Geçtiğimiz yıl Ekmek ve Gül Dergisi tarafından başlatılan “Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” kampanyasının ülke genelinde sahiplenilmesinin ardından MEB tarafından yayınlanan “Ücretsiz Beslenme/Yemek Programı” konulu genelge ile 2022-23 yılı eğitim öğretim yılının ikinci yarıyılı itibarıyla okul öncesi öğrencileri için ücretsiz öğle yemeği uygulaması başlatmıştı. Ancak MEB tarafından okullarından açılmasına 3 gün kala okullara yeni bir genelge gönderilerek yeni eğitim öğretim yılında bu uygulamanın yalnızca 11 il için devam edeceği bildirildi. Ülkenin geri kalanı illerindeki okullarda uygulamanın ne olacağı konusu muğlak kalması sonrası kadınlardan tepkiler yükseldi.

Kampanyanın ilk çağrıcıları arasında yer alan EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yayınlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Karaca, okul öncesi eğitime ilişkin olarak 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında "Erken çocukluk eğitiminin 5 yaş için zorunlu olması ve niteliğin artırılmasına yönelik ortak kalite standartlarının geliştirilmesi" hedefi, 11. Kalkınma Planında "Erken çocukluk döneminden başlamak üzere çocukların eğitim hayatlarındaki yoksunlukları dikkate alınarak servis, eğitim materyali, beslenme vb. bireysel ihtiyaçlarını gidermeyi sağlayacak farklı ve esnek uygulamalar geliştirilecektir." Hedeflerine atıf yaptı. Yine MEB’in 2019-2023 Stratejik Planında "Erken çocukluk eğitimde şartları elverişsiz gruplarda eğitimin niteliği artırılacaktır." ve yine MEB tarafından geçtiğimiz ay yayınlanan yeni eğitim yılı tedbirleriyle ilgili genelgesinde sağlıklı beslenme için çalışmalar yürütüleceği yer aldığını hatırlattı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2023-2028 eylem planında “okul öncesi eğitim programlarında ücretsiz olarak sunulan beslenme hizmetlerinin yaygınlaştırılması” hedefine de vurgu yaptı. Karaca, bu hedeflere karşılık alınan yeni kararla ücretsiz yemek uygulamasının tamamen ortadan kaldırılmasının, Milli Eğitim Bakanlığının çocuklar için sağlıklı beslenme planının hangi amacına denk düştüğünü sordu.

Geçen yıla ilişkin TÜİK verilerine göre her iki çocuktan birinin yoksul olduğunu, bu yıl ise artan enflasyon, zamlar ve artan vergilerle yoksulluğun iyice derinleştiğini belirten Karaca, uygulamanın başladığı tarihten bu yana geçen 7 ayda yoksulluğun arttığı bu tablo karşısında okullarda ücretsiz bir öğün yemek uygulamasının kaldırılmasının nedeni ve gerekçesinin yanıtlanmasını istedi.

Emine Erdoğan imzasıyla ilan edilen "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı”na göre sadece bir çocuk için aylık maliyeti asgari ücretin neredeyse yarısına denk düşecek şekilde en az 5 bin lira olan bu önerinin hayata geçirilmesi olanaklı olup olmadığını soran Karaca, yetersiz beslenmenin yol açtığı geri dönülmez bu sonuçları Bakanlığın göze alıp almadığını sordu.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu’nda bu yılın Ocak-Haziran dönemini kapsayan ilk altı ayında tek başına “Din Hizmetleri ve Yaygın Din Eğitimi” için yapılan harcamanın 19 milyar TL’yi aştığına dikkat çeken Karaca, yeni eğitim öğretim yılında başlayan ÇEDES uygulaması ile bu bütçenin artacağına dikkat çekti. Karaca, çoğunluğu açlık sınırının altında yaşayan halka ekonomi planlarıyla “fedakarlık” çağrıları yapılırken; din eğitimine harcanan kalemlerden değil, temel ihtiyaç olan beslenmeden kesinti yapılmasının açıklaması Bakanlığın açıklamasını istedi.

Editör: Haber Merkezi