Hem İsrail hem de Hamas, mevcut çatışmalarda yasa dışı eylemlerde bulunmakla suçlanıyor.

  • Filistinliler İsrail tarafından bombalandı. Yüzlercesi öldü, binlercesi yaralandı.
  • Gazze kuşatma altında, malzeme tükeniyor.
  • Yüzlerce İsrailli Hamas savaşçıları tarafından öldürüldü, kaçırıldı ve topluluklar roket ateşleriyle ezildi.
  • Sivillerin uluslararası hukuk kapsamında herhangi bir koruması var mı?

Filistin Kızılayı Direktörü: 'Bu kadar kasıtlı bir hedefleme görmemiştik'

Filistin Kızılayı Derneği genel müdürü Marwan Jilani, örgütünün Gazze'de dört acil durum çalışanının öldürülmesiyle "bu uzun çatışmanın tarihindeki en kötü anını" gördüğünü söyledi.

Gazze'nin kuzeyindeki Cebeliye bölgesinde yaralılarla ilgilenirken üç işçinin "doğrudan vurulduğunu" söyledi. Dördüncü işçi, Doğu Gazze'de İsrail sınırına yakın bölgede yaralılara müdahale ederken "doğrudan sırtından ve kalbinden vuruldu".

Jilani, işçilerinin sınır bölgesine gitmesinden ve onlara "yeşil ışık yakılmasından" önce grubun Uluslararası Kızıl Haç Komitesi ile koordinasyon sağladığını söyledi.

"Böyle bir vahşet görmedik. İşgal altındaki Batı Şeria'daki Ramallah'tan El Cezire'ye yaptığı açıklamada, insani yardım görevini yerine getiren sağlık çalışanlarının bu kadar kasıtlı hedef alındığını hiç görmemiştik.

"Halkımız perişan oldu. Ağlıyorlardı. Birbirlerine sarılıyorlardı ve gözyaşlarını silmek, tekrar dışarı çıkıp bu zulümlerle yüzleşmek dışında ne yapacaklarını bilmiyorlardı” dedi.

ABD'li milletvekili: Mısır, Hamas saldırısından üç gün önce İsrail'i uyardı

ABD'nin güçlü Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi başkanı, İsrail'in ölümcül Hamas saldırısından üç gün önce Mısır'dan potansiyel şiddet uyarısı aldığını söyledi.

Michael McCaul, Ortadoğu kriziyle ilgili milletvekillerine kapalı kapılar ardında düzenlenen istihbarat brifinginin ardından gazetecilere verdiği demeçte, "Mısır'ın üç gün önce İsraillileri böyle bir olayın olabileceği konusunda uyardığını biliyoruz" dedi.

“Gizli ayrıntılara çok fazla girmek istemiyorum ama bir uyarı verildi. Sanırım soru hangi seviyedeydi? Bunu nasıl kaçırdığımızdan pek emin değiliz . İsrail'in bunu nasıl kaçırdığından tam olarak emin değiliz.”

Kahire, erken uyarı vermiş olabileceği yönündeki öneriler hakkında resmi olarak yorum yapmadı. Ancak Mısır medyası, üst düzey güvenlik kaynaklarının böyle bir uyarının yapıldığını yalanladığını aktardı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, McCaul'un açıklaması hakkında yorum yapamayacağını söyledi. “Belirli istihbarat meseleleri hakkında konuşamam. Her zaman yaptığımız gibi, bir kez daha geriye dönüp bakacağımız bir zaman olacak ve bakacağız. Şu anda İsrail ile istihbarat toplamayı, işbirliğini ve paylaşmayı yoğunlaştırıyoruz.”

BM Filistin Mülteci Örgütü Gazze'ye acil yardım için 104 milyon dolar istiyor

BM Filistin Mülteci Örgütü Gazze'ye yardım için 104 milyon dolar aradığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) yaptığı açıklamada, "UNRWA, önümüzdeki 90 gün içinde çok sektörlü insani yardım müdahalesini gerçekleştirmek için acilen 104 milyon ABD doları arıyor." dedi.

"Talep edilen fonlar, harap olmuş Gazze Şeridi'ndeki UNRWA barınaklarında güvenlik arayan 250.000'e kadar kişinin ve toplumdaki diğer 250.000 Filistinli mültecinin acil acil gıda, gıda dışı, sağlık, barınma ve koruma ihtiyaçlarını karşılayacak."

Editör: Haber Merkezi