Depremden kurtulan Suriyeliler de Türkiye'den geri dönmeye başladı. 

  • Türkiye-Suriye depremlerinde ölü sayısı 45 bini geçti.
  • Türkiye'de ölen toplam insan sayısı 39.672'ye ulaştı. Suriye hükümeti ve BM, burada 5.800'den fazla insanın öldüğünü söylüyor.
  • Hatay'da kurtarma ekipleri enkaz altında 278 saat geçiren 45 yaşındaki bir adamı canlı olarak kurtardı.
  • Türkiye'den kuzeybatı Suriye'ye yardım taşıyan toplam 178 BM kamyonu 9 Şubat'tan bu yana sınırı geçti.
  • Türkiye, depremlerin ardından ailelerinden ayrılan 1.589 çocuğa bakıyor.

Sınır geçiş yetkilisi, Türkiye'nin depremden etkilenen Suriyeli mültecilerin Türkiye'deki koruma statülerini kaybetmeden geçici olarak ülkelerine dönmelerine izin vermesinden sonraki ilk gün, Çarşamba günü yaklaşık 1.795 Suriyelinin Türkiye'den Suriye'ye geçtiğini söyledi.

Karar, depremden zarar görmüş bölgelerde ikamet eden Türk geçici koruma kartına sahip Suriyelilerin, Türk makamlarından seyahat izni almak zorunda kalmadan Suriye'ye geçmelerine izin veriyor.

Normalde Türkiye, izinsiz olarak Suriye'ye geçen koruma statüsündeki Suriyelileri sığınmacı statüsünden vazgeçmiş sayacak ve bu kişilerin Türkiye'ye tekrar girişleri beş yıl süreyle engellenecektir.

Depremler Dünya yüzeyinde 300 km'lik bir yırtılmaya neden oldu

Reuters haber ajansı, 6 Şubat'ta meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntıların ardından Türkiye ve Suriye'nin kuzeyinde yerin nasıl çatlayarak farklı yönlere sürüklendiğini belgeledi.

Reuters, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden Chris Milliner tarafından sağlanan verilere atıfta bulunarak, kırılmaların her iki tarafındaki arazinin zıt yönlerde hareket ederek bazı yerlerde başlangıç ​​noktasından 7 metreye (23 ft) kadar yerleştiğini bildirdi.

Ana deprem, 7 metreye (23 ft) kadar yer değiştirmelerle uzun bir kırılma yaşadı. Reuters'e göre, 7,5 büyüklüğündeki artçı şoktan daha kısa kopma, arazinin yer yer 5 metreye (16 ft) kadar yer değiştirdiğini gördü.

BM kamyonları kuzeybatı Suriye'ye önemli yardım taşıyor

BM, Türkiye'den kuzeybatı Suriye'ye yardım taşıyan toplam 178 kamyonun 9 Şubat'tan bu yana sınırı geçtiğini söyledi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Jens Laerke Cuma günü yaptığı açıklamada, kamyonların altı BM kuruluşundan "çadırlar, şilteler, battaniyeler, kışlık giysiler, kolera test kitleri, temel ilaçlar da dahil olmak üzere" çok sayıda "eşya" taşıdığını söyledi. ve Dünya Gıda Programından yiyecekler.

BM sözcü yardımcısı Farhan Haq, Suriye'nin kuzeybatısındaki son değerlendirmelere göre, 50.000 hanenin çadır veya acil durum sığınağına ihtiyacı olduğunu ve en az 88.000 hanenin şilte, termal battaniye ve giysiye ihtiyacı olduğunu söyledi. Buna ek olarak, BM'nin ortakları, hastanelerin ve tıp merkezlerinin "aşırı gerilmiş ve yetersiz kaynaklara sahip" olduğunu söylüyor.

Türkiye, ailelerinden ayrı düşmüş 1500'den fazla çocuğa bakıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 247'si kimliği belirlenemeyen 247 depremin ardından ailelerinden ayrılan 1589 çocuğa devletin baktığını söyledi.

Oktay, 953 çocuğun ailelerine kavuştuğunu söyledi. Başkan yardımcısı ayrıca arama kurtarma ekiplerinin 200'den az bölgede çalıştığını ve en büyük sayının Hatay ilinde olduğunu söyledi.

Hatay'da kurtarma ekipleri, enkaz altında 278 saat geçiren 45 yaşındaki bir adamı Cuma günü canlı olarak kurtardı.

Editör: Haber Merkezi