BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Çarşamba günü bildirdiğine göre, Türkiye ve Suriye'de altı milyondan fazla erkek ve kız çocuğu, her iki ülkeyi de vuran ölümcül depremlerin ardından 100 gün sonra hala başa çıkmakta zorlanıyor. 

BM ajansı, Türkiye'de toplam 2,5 milyon ve komşu Suriye'de 3,7 milyon çocuğun sürekli insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirterek, etkilenen ailelere daha fazla destek çağrısında bulundu.

6 Şubat'ta meydana gelen depremler ve ardından gelen binlerce artçı sarsıntı, aileleri uçurumun eşiğine getirdi ve çocukları evsiz, su, eğitim, tıbbi bakım ve diğer temel hizmetlerden mahrum bıraktı. 

'Hayatlar alt üst oldu' 

Çifte felaketten sadece haftalar sonra her iki ülkeyi de ziyaret eden UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell,  "Depremlerin ardından, her iki ülkedeki çocuklar tasavvur edilemez bir kayıp ve keder yaşadılar dedi . 

“Depremler, birçok ailenin zaten inanılmaz derecede savunmasız olduğu bölgeleri vurdu . Çocuklar ailelerini ve sevdiklerini kaybettiler, evleri, okulları ve toplulukları harap oldu ve tüm hayatları alt üst oldu” dedi. 

BM ajansına göre, depremlerden önce bile, etkilenen bölgelerdeki birçok aile mücadele ediyordu.  

Gençler tehlikede 

Türkiye'nin etkilenen bölgelerinde, ülke genelinde yaklaşık yüzde 32'ye kıyasla hanelerin yaklaşık yüzde 40'ı zaten yoksulluk sınırının altında yaşıyordu ve tahminler bu rakamın yüzde 50'nin üzerine çıkabileceğini gösteriyor. 

Şiddetten etkilenen bölgelerdeki savunmasız çocuklar, şiddet, zorla evlendirme, zorla çalıştırma ve okulu bırakma gibi tehditlere maruz kalıyor. Okula kayıtlı 4 milyona yakın çocuğun eğitimi de sekteye uğradı. Bu sayıya 350.000'den fazla genç mülteci ve göçmen dahildir.  

UNICEF, Türkiye'nin son yıllarda bu riskleri azaltma konusunda ilerleme kaydetmesine rağmen, depremlerin etkisinin bu ilerlemeyi tersine çevirebileceği konusunda uyardı. 

Suriye savaş etkisi 

Bu arada Suriye'deki çocuklar, tüm altyapı ve kamu hizmetlerini etkileyen ve depremlerle daha da kötüleşen    12 yıllık savaşın ardından zaten mücadele ediyorlardı.

Su ve kanalizasyon altyapısındaki ciddi hasar , 6,5 milyon insanı kolera da dahil olmak üzere suyla bulaşan hastalıklara karşı yüksek risk altına  soktu .

UNICEF, beş yaşın altındaki 51.000 çocuğun orta ve şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip olabileceğini ve 76.000 hamile ve emziren kadının akut yetersiz beslenme nedeniyle tedaviye ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor. 

Ayrıca iki milyona yakın çocuğun eğitiminin sekteye uğradığı ve birçok okulun sığınak olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.  

Sömürü ve kötüye kullanma riskleri 

Bu erkek ve kız çocukların çoğu hala inanılmaz derecede zor koşullarda yaşıyor. Ayrıca, bir sığınaktan diğerine ne zaman geçmeleri gerektiğini bilmemenin ek belirsizliği nedeniyle artan stresle karşı karşıya kalıyorlar. 

Russell, "Afetin uzun vadeli etkileri, artan gıda ve enerji fiyatları, geçim kaynakları ve hizmetlere erişim kaybıyla birleştiğinde yüzbinlerce çocuğu yoksulluğun derinlerine itecek" dedi ve ailelere sürekli desteğin gerekliliğinin altını çizdi

Acil ve uzun vadeli iyileşme planının bir parçası olarak bu çocuklar ve aileleri için mali yardıma ve temel hizmetlere öncelik verilmediği takdirde, çocuklar daha büyük sömürü ve istismar riski altında olmaya devam edecek.” 

Çocuklara odaklan

UNICEF, uluslararası toplumu "çocuk odaklı erken iyileşme" olarak adlandırdığı şeye öncelik vermeye ve aynı zamanda daha iyi inşa etme gereğini vurgulamaya çağırdı.  

Ajans ayrıca, ailelere mali yardım, kaliteli eğitime erişim ve psikososyal desteğe erişim dahil olmak üzere kilit alanlara sürekli yatırım çağrısında bulundu.  

Ayrıca, salgın hastalık risklerini azaltmak da dahil olmak üzere  sağlık, beslenme ve su, sanitasyon ve hijyen programları için sürekli finansmana ihtiyaç vardır .

UNICEF , Suriye'de depremden etkilenen yaklaşık üç milyon çocuğun hayat kurtarıcı ihtiyaçlarını karşılamak için 172,7 milyon dolar talep ediyor . Bugüne kadar yaklaşık 78,1 milyon dolar alındı, beslenme, sağlık ve eğitim alanları önemli ölçüde yetersiz kaldı. 

Sınırın ötesinde, UNICEF'in Türkiye'deki çocuklara gerekli hizmetleri sağlamak için 196 milyon $'lık başvurunun 85 milyon $'dan fazlasına ihtiyacı var.

Editör: Haber Merkezi