Gazze'deki insani sistem "tamamen çöküşün" eşiğindeyken, BM Genel Sekreteri António Guterres Cuma günü bir kez daha "sefaletin her geçen dakika arttığı" kuşatma altındaki bölgeye daha fazla yardım erişimi için çağrıda bulundu. 

Çağrısı, BM kuruluşlarının Gazze'deki telefon hatlarının, internetin ve mobil hizmetlerin kesintiye uğradığını bildirmesinden birkaç saat önce geldi.

BM'nin Filistin'deki Mukim ve İnsani Yardım Koordinatörü Lynn Hastings, eski Twitter hesabı olan X'te şunları yazdı: "Yoğunlaşan bombardıman raporları nedeniyle Gazze'nin dış dünyayla bağlantısı kesildi."

Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus da sosyal medya platformunda Dünya Sağlık Örgütü'nün ( WHO ) "Gazze'deki personelimiz, sağlık tesisleri, sağlık çalışanları ve sahadaki diğer insani yardım ortaklarımızla bağlantısını kaybettiğini" yazdı .

"Bu kuşatma, onların güvenliği ve savunmasız hastaların acil sağlık riskleri konusunda beni ciddi şekilde endişelendiriyor" dedi. "Tüm sivillerin derhal korunmasını ve insani yardımın tam olarak sağlanmasını talep ediyoruz."

BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) başkanı Catherine Russell, meslektaşlarının ve Gazze'deki bir milyon çocuğun güvenliği konusundaki endişelerini dile getirerek , "Tüm insani yardım görevlileri ve onların hizmet ettiği çocuklar ve ailelerin korunması GEREKİR" dedi.

Yakıt tedariği kritik

Genel Sekreter açıklamasında , hayat kurtaran insani yardımların (gıda, su, ilaç, yakıt) Gazze'deki tüm sivillere "hızlı, güvenli ve geniş ölçekte" ulaşmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi .

Çatışmalar başlamadan önce günde yaklaşık 500 kamyonun Gazze'ye geçtiğini, buna karşılık "ihtiyaçların daha önce hiç olmadığı kadar fazla olmasına rağmen" günlük ortalama 12 kamyonun geçtiğini belirtti.

Ancak, sızan malzemeler, hastanelere enerji sağlamak, su tuzdan arındırma tesisleri, gıda üretimi ve yardım dağıtımı için gerekli olan BM operasyonlarına yönelik yakıtı içermiyor.

"Umutsuz ve dramatik durum göz önüne alındığında, yardımın gidişatında acil ve temel bir değişiklik yapılmadan Birleşmiş Milletler Gazze'ye yardım sağlamaya devam edemeyecek" diye uyardı.

Bay Guterres, Mısır'dan Refah geçişinde malların taşınmasına yönelik doğrulama sisteminin, gecikmeden çok daha fazla kamyonun girişine izin verecek şekilde ayarlanması çağrısında bulundu.

"Gazze'deki sivillerin beklentilerini ve temel ihtiyaçlarını karşılamalıyız" dedi.

'Bir gerçek anı'

Genel Sekreter, çatışmaya insani bir ara verilmesi yönünde artan küresel fikir birliğini memnuniyetle karşıladı. 

"İnsani ateşkes, tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması ve hayat kurtarıcı malzemelerin ihtiyaç duyulan ölçekte teslim edilmesi çağrımı yineliyorum" dedi.

Temel bir değişiklik olmazsa Gazze halkının benzeri görülmemiş bir insani acı çığıyla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı

"Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Bu bir gerçek anıdır. Tarih hepimizi yargılıyor.”

İran'la görüşme

İlgili gelişmelerde BM başkanı Cuma günü öğleden sonra İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian ile bir araya geldi.

"Genel Sekreter, Dışişleri Bakanı'na, Gazze'de tutulan rehinelerin koşulsuz ve derhal serbest bırakılmasına yönelik İran'ın katkısının önemini ve çatışmanın bölgesel olarak yayılmasını önlemek için gösterilen çabalar için ve özellikle de Lübnan'la olan ilişkisi", Ofisinden alınan bir bilgiye göre.

WFP: Yakıt yok, ekmek yok

Dünya Gıda Programı ( WFP ) ayrıca ciddi yakıt kıtlığının Gazze'deki insani operasyonları ne kadar tehdit ettiğini vurguladı.

“Ek yakıt tedariki olmadan WFP ile çalışan fırınlar artık ekmek üretemeyecek. Şu anda anlaşmalı fırınlarımızdan yalnızca ikisinin ekmek üretmek için yakıtı var ve yarın hiç kalmayabilir" dedi WFP Filistin Temsilcisi Samer Abdeljaber Cuma günü.

"Bu, barınaklarda yaşayan ve günlük ekmek dağıtımlarına bel bağlayan binlerce aile için korkunç bir darbe olacaktır."

WFP, Gazze'ye sürekli yardım ulaştırılması gereğinin altını çizerek, Genel Sekreter'in insani ateşkes çağrısını yineledi.

80 milyon dolarlık sağlık başvurusu

Bu arada DSÖ, işgal altındaki Filistin topraklarındaki (oPt), özellikle Gazze'deki ihtiyaçlara yanıt vermek ve Mısır, Lübnan, Suriye ve Ürdün için acil durum planlaması için 80 milyon dolar istiyor.

Fon, travma ve acil bakım hizmetlerinin kapsamını genişletmek, temel sağlık hizmetlerine ve kronik durumların tedavisine erişimi sürdürmek, hastalık gözetimi ve salgın kontrol önlemlerini oluşturmak ve müdahalenin koordinasyonunu sağlamak için kullanılacak.

DSÖ, İsrail'deki çatışmanın ve oPt'nin çok sayıda sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden olduğunu belirten bir bildiri yayınladı.  

Salgın korkusu, yayılma korkusu

Gazze'deki hastaneler, hasta sayısının ve sığınma arayan yerinden edilmiş kişilerin sayısının artması nedeniyle kapasitesinin çok üzerinde çalışıyor. Durum, hava saldırıları ve tıbbi malzeme, yiyecek, su ve yakıt eksikliğinin ortasında gelişiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, genel olarak 1,4 milyon insanın yerinden edildiğini ve "yetersiz kaynaklara sahip barınaklara kitlesel yer değiştirmenin hastalık salgınlarına yol açacağını" söyledi.

Ayrıca, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana Opt'ta sağlık hizmetlerine yönelik 171 saldırı gerçekleşti; bu saldırılar 493 ölüm ve 387 yaralanmaya yol açtı; saldırıların 56'sı sağlık tesislerini, 130'u ise sağlık personelini etkiledi.

"Düşmanlıkların tırmanması halihazırda Batı Şeria'ya, Doğu Kudüs'e, Lübnan-İsrail sınırına ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ne yayıldı; Ürdün, İran İslam Cumhuriyeti ve Irak da dahil olmak üzere bölgedeki diğer ülkelere de yayılma riski var. " diye uyardı ajans. 

Lübnan'da patlamalar

Ayrı bir gelişmede, Lübnan'daki BM Geçici Gücü ( UNIFIL ) Cuma günü güneyin çeşitli yerlerinde patlamalar duyulduğunu ve barış güçlerinin denize iki havan mermisi düştüğünü gözlemlediğini bildirdi. 

BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, Misyonun Perşembe günü UNIFIL'in operasyon alanında çok sayıda işaret fişeği ve merminin ateşlendiğini de gözlemlediğini söyledi .

New York'ta gazetecilere verdiği demeçte, "Bildirdiğimiz gibi, son birkaç gündür itfaiyecilerimiz Alma ash-Shaab ve Naqoura yakınlarında yanan yangınların söndürülmesinde Lübnanlı yetkililere destek vermeye devam ediyor."

Yangınlar BM mevzilerini ve sivil mülkleri tehdit etti ve İsrail ile Güney Lübnan arasındaki resmi olmayan sınır olan Mavi Hat boyunca çıkan çatışmaların bir sonucuydu. UNIFIL durumu izlemeye devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi