Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, üniversite yerleşme sonuçlarının açıklanması ile birlikte üniversite öğrencilerinin yüz yüze kaldığı barınma sorunu hakkında Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından cevaplanması istemi ile Meclise soru önergesi verdi.
Hatimoğulları önergesinde; Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda kalamayan öğrencilerin, pandemi sürecinin ardından yüz yüze eğitime tekrar geçilmesi ve ev kiralarındaki fahiş artış nedeni ile barınma sorunu yaşamakta olduğuna değindi. Özellikle deprem bölgelerindeki üniversitelerin öğrencilerini katmerli bir barınma meselesi beklediğini vurgularken; depremin üzerinden 6 ayı aşkın zaman geçmesine rağmen depremzedelerin giderilmeyi bekleyen en önemli ihtiyaçlarının başında halen barınmanın geldiğini ifade etti. 2 Ekim’de açılacak olan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencilerinin ne yapacağını bilemediğini, çoğu binanın hasarlı olduğu kentte yaşamlarını sürdüremeyeceğini düşündüğünü vurguladı.
Tülay Hatimoğulları “Her yıl yarım milyona yakın öğrencinin üniversiteyi terk etmesinde önemli etkenlerden biri barınma koşullarına sahip olmamasıdır. Eğitim hakkına eşit erişimin sağlanması için; KYK yurt kapasitesi artırılmalı, talep eden öğrenciler için kalıcı ve geçici barınma imkanları ücretsiz olarak sağlanmalıdır, yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderleri karşılanmalıdır.” dedi.
Hatimoğulları soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
1. 2023-24 eğitim yılı üniversite öğrenci sayısı ve KYK yurtlarının kapasitesi kaçtır? Geçtiğimiz yıl KYK yurtlarına başvuran öğrencilerden yüzde kaçı yerleştirilmiştir?
2. Türkiye’de üniversite öğrencilerinin kalabileceği toplam yurt sayısı ve kapasitesi nedir? Yurtların kaçı kamu/kaçı özeldir?
3. Yurtlara yerleştirilmeyen öğrenciler için barınma imkanı sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
4. KYK yurtlarına yerleştirmelerde ayrımcılık, torpil vs. yaşanmaması ve özel yurtlardaki fiyatların denetlenmesi hangi sıklıkla yapılmaktadır?
5. Üniversite öğrencisi sayısına göre yetersiz olan KYK yurtlarının sayısını ve kapasitesini arttırmak için bu yıl için Bakanlığınızın çalışmaları olmuş mudur?
6. KYK yurtlarının ücretsiz olması ve KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılanması için Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır?
7. Cemaatlere ait olduğu iddia edilen özel yurtlar denetlenmekte midir? Bu konuda çalışmalarınız nelerdir?
8. Özel yurtların ve ev kiralarının yüksekliği sorununu çözmek için acilen hayata geçirmek üzere planınız var mıdır?
9. Özel yurtlara sağlanan devlet desteği ne kadardır? Bunlar hangi Vakıflara ait hangi yurtlardır?
10. 2024 bütçe çalışmalarında öğrencilerin yaşadığı bu barınma sorununu çözmek üzere bütçe talebiniz olacak mıdır?
11. Deprem bölgesindeki üniversitelerdeki öğrencilerin barınma sorununu çözmek üzere planlarınız nelerdir? Hangi adımlar atılmıştır?
12. Hatay’da üniversite öğrencilerine konteyner kent yapılması için çalışma başlatılacak mıdır?