Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Salı günü yaptığı açıklamada, Şubat ayında Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından yoksulluğa sürüklenmeyi ve çocuk işçiliği ile kıt kanaat işlerde artışı önlemek için acil desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi.

ILO'nun felaketin işgücü piyasası üzerindeki etkisine ilişkin yeni değerlendirmelerinde ilk bulgular, her iki ülkede de yüzbinlerce işçinin depremler nedeniyle geçim kaynaklarını kaybettiğini gösteriyor.

ILO Genel Direktörü Gilbert Houngbo , "İstihdamın teşviki, bu felakete karşı başarılı ve kapsayıcı bir müdahalenin merkezinde yer alıyor" dedi. “İnsanlar ancak geçim kaynaklarını yeniden inşa ettikleri takdirde hayatlarını yeniden inşa etmeye başlayabilirler. Sosyal adalet ve insana yakışır iş ilkelerinin toparlanma ve yeniden yapılanma sürecine sağlam bir şekilde yerleştirilmesini sağlamayı depremde çok şey kaybedenlere borçluyuz.”

Türkiye: aylık kayıplar 150 milyon doları aştı

İlk bulgulara göre, depremler 658.000'den fazla işçiyi geçimini sağlayamaz hale getirdi ve 150.000'den fazla işyeri kullanılamaz hale geldi.

Yüksek gelir ve iş kayıpları karşısında ILO, çocuk işçiliğinin yanı sıra iş sağlığı ve güvenliğine yönelik artan riskler konusunda uyarıda bulundu.

Etkilenen işçiler, aksama devam ettiği sürece, her ay ortalama 230 dolardan fazla gelir kaybıyla karşı karşıya kalıyor. Genel olarak, ILO'nun bildirdiğine göre , kriz , etkilenen bölgelerde muhtemelen eve götürülen maaşları ayda yaklaşık 150 milyon dolar azaltmış olacak.

Etkilenen bölgede kaybedilen çalışma saatleri dalgalandı. Tahminler, Malatya'da çalışma saatlerinin yüzde 58,8'inin kaybedildiğini, Adıyaman'da yüzde 48,1 ve Hatay'da yüzde 45,2 olduğunu gösteriyor.

Türkiye'de etkilenen iller, çoğu tarım, imalat, ticaret veya diğer “düşük katma değerli” hizmetlerde çalışan dört milyondan fazla işçiye ev sahipliği yapıyor.

Suriye: Artan 'işsizlik'

ILO, 12 yıllık iç savaşın ekonomi ve işgücü piyasası üzerinde şimdiden büyük bir bedel ödediği Suriye'de, depremler nedeniyle yaklaşık 170.000 işçinin işini kaybettiğini tahmin ediyor. Bu, yaklaşık 154.000 haneyi ve 725.000'den fazla insanı doğrudan etkiledi.

Yaklaşık 35.000 mikro, küçük ve orta ölçekli işletme de etkilendi. Bu geçici "işsizlik", ayda en az 5,7 milyon dolara eşdeğer toplam işgücü geliri kaybına yol açtı.

En kötü etkilenen beş ilçe - Halep, Hama, İdlip, Lazkiye ve Tartus - ülkenin toplam nüfusunun tahminen yüzde 42,4'üne ev sahipliği yapıyordu. Buna, yüzde 22,8'i kadın olan, 16 yaş ve üzerindeki çalışma yaşındaki yaklaşık 7,1 milyon kişi dahildir.

Deprem sonrası yardım

ILO, depremlerin ardından hemen işçilerin ve ailelerinin acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalara başladı.

Türkiye'de : ILO halihazırda işgücü piyasası ve işletme kurtarma stratejileri planlıyor ve uyguluyor.

  • Acil işgücü tabanlı işletme programları, işletmeleri insana yakışır ve sürdürülebilir işler sunmalarını sağlamak için dahil etmeyi içerir.
  • ILO, iş kuruluşlarının ve sendikaların işlevlerini yerine getirmelerine ve üyelerine kritik hizmetler sunmalarına yardımcı olur.
  • Özel girişimler mevsimlik tarım işçileri, çocuk işçiler ve mültecilere odaklanacaktır.
  • Ulusal sosyal diyaloğun kilit aktörleri olarak iyileştirme ve yeniden inşa girişimlerine katılmaya devam edebilmelerini sağlamak için sosyal ortaklara destek sağlanacaktır.

Suriye'de: Yeni ve devam eden çabalar, depremden etkilenen bölgelerdeki nüfusa ulaşıyor.

  • Mühendislere yönelik bir dizi eğitim kampanyası, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını iyileştirmektedir.
  • Devam eden istihdam yoğun çalışmalar Halep'te etkilenen mahallelere ulaşıyor.
  • Hibeler, etkilenen işçilere ve işletmelere ulaşmalarına yardımcı olmanın yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını iyileştirmeleri için ILO'nun sosyal ortaklarını destekler.

Editör: Haber Merkezi