Eğitim Sen Amed Şubeleri “Zorunlu Hizmet Bölgelerinde Görev Yapan Öğretmenlerin Mağduriyeti Son Bulsun!” başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eğitim Sen Şube Binasında yapılan açıklamayı Amed Eğitim Sen 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin okudu.

Akşahin; “Milli Eğitim Bakanlığı, 17.04.2015 tarih ve 29329 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğindeki düzenlemeyle zorunlu hizmet için ek puan düzenlemesi getirilmiştir” dedi.

Amed Eğitim Sen 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin konuşmasına şu şekilde devam etti;

WhatsApp Image 2022-12-28 at 21.31.37 (1)

Bu düzenleme ile özellikle 2010 yılında getirilen zorunlu hizmet affı nedeniyle zorunlu hizmetten muaf olanların büyük mağduriyeti söz konusu olmuştur. Düzenleme sonrası göreve başlayan ve 6-7 yıl hizmeti olan öğretmenler yıllık 30+30=60 puana kadar puan alabilirken, daha önce göreve başlayan 15-20 yıldır bu kurumda görev yapmakta olan öğretmenler en fazla 30 puan alabilmiştir. Yapılan itirazlar üzerine MEB 19.06.2020 tarihinde değişikliğe giderek zorunlu hizmete tabi kurumlarda çalışan tüm öğretmenlerin ek puan (yüzde 50 artırımlı) almalarını düzenlemiştir. Ancak geçmişe dönük (2015-2020 Aralığında Ek Puan alamayanların) mağduriyetlerine yönelik ise bir düzenleme yapılmamış bu mağduriyet devam etmiştir. Bu durumun düzeltilmesi için Bakanlık nezdinde yaptığımız görüşmeler sonuçsuz kalınca dava yoluna gidildi.

Açtığımız emsal bir davanın kazanılması ve Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi kesin kararı üzerine zorunlu hizmetini tamamlayan ve zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapmaya devam eden tüm öğretmelerin artırımlı hizmet puanı alması gerektiğine karar vermiştir. Bu davayı kazandığımız 2021 yılının ilk aylarında dönemin Milli Eğitim Müdürü ile yaptığımız görüşmelerde kazandığımız davanın emsal kabul edilerek bu durumdaki tüm öğretmenlere artırımlı hizmet puanı verilmesi talebiniz karşılıksız kalınca sadece Diyarbakır da bir kısmı üyemiz olmak üzere yaklaşık 8 bin öğretmen bu durumun düzeltilmesi için dava açtı. Bu davaların tamamı yerel mahkemelerce olumlu sonuçlanmış ve 2015-2020 dönemine ilişkin artırımlı hizmet puanları alınmıştır. Bu puanları alan yüzlerce öğretmen tayin dönemlerinde yer değiştirmiştir.

Mevcut durumda 2020 yılında yapılan değişiklik ile artık zorunlu hizmet bölgesinde görev yapan ve zorunlu hizmetini tamamlayan tüm öğretmenler artırımlı hizmet puanı almaktadır. Lakin 2020 öncesi döneme dair açılan davalar da Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi iptal kararı ile Ankara Bölge İdare Mahkemesi ret kararı arasında uyuşmazlık giderilmesi için yapılan başvuruda Danıştay İçtihat Birleştirme Kurulu Ankara Bölge İdare Mahkemesi kararının onanmasına Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi lehe olan kararının ise kaldırılmasına karar vermesi sonrası Gaziantep BİM de Danıştay kararına uyarak daha önce kabul ettiği kararlara ret vermeye başlamıştır. Bu karar sonrası yerel mahkemelerin de ret kararı vermeleri ile öğretmenler bir kez daha mağdur edilmiştir. Eğitim emekçileri artırımlı hizmet puanlarını alamadıkları gibi 12.000₺’ye kadar varan dava ve vekalet ücretleri ile bu ekonomik krizde derinden etkilenmişlerdir.

Biz Eğitim Sen olarak her türlü haksızlığa karşı eğitim emekçilerinin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Bu temelde hem hukuksal süreci devam ettirecek hem de üyelerimizden aldığımız güçle fiili meşru mücadele yürüteceğimizi beyan ediyoruz.

Tüm bu mağduriyetlerin giderilmesi için hem Bakanlığı hem de Diyarbakır il Milli Eğitim Müdürlüğünü şu sorumlulukları almaya davet ediyoruz;

1.           Atama tarihine bakılmadan ve davaya gerek kalmadan zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan tüm eğitim emekçilerine geçmişe dönük artırımlı hizmet puanları verilmelidir.

2.           Şimdiye kadar açılan ve yerel mahkemelerde olumlu sonuçlanmış davaların kazanımları korunmalıdır.

3.           Gerek yerel, gerekse istinaf mahkemelerinde ret verilen kararlar için Milli Eğitim Müdürlüğü kurum avukatlarına ödenmesi gereken avukatlık vekalet ücretlerinden feragat edilerek her geçen gün daha da derinleşen ekonomik krizde eğitim emekçileri bu mali yükten kurtarılmalıdır.

Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!

Yaşasın Eğitim Sen! 

 Eğitim Sen Amed Şubeleri

Editör: Güven BOĞA