BM Genel Sekreteri António Guterres Perşembe günü Gazze'de ateşkes ve Ukrayna'da barış çağrısını iki katına çıkararak, "kaotik" küresel görünümü ve "var olduğu için istediğini yapabileceğini" düşünen herhangi bir ülke veya silahlı grubu hedef aldı.

BM şefi, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, "Kaotik bir dünyada yaşadığımızda ilkelere bağlı kalmak çok önemli ve ilkeler açıktır: BM Şartı , uluslararası hukuk, ülkelerin toprak bütünlüğü ve uluslararası insancıl hukuk" dedi. Brüksel'deki Avrupa Konseyi. 

Ukrayna için barışın gerekli olduğuna inanmamızın nedeni budur …(ve) aynı nedenlerle Gazze'de ateşkese ihtiyacımızın nedeni de budur.”

İsrailliler Tel Aviv'de Netanyahu hükümetini protesto etti İsrailliler Tel Aviv'de Netanyahu hükümetini protesto etti

Kısa bir basın toplantısında Sayın Guterres, 7 Ekim'de yaklaşık 1.200 İsrailli ve yabancı uyruklu kişinin öldürüldüğü Hamas liderliğindeki terör saldırılarını kınadı ve ardından şu uyarısını yineledi: “Gazze'de benzeri görülmemiş çok sayıda sivil kaybına tanık oluyoruz.

Tedros'ta açlık alarmı

BM başkanının yorumlarını yineleyen BM sağlık kurumu başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus Perşembe günü, yaklaşık altı ay süren savaşın ardından kuzey Gazze'de hastanelerde ciddi şekilde yaralanan veya "açlıktan ölmek üzere" olduğu bildirilen "çok" gencin kötü durumuna dikkat çekti. 

Tedros'un çağrısına eşlik eden bir sosyal medya paylaşımında, El Şifa Hastanesi'nden alınan bir video klipte, Gazze Şehri'ndeki evinin enkazı altından kurtarıldığı bildirilen genç bir ampute olan Refik'i gösteriyordu.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 17 Mart'ta çekilen videoda , çocuğun doktorunun protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeren besleyici gıdaların "Kuzey Gazze Şeridi'nin çoğunda bulunmadığını" söylediği görülüyor.

Adı açıklanmayan doktor ayrıca, tedavi ettiği Gazze Şehri'ndeki yetersiz beslenen genç hastaya ek olarak, Gazze'nin dolup taşan hastanelerinde " ebeveynleri herhangi bir tıbbi muayene yapılmadan yetersiz beslenme nedeniyle öldüklerini bildiren birçok başka çocuğun " bulunduğunu kaydetti.

BM ajansı, DSÖ'nün yakıt ve ilaç dağıtmak için tıbbi tesise en son 11 Mart'ta ulaşabildiğini söyledi. Basında çıkan haberlere göre İsrail'in Pazartesi günü başlayan Şifa'ya yönelik askeri saldırısı dördüncü gününe girdi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros, eski Twitter hesabı olan X'te şunları yazdı: "Tarih hepimizi bu çocukların katlandığı zorluklarla yargılayacak." "Ateşkes! Derhal, sınırsız ve ölçeği büyütülmüş insani yardım erişimine izin verin.”

Pazartesi günü, BM destekli bir gıda güvensizliği  analizi , 1,1 milyon Gazzeli'nin şu anda feci bir açlık ve açlıkla karşı karşıya olduğu ve kuzeyde "şu andan itibaren mayıs ayına kadar herhangi bir zamanda" kıtlığın olası olduğu konusunda uyardı.

Son DSÖ verileri, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de sağlık hizmetlerine yönelik 410 saldırının gerçekleştiğini gösteriyor. Saldırılarda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği, 100'e yakın tesisin hasar gördüğü ve 100'den fazla ambulansın etkilendiği bildirildi. 

Batı Şeria'da BM sağlık kurumu 7 Ekim'den bu yana sağlık hizmetlerine yönelik 403 saldırıyı belgeledi.

BM yardım koordinasyon ofisi OCHA , bölgedeki sağlık yetkililerine atıfta bulunarak, Gazze'de yaklaşık 31.200 kişinin yoğun İsrail bombardımanı sırasında öldüğünü ve 74.000'den fazla kişinin yaralandığını söyledi . İsrail ordusunun açıklamasına göre, 27 Ekim'de başlayan kara operasyonunda 251 asker öldürüldü.

ABD'den yeni taslakta 'derhal ateşkes' çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe günü yaptığı açıklamada, Washington'un Gazze konusunda Güvenlik Konseyi önünde kaleme aldığı son karar taslağının artık "rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı acil ateşkes" çağrısını içerdiğini söyledi.

Taslağın ne zaman oylamaya sunulacağı belli değil ancak haberler bunun Cuma gününe kadar erken olabileceğini öne sürüyor. ABD daha önce ateşkes kararı alma girişimlerini engellemişti. 

Üst düzey ABD'li diplomat Mısır'da konuşuyordu ve İsrail ile Hamas arasında ABD, Mısır ve Katar'ın aracılık ettiği olası bir anlaşmaya ilişkin dolaylı müzakereler devam ederken Orta Doğu'yu geziyordu. Bay Blinken, bir anlaşmanın "çok mümkün" olduğunu söyledi.

Savaş silahı

Bu arada, BM'nin Filistinli Mülteciler Ajansı (UNWRA) başkanı Philippe Lazzarini, Gazze'ye insani yardım "su basılması" çağrısını yineledi.

Kuzeyde "insan kaynaklı bir kıtlığı" kınayan Bay Lazzarini, "kolay tepkinin" "Gazze'ye giden tüm kara geçişlerini" açmak olduğunda ısrar etti. "Gazze'yi yiyecekle doldurmak kolaydır, bu eğilimi tersine çevirmek kolaydır ve böyle bir durumun yapay olarak gözlerimizin önünde ortaya çıkmasının kolektif insanlığımız üzerinde kolektif bir leke olduğuna inanıyorum" dedi.

UNRWA Genel Komiseri ayrıca İsrail ve Hamas'ın ateşkes konusunda anlaşması ve 7 Ekim'de İsrail'de Hamas liderliğindeki terör saldırıları sırasında alınan tüm rehinelerin serbest bırakılması yönündeki yaygın çağrılarını da yineledi Bay Lazzarini, "Bu bir öncelik olmalı ancak bu arada gıda bir savaş silahı olarak kullanılmamalı" dedi.

Editör: Haber Merkezi