddet, cinsel saldırı, gasp ve yağma suçlarının açık hedefi olmuştur."

ADANA BAROSU TARAFINDAN, "8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ" NEDENİYLE BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI.

semihbey

BARO BAŞKANI Av. SEMİH GÖKAYAZ; "KADINLAR DEPREM YARDIMLARINA ULAŞMA NOKTASINDA BÜYÜK SIKINTILAR YAŞAMAKTADIRLAR”

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” nedeniyle Avukatlar Salonu’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Ayça Kara Sığırcı tarafından konuya ilişkin TÜBAKKOM basın açıklaması okundu. Kadın Hakları Merkezimizi basın açıklaması metni Merkez Başkanı Av. Deniz Eylem Coşkun tarafından okundu.

Açıklama öncesi Baro Başkanımız Av. Semih Gökayaz, meslektaşlarımıza, adliyede görevli memurlara ve basın mensuplarına çiçek takdim etti.

çiçek3

Av. Gökayaz, Adana Barosu Avukatlar Salonu’nda gerçekleştirilen basın açıklamasından önce yaptığı konuşmada; “Ülke olarak halen 6 Şubat tarihli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem felaketlerinin etkisi altındayız. Acıyı ilk günkü gibi yaşıyoruz. Birçok yuva yıkıldı. On binlerce insanımız hayatını kaybetti. İnsanlar annesiz, babasız, kardeşsiz, eşsiz ve evsiz kaldı. Bu acıları hep birlikte dayanışma ruhuyla azaltabiliriz. Ama depremin ilk gününden itibaren, eksiklikler ortadayken devletin her şeye yettiğini fakat bir şeye de yetemediğini gözlediğimiz süreci yaşıyoruz. Şu anda su yok, insanların başlarını sokacakları çadır yok, konteyner yok. Bu eksiklikleri ifade etmekten kimseye zarar gelmez. Bu yaraları hep birlikte el ele verip saracağız. Hep birlikte deprem bölgesinin sorunlarına odaklanmış durumdayız. 

Kadınlarımız bölgede zor şartlarda, çocuklarını bakmaya, ailelerini ayakta tutmaya çalışıyorlar.

Kadınlar, deprem yardımlarına ulaşma noktasında büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Devletin öncelikle tüm imkanlarını bu konuda seferber etmelidir.” İfadelerini kullandı.

Av. Gökayaz, 2022 yılında 396 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak, kadına karşı şiddetin, ayrımcılığın, sömürünün sona erdiği günlere ulaşmayı arzuladıklarını sözlerine ekledi.

Açıklamaya  Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, Başkan Yardımcısı Av. Miyesser Ersalan Önenli, Yönetim Kurulu Üyeleri Av.Sinem Tanrısınatapan, Av. Neval Yurtdaş, Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Ayça Kara Sığırcı, Merkez Başkanı Av. Deniz Eylem Coşkun Durmuş, merkez üyeleri, TBB Delegeleri, TÜRAVAK Denetleme Kurulu Üyesi Av. Sabahattin Gümüş ile çok sayıda avukat katıldı.

deniz

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Tüm dünyada kadınlar; yaşamın her alanında karşılaştıkları ayrımcılığa, cinsiyet eşitsizliğine, sömürüye, ev içi ve toplumsal şiddete karşı mücadele ederek dayanışma ruhuyla bir araya gelmektedir. Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve etkin bir mücadele için toplumu, ilgili kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya yasaları uygulamaya çağırıyoruz.

Ülkemizde kadına yönelik şiddetin giderek arttığını, en temel insan hakkı olan yaşam hakkının vahşice ihlal edildiğini endişeyle gözlemliyoruz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi Devletin şiddete yönelik politikalarıyla birebir ilgilidir. Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ve şiddete uğrayan kadınların korunması devletin sorumluluğundadır.6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve etkisi devam eden büyük deprem felaketi sebebiyle; Adana'nın da içinde yer aldığı 11 ilimizde büyük can ve mal kayıpları meydana gelmiştir. Depremin yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı geniş bir bölgeyi etkilediği belirtilmektedir. Deprem gibi yıkıcı bir afetin sonuçları kadınlar, çocuklar, engelliler gibi toplumun farklı özellikteki dezavantajlı kesimlerini olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple afet yönetiminin her anında kadınlar ve diğer dezavantajlı grupların ihtiyaçlarının gözetilmesi zorunludur.

ayca

Deprem sebebiyle evleri yıkılan, dışarıda kalan kadınlar tüm zorluklar ve yoklukla tek başlarına mücadele etmek zorunda bırakılmıştır. Suya, tuvalet, banyo ve temel hijyen ürünlerine dahi ulaşamayan kadınlar salgınlar,   enfeksiyon ve hastalıklar ile karşı karşıyalar. Bunun yanı sıra deprem bölgelerinde Devlet tarafından ödenen ev ve kira yardımlarının erkek eş adına yatırılması, nafakaların tahsil edilememesi, şiddet mağduru kadının kolluk birimine dahi ulaşamaması ve daha bir çok sebeple kadınlar şiddete daha da açık hale gelmiştir. Ev içi iş ve çocukların tüm sorumluluğunu üstlenen kadınlar depremin ardından konaklama yeri bulma, ısınma, beslenme gibi temel ihtiyaçları da yüklenmişlerdir. Ailesini kaybeden, deprem sebebiyle evsiz kalan kadınlar şiddet, cinsel saldırı, gasp ve yağma suçlarının açık hedefi olmuştur. AÇIK ÇAĞRIMIZDIR: Kadın mücadelesinin yanındayız! Kadınların insan hak ve onuruna uygun şekilde yaşamaları için birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz

Türk Medeni Kanunu, 6284 sayılı Kanun, İstanbul Sözleşmesi, CEDAW ve diğer Uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan kadın hakları kazanımlarını ortadan kaldıracak düzenlemelerin tam olarak karşısındayız.

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak bizler farkındayız ki hergün karşı karşıya kaldığımız cinsiyete dayalı eşitsizlik kadınları hayattan uzaklaştırıyor, şiddeti kuvvetlendiriyor ve kadın cinayetlerini meşrulaştırıyor. 8 Martta da Cumhuriyet, Anayasa ve Kanunlar ile elde ettiğimiz hakları ortadan kaldıracak değişikliklerin karşısında olduğumuzu ve kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi dayanışma ruhuyla sürdüreceğimizi, son olarak İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMEDİĞİMİZİ kamuoyuyla paylaşıyoruz.

 ADANA BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi