DÖVİZLERE YAZDIK, 'UMUTSUZLUĞA KAPILIRSAN, BU KALABALIĞI HATIRLA' Bu hafta kadın eylemlerinde, hazırladığımız dövizlerden s&oum...

DÖVİZLERE YAZDIK, 'UMUTSUZLUĞA KAPILIRSAN, BU KALABALIĞI HATIRLA'

Bu hafta kadın eylemlerinde, hazırladığımız dövizlerden söz etmek istiyorum. Genellikle el emeği, göz nuru olan dövizler, pankartlar. Bir araya gelip, öncelikle kıran kırana tartışıp, sonra ilmek ilmek dokuduğumuz dövizler. Kimi kadın hareketinin birikiminden damıtılmış, kimi muzip, ama yine bir teorinin ürünleri.

'Yaşamak istiyoruz' açık ve net cinsiyetimizden dolayı, ölmek istemiyoruz diyoruz.

'Eşit işe, eşit ücret' kadınların bitmeyen kavgası ve oldukça evrensel bir talep...

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini şöyle anlatmışız; 'Doğur bak, büyüt, erkeğin devletin kölesi değiliz'.

Bu eşitsizlik devam ettiği sürece restimizi çekmişiz 'Erkekleri bırakırız sokakları asla'. Peki, ' Krizi biz mi çıkardık bedelini biz ödüyoruz' yalan mı işten ilk çıkarılan biz tencereyi kaynatmak zorunda olan yine biziz.

Aramızda 'Tabuları yıkarım, bulaşıklara karışmam' diyende var ki tamamen katılırız. 'Ocakta zıkkımın kökü sokakta isyan var' diyoruz toplumsal cinsiyet rollerini reddediyoruz.

'İstanbul Sözleşmesi Yaşatır' sözleşmeyi uygulamaya çağırıyoruz. Hiç durmadan anımsatacağız.

Çünkü ' Eşitsizliğe, Cinsiyetçiliğe, Şiddete ​Hayır' diyoruz. Yani 'Şiddete Şiddetle Karşıyız'. Hatta 'Erkekliği yıkıp, Brokoli dikeceğiz' diyende var üstelik temsili bir brokoli çizmeyi de unutmamış.

'Erkek vuruyor, Devlet Koruyor' sa 'Batsın, bu dünya yeniden kurarız'.

 'Eş başkanlık mor çizgimizdir' diyerek, çizgisini belli edenlerde mevcut.

'Çok güzelse gel sen esnek çalış' diyen ise esnek çalışmanın güvencesizlik olduğunu anlatmış.

 İnsanlığın ilk çatışmasına dikkat çekene bakalım; ‘İtaat Yok, Adem elma var yer misin?' Rapunzel'i fedakarlıktan vazgeçirmeye davet eden  'Topla Saçlarını Rapunzel, deyyus merdivenleri kullansın' ki son derece haklıdır.

Kadını aile içine hapsetmeye çalışan, muhafazakarlığa da seslenmeden, olmaz elbet 'Aile değil, Kadınız'.

Göçmen kadınları yalnız bırakmak hayatta olmaz 'Göçmen kadınlar yalnız değildir'. 'Kadın dayanışması sınır tanımaz'.

Hazır aile demişken boşanmalar arttı diye panikleyenlere; 'Boşanmayı değil, cinayetleri engelle' diyoruz.

Dayanışmanın nasıl örüldüğünü ise , 'Mücadele kadınları birleştirir' de görüyoruz. Bunca yılın birikimi, kitap kadar derin bir cümle ise 'Emeğime bedenime kimliğime dokunma'.

Yok, etmeyi cinsiyet kimliğine aykırı bulduğundan kadınlar 'Savaşlara karşı isyandalar'.

Son sözü kendimize söylüyoruz. Bu yılın bomba dövizi, hazırlayanın aklına, emeğine sağlık 'Umutsuzluğa kapılırsan, bu kalabalığı hatırla'. Bu cümle hepimizin başucunda dursun, sabah akşam okuyalım, unutmayalım bu cümle diğerleri gibi günlerce önce hazırlandı müthiş öngörü ve güç için ayrıca tebriki hak edenlerden.

Sevgiyle dayanışmayla kalın.