Depremzedelerin yaşam alanlarına, sulak alanlara, dere yataklarına, zeytinliklere ve tarım arazilerine dökülen hafriyatların oluşturduğu riskin, başta insanlar olmak üzere tüm canlılara ikinci yıkım yaşatmak anlamına geldiği uyarısını yapan örgütlerin sıraladıkları acil taleplere ilişkin Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a Soru Önergesi verdi.

Hatimoğulları konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Kent, ekoloji, hayvan hakları, meslek örgütleri ve sendikaların yer aldığı 77 örgüt, deprem sonrası kimyasal tehlikeye karşı uyarı metni kaleme alarak; doğanın ve toplum sağlığının korunması için “Kimyasal tehlikeye, ekolojik yıkıma karşı uyarıyoruz!” başlığı ile açıklama yayınlamıştır.

Açıklamada; “Seçimin yaklaşmasıyla birlikte hızlıca kaldırılmaya çalışılan enkazlar, sulama çalışması yapılmadan, üstü açık kamyonlar ile taşınmaktadır. Yıkım, taşıma ve boşaltma esnasında havaya, toprağa ve suya çok sayıda zararlı kimyasal karışmaktadır. Enkaz kaldırma çalışmalarına katılan işçilerin başta asbest riski olmak üzere, tehlikeli kimyasallara karşı koruyucu ekipman kullanmadığını, çevrede bulunan insanlara uyarı yapılmadığını, yeterli önlem alınmadığını biliyoruz” ifadeleri yer almıştır.  

Depremzedelerin yaşam alanlarına, sulak alanlara, dere yataklarına, zeytinliklere ve tarım arazilerine dökülen hafriyatların oluşturduğu riskin, başta insanlar olmak üzere tüm canlılara ikinci yıkım yaşatmak anlamına geldiği uyarısını yapan örgütlerin sıraladıkları acil talepleri soruyoruz.

Bu bağlamda;  

  1. Belirlenmiş hafriyat depolama yerleri dışındaki tüm döküm işlemlerinin acilen durdurulması ve belirlenen alanların listesinin ve konumunun kamuoyuna açıklanması sağlanacak mıdır?
  2. Belirlenen alanların TMMOB, kent/ekoloji örgütleri ve yerel temsilciler tarafından denetlenmesi planlanacak mıdır?
  3. Çok sayıda kimyasal içeren enkaz atıklarının, tehlikeli atık depolama şartlarını karşılayan ve sızdırmazlığı sağlanmış depo alanlarında tutulması sağlanacak mıdır?
  4. Enkaz kaldırma işlemlerinin sulama yapılarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gerekli önlemler alınarak yapılması sağlanacak mıdır?
  5. Yıkılan ve hasarlı evlerin asbest ve başkaca tehlikeli madde içerip içermediğine dair envanter kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
  6. Asbest ve tehlikeli kimyasal içeren hafriyatlar bilimsel yöntemler ile ayrıştırılıp bertaraf edilecek; yaşam döngüye zarar vermeyecek biçimde depolanacak mıdır?
  7. Bakanlığınızın enkaz kaldırma ve döküm çalışmalarından sorumlu kamu kurumları ile ekoloji örgütleri, meslek odaları, kent konseyleri, sendikalar vb. yerel tüm öznelerin içinde olduğu şeffaf ortak bir koordinasyon kurulması için çalışmaları var mıdır?

Editör: Haber Merkezi