Sağlık Bakanı Dr. Osagie Ehanire, bilimsel olarak zehirlenme olarak bilinen yılan sokması zehirlenmesinin Nijerya'da ve dünya çapında yüzyıllardır önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini söylüyor.

Yılda yaklaşık 5 milyon insanın dünya çapında yılanlar tarafından ısırıldığının tahmin edildiğini ve 2,5 milyona kadar insanın zehirlenmeye maruz kaldığını belirtti.

Bunu, 2020 Uluslararası Yılan Isırığı Farkındalık Günü'nü anmak için bir basın brifinginde söyledi.

“Kurbanların en az 100.000'i bu ısırıklarla hayatını kaybediyor ve sonunda 300.000'e yakın kişi organın kesilmesi veya diğer kalıcı sakatlıklara maruz kalıyor.

"Nijerya, yılan ısırığının zehirlenmesine dikkat çekme çabalarını ve tanınmasına yol açan süreci destekliyor".

Bakan, Nijerya'nın 2019 Dünya Sağlık Meclisi'nde bir yan toplantıya ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, oturum sırasında yılan ısırığının Kontrolü ve Önlenmesi için küresel bir stratejinin başlatıldığına dikkat çekti.

"Bu strateji şimdi yılan ısırmasını önleme faaliyetlerini artırmak için kullanılıyor" diye ekledi.

Raporlara göre, Nijerya'da her yıl 10.000'den fazla insanın yılanlar tarafından ısırıldığı tahmin edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Nijerya, ısırıkların yüzde 90'ından ve ölümlerin yüzde 60'ından testere ölçekli veya halı yılanının sorumlu olduğuna dikkat çekerek yılda 100.000 nüfus başına 174 yılan ısırığı kaydediyor.

BM sağlık kurumu, trajedilerin çoğunun meydana geldiği Benue Vadisi'nde, yılan ısırığı vakalarının her yıl 100.000 kişide 497 olduğunu ve ölüm oranının yüzde 12,2 olduğunu ortaya çıkardı.

Kuzeydoğudaki Gombe eyaleti en kötü etkilenen bölgelerden biri olarak tanımlanırken, onu Plato Eyaleti izledi, yılanların aşırı sıcak nedeniyle saklandıkları yerlerden çıkmaya zorlandıkları için kurak mevsimde kayıp oranlarının daha yüksek olduğu bildirildi.

Nijerya Haber Ajansı tarafından Kasım 2017'de yayınlanan bir raporda, yayla ve Gombe eyaletlerinde üç hafta içinde yaklaşık 250 yılan ısırığı kurbanı, ülkede akut bir yılan zehirleyici ilaç kıtlığının ardından öldü.

NAN, rakamın üç yılan tedavi merkezinden - General Hospital, Kaltungo, Ali Mega Pharmacy, Gombe ve Comprehensive Medical Center, Zamko, Plateau State - kaynaklı teyit edilen ölümlerin sayısını temsil ettiğini açıkladı.

Merkezlere, ülkede aylardır kullanılan iki tür yılan antivenom ilacı - Echitab Plus ICP polivalent ve Echitab G monovalent - tedarik edilmediği belirtildi.

Echitab Plus ICP, Kosta Rika Üniversitesi Instituto Clodomiro Picado'da üretilir ve Nijerya'daki tüm zehirli yılanlardan gelen ısırıkları tedavi etmek için kullanılır.

Bu arada, Micropharm Ltd, Birleşik Krallık tarafından üretilen Echitab G, yalnızca halı engerek ısırıkları içindir.

Kar amacı gütmeyen bir bilimsel araştırma kuruluşu olan IAVI'ye göre, her yıl yaklaşık 5,4 milyon kişi bir yılan tarafından ısırılıyor ve bunların 2,7 milyonuna zehir enjekte ediliyor.

Her yıl bunun 400.000 kişinin kalıcı olarak sakat kalmasına veya şekillerinin bozulmasına ve 83.000 ila 138.000 kişinin ölümüne yol açtığını belirtti.

“Bu çoğunlukla, sağlık hizmetlerine ve yılan ısırığı tedavilerine anında erişimin olmadığı Sahra altı Afrika ve Güney Asya'daki yoksul kırsal topluluklarda yaşanıyor.

Zehirli bir yılan ısırırsa ne olur?

Zehirli yılanlar genellikle iki kategoriye ayrılır. Sabit dişli yılanlar genellikle sinir sistemini ve nefes almayı etkileyen nörotoksik zehir kullanırlar, diğer türler ise yalnızca avlara veya tehditlere saldırırken kullanılan kıvrımlı dişlere sahiptir. Toksinleri genellikle cilt dokusunu tahrip eder ve iç kanamaya neden olur.

En zehirli yılan

En güçlü zehiri olan yılanlar ile insanlar için en büyük tehdidi oluşturan yılanları ayırt etmek önemlidir.Herhangi bir kara yılanının en zehirli zehiri, Avustralya'nın iç taipanında bulunur.

Ancak yılanın bir ısırıkta 100 kişiyi öldürmeye yetecek kadar zehri olduğu söylenirken, utangaç ve münzevi doğası, uzak konumu ve Avustralya'da panzehirin yaygın mevcudiyeti sayesinde türler tarafından bir ısırık sonucu kaydedilmiş insan ölümleri yoktur. .Deniz yılanları da oldukça zehirlidir, ancak insanlarla sınırlı temasları nedeniyle ısırıklar nispeten nadirdir.

Daha az zehirli ama yine de oldukça tehlikeli olan kara mamba ve kıyıdaki taipan (Avustralya'ya özgü), insanlar için daha acil bir tehdit oluşturmaktadır.Her ikisi de aynı yılan ailesinden geliyor ve zehirleri diğer yılanlardan daha hızlı etki ediyor, yani tedavi olmaksızın bir ısırık kurbanı yarım saatten daha kısa sürede ölebilir.

Kara mamba aslında kahverengi veya zeytindir, ancak adını ağzının iç kısmının renginden alır. Sahra Altı Afrika'nın çoğunda bulunur ve uzunluğu 3 metreyi aşar.Bu arada kıyı taipanı, iç kuzenine kıyasla çok agresif.

Editör: TE Bilisim