Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hasar Tespit Sorgulama ve İtiraz İşlemleri İle İlgili Merak Edilen Sorular ve Yanıtları.

OTURDUĞUNUZ KONUT İLE İLGİLİ E DEVLET'E GİREREK İKAMETGAH ADRESİNİZ ÜZERİNDEN SORGULAMA YAPABİLİRSİNİZ

Oturduğunuz binanın veya evin depremde hasar gördüğüne inanıyorsanız kişisel e devlet adresine girerek ne istiyorsunuz yazan bölüme "Hasar Tespit Sorgulama ve İtiraz İşlemleri" yazmanız durumunda karşınıza aşağıdaki bilgiler çıkacak.

Hasar Tespit Sorgulaması

Sorgulama Türünü Seçiniz

 İkametgah adresim ile hasar tespit sorgulaması yapmak istiyorum.

 Adres seçerek hasar tespit sorgulaması yapmak istiyorum.

İşaretlediğiniz kutuya göre yönlendirileceksiniz ve karşınıza aşağıda ki gibi bir bölüm çıkacak ve konutunuzla ilgili bilgilere erişebileceksiniz.

  • "Adres ile Sorgula" butonunu kullanarak seçeceğiniz adrese göre de hasar sorgulaması yapabilirsiniz.

Bilgilerin eksik olduğunu düşünüyorsanız veya hasar derecenize itiraz etmek istiyorsanız, itiraz sürecinin başlamasına müteakip bizzat kaymakamlıklara bina numaranız ile birlikte dilekçe ile başvuruda bulunabilir veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı portalı üzerinden itiraz başvurusu yapabilirisiniz.

Hasarsız Binalar: Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Az Hasarlı Binalar: Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Orta Hasarlı Binalar: Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. "Orta" hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) ya da güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.

Ağır Hasarlı Binalar: Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının / ayrılmaların olduğu binalardır. "Ağır" hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.

Acil Yıkılacak Binalar: Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.

Editör: Haber Merkezi