BM Genel Sekreteri Cuma günü, Kudüs mahallesindeki bir sinagogun önünde Filistinli bir adam tarafından Cuma günü düzenlenen ve en az yedi İsraillinin ölümüne ve üç kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısını şiddetle kınadı .

Edinilen bilgiye göre olay, yerel saatle akşam saatlerinde Neve Yaakov semtinde meydana geldi. İsrail polisi, kimliği işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Şu'fat mülteci kampından bir Filistinli olduğu belirlenen saldırganın olay yerinde "etkisiz hale getirildiğini" söyledi.

António Guterres , Sözcüsü tarafından yayınlanan bir açıklamada,  hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerini iletti ve yaralananlara acil şifalar diledi.

Holokost'u Anma Günü'nde 'iğrenç' saldırı

Açıklamada , "Saldırının bir ibadethanede ve tam da Uluslararası Holokost'u Anma Günü'nü andığımız gün meydana gelmesi özellikle tiksindiricidir" denildi.

Terörün bahanesi yok

“ Terör eylemlerinin hiçbir zaman mazereti olamaz. Açıkça kınanmalı ve herkes tarafından reddedilmeli .”

Cuma günkü olay, Perşembe günü işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kasabasındaki bir mülteci kampında son aylarda artan şiddet olayları ve dokuz Filistinli, militan ve çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesinin ardından geldi. İslami Cihad militanlarının aktif bir grubu olduğunu söyledi.

Gazze'deki Filistinli militanlar, İsrail güçlerinin Filistin yerleşim bölgesine hava saldırılarıyla karşılık vermesi üzerine İsrail'e roket fırlattı.

'En üst düzeyde kısıtlama' gerekli

Açıklamada, " Genel Sekreter, İsrail'de ve işgal altındaki Filistin topraklarında artan şiddet olaylarından derin endişe duyuyor " denildi. "Bu, en üst düzeyde kısıtlama uygulama zamanıdır."

Güvenlik Konseyi , tırmanan krizi görüşmek üzere Cuma günü New York'ta kapalı kapılar ardında toplandı.

İnançlar arasında köprüler kurmak ve antisemitizmle mücadele etmekle görevli BM Medeniyetler İttifakı (UNAOC) Yüksek Temsilcisi Miguel Ángel Moratinos da Yahudilere yönelik "korkunç terör saldırısı" olarak nitelendirdiği saldırıyı şiddetle kınayan bir açıklama yaptı. Cuma Şabat duaları.  

Açıklamada, "Yüksek Temsilci, ne zaman, nerede ve kim tarafından işlenirse işlensin, böylesine menfur bir suçun mazur görülemeyeceğinin altını çizer" denildi.   

Editör: Haber Merkezi