İklim değişikliği anlaşmasına üye ülkelerin 27. toplantısının beşinci günü, Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen COP27 , iklim eylem projeleri için finansman ve kaynak yaratmaya odaklanan içerikle devam etti.

Amaç, topluluk liderliğindeki yenilenebilir enerji girişimlerinin finanse edilmesine yardımcı olmak için her yıl fosil yakıtlara yatırılan yüz milyarlarca doları yeniden yönlendirmek için küresel bir baskı olmasını sağlamaktır.

Mısır'ın Şarm El-Şaik kentinde Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen konferans merkezinin ana alanı olan 'Mavi Alan'ı her yaştan ve her kesimden 50'den fazla aktivist,  " Fosil yakıt enerjisinin finansmanını durdurun ! " Ölüme sponsor olmayı bırakın!”

Sivil toplum kuruluşu  Oil Change International'ı temsil eden Susan Huang, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bu hafta başlarında  belirttiği gibi zengin ülkelerin hala fosil yakıtları finanse ettiği gerçeğini vurgulamayı amaçlayan katılımcılar arasındaydı . Yenilenebilir enerjiye hızlı bir geçiş gerekiyor.

"Geçen yıl 2021'de dünyanın en zengin yedi ülkesinden oluşan G7 grubunun liderlerinin toplantısında, bu yılın sonuna kadar kamu fonlarının fosil yakıtlarda kullanılmasını durdurmak için bir anlaşma vardı. Ancak Uluslararası Enerji Ajansı öne çıktı ve aslında yenilenebilir enerji kullanımına yavaş geçişin iklim değişikliği krizini ve enerji krizini şiddetlendirdiğini söyledi. Bu nedenle, dünya liderlerini taahhütlerini yerine getirmeye ve fosil yakıt enerjisi için kamu fonlarını kullanmayı bırakmaya çağırıyoruz” dedi.

Huang, bu yatırımın aynı zamanda inanılmaz hasara yol açtığını, biyoçeşitliliği yok ettiğini ve dünyadaki yaşamı yok ettiğini söyledi.

Yalnız değildi:  ​​Mozambik'teki Friends of the Earth International'dan Dipti Bhatnagar,  ana konferans alanına girenler arasında açıkça anlaşılan birçok kafa sallayan ve mırıldanan bir konuşma yaptı. "Zengin ülkeler büyük gaz rezervlerini ele geçirmeye hazır ve insanlar topraklarından çalınıyor. [Mozambik nüfusunun] 23 milyonunun bir milyonu gaz nedeniyle mülteci kamplarında yaşıyor. Daha fazla benzin parasına hayır diyoruz. Afrika'nın yanmasına izin vermeyeceğiz" diye bağırdı.

Aktivistler, dünya çapında enerjiye erişimi artırmanın ve en savunmasız kişilerin ihtiyaçlarını karşılamanın en iyi yolunun toplum destekli yenilenebilir enerji girişimlerine yatırım yapmak olduğunu açıkça belirttiler.

"Topluluktaki insanlar tarafından kontrol edilebilen ve çalıştırılabilen enerji planları," dedi Mrs. Huang açıkladı.

Kirleticileri sorumlu tutabilecek yeni bir yapay zeka aracı

Buluu bölgesinden yanında iki pavyon daha vardı ve orada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri katıldı ve hükümete ve yakıta yatırım yapmaya devam eden finans sektörüne çağrıda bulundu.

António Guterres, sera gazı üretimine bakan yeni bir bağımsız inovasyonun lansmanı sırasında konuşuyordu, inovasyon  CLIMAT TRACE COALITION tarafından oluşturuldu  ve eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore tarafından yönetiliyor.

Bu yenilik, sera gazı emisyonlarının seviyesini göstermek için uydulardan ve yapay zekadan elde edilen bilgileri birleştiriyor ve Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan'daki şirketler de dahil olmak üzere dünya çapında 70.000'den fazla yere bakacak. Bu, liderlerin emisyonların yerini ve kapsamını bilmesini sağlayacaktır.

Guterres, program tarafından sağlanan istatistiklerin , metan gazı sızıntıları , yakma ve fosil yakıt ve gaz üretimi ile ilgili diğer faaliyetlerin bildirilmemesi nedeniyle, bu gazların üretiminin genellikle daha önce rapor edilenden daha fazla olduğunu gösterdiğini açıkladı.

COP27 katılımcılarına verdiği demeçte, "Bu, hükümetlere ve finans sektörüne, özellikle de petrol üretimine yatırım yapmaya ve kontrol etmeye devam edenler için bir uyandırma çağrısı olmalıdır."

Afetlerin yüksek maliyeti

Şu anda çevrimiçi olan benzeri görülmemiş etkileşimli listenin sunumu, Al Gore'un dünyanın dört bir yanındaki iklim değişikliğinin neden olduğu hasarı sayfa sayfa gösteren sunumuna tıklamaya devam etmesine neden oldu.

İnkar Edilemez Gerçek'in ünlü yazarı ve en başından beri iklim değişikliğiyle mücadelenin ilk savunucularından biri olarak bilinen Bay Gore, yakındaki 360 inçlik büyük bir televizyonda patlayan bir atom bombasının videosunu oynattı. işitme. Ses, görevlileri endişelendirdi, ancak neyin gösterildiğini bilmek istedi.

Daha önce  COP27 Dünya Liderleri Konferansı'nın açılışında paylaştığı bir gerçeği vurgulamak istedi: Atmosferimizde biriken sera gazı kirliliği, her gün patlayan 600.000 atom bombası kadar ısıyı hapsediyor.

"İki ay önce Eylül 2020'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Genel Sekreter bize Avrupa'daki sıcak hava dalgalarını, Pakistan'daki selleri, şiddetli kuraklığı anlattı... petrole insan bağımlılığı" diye delegelere hatırlattı.

Gore, bu felaketlerin şu anda dünya ekonomisine her yıl iki buçuk trilyon dolara mal olduğunu söyledi.

Ancak, dünyanın değişimin son aşamasında olduğunu, çünkü bu durumu (iklim değişikliğinin etkilerini) tersine çevirmeye ve sürdürülebilir ürünlere yatırımı artırmaya yardımcı olacak çözümler olduğunu söyledi.

Yeni aracın önemi

Bay Gore, fosil yakıtlar için finansman ve sübvansiyonlar "çılgın" olsa da, Afrika'daki yenilenebilir enerji finansmanı potansiyelinin göz ardı edildiğini ve kıta için finansmana erişimin olmadığını belirtti.

"Rüzgar ve güneş enerjisinin potansiyeli, Afrika'nın toplam petrol rezervlerinden 400 kat daha fazla ve kirlilik olmadan geliyor ve daha fazla iş yaratıyor, ancak finansal bir boşluk var... Bu nedenle bu COP'ta değişime büyük bir odaklanma var. uluslararası ana finansman sistemidir" diye vurguladı.

Daha sonra, 100'den fazla kurum ve 30.000 sensörden alınan güvenilir ve doğrulanmış verileri birleştiren Climate TRACE hesaplamasının, Hükümetin aldığı eylemler için hedefler belirlemesine yardımcı olabileceğini açıkladı.

“Kirleticilerin hile yapmasını imkansız hale getiriyor” diye açıkladı ve şu anda dünyadaki en büyük 14 sera gazı emisyon kaynağının petrol ve gaz sahaları olduğunu açıkladı.

Guterres, rakamı iklim değişikliği acil durumunu ele almak için bilgi çabalarının "önemli bir kaynağı" olarak nitelendirerek, "Bu çalışmadan elde edilen en erken gerçekleşmelerden biri, özellikle daha önce bildirilmemiş olanlar olmak üzere, petrol ve gaz üretiminin seviyesidir" dedi..

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, yeni aracın tedarik zincirlerindeki karbon zincirlerini ortadan kaldırmak için çalışan iş dünyası liderleri, politika oluşturma ve iklim değişikliği planlarını uyumlu hale getirmek için çalışan hükümetler ve ilerlemeyi takip eden yatırımcılar için faydalı olacağını vurguladı. net sıfıra ulaşana kadar özel sektör.

"Sorun, inandığımızdan çok daha büyük ve bu, tüm fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını hızlandırmak için daha çok çalışmamız gerektiği anlamına geliyor" diye uyardı.

COP27 hakkında daha fazla finansal bilgi

COP27'de finansman konularının tartışılacağı bu özel gün , iklim değişikliği krizinin etkilerini ele almak ve Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmak için gereken hızlı ve önemli değişiklikleri gerçekleştirmek için her yıl trilyonlarca dolar değerinde yatırıma ihtiyaç olduğunu gösterdi .

Çeşitli konferans salonlarında, pavyonlarda ve 'eylem merkezlerinde' ve özel görüşmelerde delegeler, aktivistler, yatırım bankacıları ve diğer paydaşlar, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak gibi iklim değişikliğinin etkilerine karşı alınacak önlemlerin kilit alanlarında mevcut mali açığı kapatmanın önemini tartıştılar. sera gazı emisyonlarının yanı sıra uyarlamalar ve halihazırda meydana gelen kayıplar ve zararlar.

Uzmanlar, finansal ivmenin kamu veya özel, borç veya öz sermaye, ticari veya hayırsever tüm sektörlerden gelmesi gerektiği konusunda hemfikirdi.

Asya Yatırımcılar Grubu'nun politika direktörü Anjali Viswamohanan Birleşmiş Milletler Kanalı'na verdiği demeçte, "Finans her yerde eylem için en büyük katalizördür" dedi.

En büyük çağrılardan biri "etki müdahale açığını" kapatmaktı. 

Uluslararası İklim Değişikliği Sözleşmesi ( UNFCCC ) Sekreterliğine göre , proje geliştiriciler ve yatırımcılar, dayanıklılık oluşturan ve risk altındakileri iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden koruyan projeler hazırlamayı ve bunlara yatırım yapmayı düşünmelidir; karbon geçişi için sistemik değişimi ve inovasyonu yönlendirmek, geçiş bağlamında iklime dayanıklı değişim; ve iklim değişikliğinin etkilerinden önce var olan koşulları korumak ve eski haline getirmek.

Daha fazla vaat ve plan

Bu Çarşamba itibariyle, taahhütler toplam 20 milyon dolara ulaştı, Yeni Zelanda,  kayıp ve hasar sorunları için para sözü verenler listesine İskoçya, Norveç, Almanya, Avusturya ve Belçika ile birlikte katıldı  . daha az karbon salan ancak etkilenen ve iklim değişikliğinden kaynaklanan afetler olan ülkelerin kalkınması).

Aynı zamanda İngiltere, iklim değişikliği felaketlerinden etkilenen ülkelere ertelenmiş ödemelere izin vereceğini söyledi.

Nairobi Sürdürülebilir Sigorta Deklarasyonu'nun bir girişimi olan Afrika İklim Risk Merkezi de başlatıldı ve imzacılar 2030 yılına kadar iklim değişikliği riskleri için 14 milyar dolar garanti etmeyi taahhüt etti.

ABD'nin iklim değişikliği özel elçisi John Kerry de COP27'de şirketlerin "karbon kredisi satın alma" ve ülkelerin kömürden uzaklaşmalarına yardımcı olma planlarını açıklayan bir etkinlik düzenledi.

Enerji Dönüşümü Teşviki adı verilen önerilen program kapsamında, devlet kurumları, fosil yakıt kullanımlarını azaltmaları ve yenilenebilir enerji kullanımlarını artırmaları halinde emisyonlarını azaltmak için karbon kredisi kazanabilirler.

Gençler boş vaatler istemiyor

Bunu akılda tutarak, bir UNICEF basın toplantısında , genç Alman aktivist Luisa Neubauer, COP27'de taahhütlerde bulunan dünya liderlerine güçlü bir mesaj gönderdi:

"Dünya çapında herhangi bir yeni fosil yakıt altyapısına dahil olduğunuz sürece buraya gelip iklim değişikliği eylemi hakkında konuşmayın. Fosil yakıt finansmanı patlarken buraya gelip iklim adaleti hakkında konuşmayın. Buraya gelmeyin. ve dünya çapında fosil yakıt yatırımları her geçen gün artarken, ayarlamalar, kayıplar ve hasarlar için fonların daha az olabileceğini bize anlatmaya çalışın".

Editör: Haber Merkezi