Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Güçleri, Sudan'ın başkenti Hartum'un sokaklarını savaş alanına çevirince kadınlar ve çocuklar kaçmak zorunda kaldı.

Çatışmaların başladığı 15 Nisan'dan bu yana kanunsuzluğun ortasında hiçbir hesap sorulmadan, mahallelerde dolaşan silahlı adamlar, başta kadınlar ve kızlar olmak üzere sivil nüfus için bir tehdit oluşturuyor.

Sudanlı bir kadın hakları aktivisti ve Afrika Boynuzu'ndaki Kadınlar için Stratejik Girişim'in bölge direktörü Hala Al-Karib'e göre, bir savaş silahı olarak tecavüz de dahil olmak üzere toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, paramiliter RSF üyeleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Al-Karib, Arab News'e "Bu, Sudan silahlı kuvvetlerinin cinsel şiddet konusunda bir sicili olmadığı anlamına gelmiyor, ancak mevcut şiddet ve tecavüz kurbanlarının tümü, RSF askerlerinin bu tür suçlar işlediğini belirtiyor" dedi.

BMMYK'ye göre, gerçek rakam muhtemelen çok daha yüksek olmasına rağmen, bugüne kadar Mısır'a 42.300 belgelenmiş varış oldu. BM ajansı, önümüzdeki aylarda yaklaşık 300.000 kişinin gelebileceğini tahmin ediyor.

Sudan'da devam eden çatışma, dünyanın her yerindeki şiddetli ayaklanma zamanlarında en savunmasız demografik gruplar arasında yer alan kadınlar ve kız çocukları üzerinde yıkıcı bir etki yarattı.

Sudan'daki çatışmalar nedeniyle yerinden edilen kadın ve kız çocukları, bir savaş silahı olarak tecavüze uğrama veya insan kaçakçılarının eline düşme riskiyle karşı karşıya. Gerçekten de, RSF'nin selefi Canjaweed, ülkenin batı Darfur bölgesindeki 2003-20 ihtilafı sırasında benzer suçlara karışmıştı.

O döneme ait raporlar ve tanıklıklar, Janjaweed'in kadınları aşağılamak ve onları kendi topluluklarından dışlamak için tasarlanmış sistematik bir tecavüz kampanyası yürüttüğü sonucuna vardı.

Sudanlı birçok kadın siyasi aktivist, 2019'daki demokrasi yanlısı protestolar sırasında güvenlik güçlerinin elinde tecavüz de dahil olmak üzere toplumsal cinsiyete dayalı şiddete zaten maruz kalmıştı. Son çatışma, silahlı adamların tamamen cezasız kalmakla suçlanmasıyla durumu çok daha kötü hale getirdi.

UNHCR sözcüsü Olga Sarrada Mur, Arab News'e verdiği demeçte, “Çatışmaların başlangıcından bu yana, BMMYK ve insani koruma ortakları, sivil kayıplara ve yaralanmalara neden olan ayrım gözetmeyen saldırılar, yaygın suç ve cinsel şiddet dahil olmak üzere şok edici bir dizi insani mesele ve insan hakları ihlalini bildiriyor ve risklere ilişkin artan endişeler var."

“BMMYK, tüm kabul ve geçiş merkezlerinin bu vakaları gizli bir şekilde ele alacak şekilde eğitilmiş personele sahip olmasını ve sağlık desteği de dahil olmak üzere hayatta kalanlara yönelik hizmetler sunmasını sağlamak için Sudan'dan mülteci alan ülkelerin hükümetlerinin yanı sıra insani yardım ortaklarıyla birlikte çalışıyor." 

“Çatışmalardan kaçan mültecilerin barındığı yeni tesislerde cinsel sömürü ve istismarı önleme tedbirleri geliştiriliyor.”

Kahire ve diğer şehirlere gelenlerin hızı göz önüne alındığında, Sudan çatışması nedeniyle yerinden edilen insanlara yapılacak herhangi bir yardım çok az olabilir.

Hartum'dan ve şiddetin parçaladığı diğer bölgelerden kaçamayanlar için durum vahim. Al-Karib gibi aktivistler, Sudan'daki çatışmalarda mahsur kalan kadınları tetikte olmaya çağırıyor.

Al-Karib, "RSF, yirmi yılı aşkın süredir cinsel şiddete karıştı" dedi. “Genel yapı çok kusurlu, sivillere karşı her türlü suçun işlenmesine imkan veriyor. Vatandaşlar, koruma konusunu kendi ellerine almalı (ve) kadın ve kız çocuklarına kendilerini ve (kendi) toplumlarını cinsel şiddetten korumaları için kapsamlı rehberlik sağlamalıdır.”

"Gerçek şu ki Sudan'da, çatışma ve çatışma sonrası bölgelerde son 20 yıldır cinsel şiddet yaşanıyor."

Ona göre, Sudan'daki bu tür suçların cezasız kalmasına izin veren cezasızlık kültürü, sorunun ölçeğinin hem bölgesel hem de uluslararası olarak yıllarca yanlış bildirildiği anlamına geliyor.

Al-Karib, "2019 devriminden sonra (iktidarı) ele geçiren geçiş hükümeti de dahil olmak üzere Sudan rejimleri, cinsel şiddet konusunu ve çoğu askeri güçler ve kolluk kuvvetleri olan cinsel şiddet faillerini hiçbir zaman ele almadı" dedi.

“Cezasızlıktan ve korumalardan yararlandılar. Sudan'ın, sürekli olarak cinsel şiddetten kurtulanları zina yapmakla vb. suçlayarak suçlu ilan etmeye çalışan çok kusurlu ve çok sorunlu bir yasal çerçevesi var.

"Bu, cinsel şiddetin artık normalleşmesine yol açtı."

Hala Al Karib: Sudan'da Dışlanmış Kadınların Sesi

Sudan'daki kadın aktivizminin önde gelen isimlerinden biri, Sudan ve Afrika Boynuzu'ndaki kadın hakları için Sudanlı aktivist ve Afrika Boynuzu'ndaki Kadınlar için Stratejik Girişim'in (SIHA) Bölge Direktörü Hala Al Karib'dir.

Ekran görüntüsü 2023-06-08 103236

Sudan'da doğup büyüyen Hala, şu anda Uganda'da yaşıyor ve SIHA'yı yönetiyor. 1995 yılında kurulan SIHA, Afrika Boynuzu'ndaki kadın hakları örgütlerinin kapasitelerini güçlendirmek ve kadın hakları ile kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti ele almak amacıyla kadın hakları aktivistlerinden oluşan bir koalisyondur. 

Hala ayrıca 20 yılı aşkın bir süredir Kanada, Güney Sudan, Kenya, Mısır ve Afrika'daki diğer ülkelerde yaşadı ve çalıştı. Bir sivil toplum çalışanı/aktivisti ve sosyal ve toplumsal cinsiyet araştırma uygulayıcısı olarak Hala'nın çalışmaları, kadın ve kız hakları aktivizmi ve hareketlerinin yanı sıra mülteciler ve yerinden edilmiş kişiler ve azınlık topluluklarının sorunlarına odaklanıyor. Eğitim geçmişi insan hakları, kadın çalışmaları ve psikolojidir. 

SIHA Network'ün Bölge Direktörü olarak görevinin yanı sıra The College of Social & Economic Studies, Güney Sudan'daki Juba Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi; Kahire'deki Amerikan Üniversitesi sosyoloji bölümünde Yardımcı Araştırmacı; Kanada'daki Saskatchewan Inc.'in Göçmen Kadınları Programı Direktörü ve daha fazlası. Ayrıca Goal Ireland, World University Services, Accord International ve Concern International dahil olmak üzere çeşitli uluslararası ve BM insani yardım kuruluşlarında danışman olarak çalıştı.

Hala'nın aktivizmi çok yönlüdür. Ayrıca Al Jazeera, Foreign Policy (FP), openDemocracy, The East African ve daha fazlası gibi çeşitli uluslararası haber kuruluşlarında düzenli olarak sosyal adaletsizlik ve Sudanlı kadınların içinde bulunduğu kötü durum hakkında yazıyor. SIHA Journal – Women in the Islam in the Horn of Africa'nın (Arapça ve İngilizce) Yazı İşleri Başkanıdır.

Editör: Haber Merkezi