Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları soru önergesinde şu ifadeler yerverdi.

Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan haberlerden derlediği erkek şiddeti çetelesine göre; erkekler Ağustos ayında 31 kadını ve 7 çocuğu öldürmüştür. Ağustos’ta en az 13 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansımış; erkekler, en az 79 kadına şiddet uygulamış, en az 12 kız ve oğlan çocuğunu istismar etmiş, en az 13 kadını taciz etmiştir.

2022 yılının ilk sekiz ayındaki erkek şiddeti çetelesine göre; erkekler 222 kadını öldürmüş, 102 kadını taciz etmiş, 1175 çocuğu istismar etmiş, 534 kadına şiddet uygulamıştır. 2022’nin ilk sekiz ayında 132 kadının ölümü ise basına “şüpheli” olarak yansırken, erkekler tarafından en az 30 çocuk katledilmiştir. 2021 yılında ise en az 339 kadın erkeklerce öldürülmüştür.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kadın cinayetlerinin geçen yıla göre azaldığını; “Geçen yıl 30 Ağustos itibarıyla işlenen kadın cinayeti 194’tü, bu yıl ise 181. Yani geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7’lik bir azalış var” ifade etmiştir. Ancak neredeyse her ay yalnızca basına yansıyan verilere göre en az 30 kadın katledilmektedir. 

      Bu bağlamda;

1)      İçişleri Bakanının iddia ettiğinin aksine kadın cinayetlerindeki artışın, faillere uygulanan cezasızlık politikasıyla ilgili olduğunu düşünüyor musunuz?

2)      Şüpheli kadın ölümleri hakkında sizce yeterli araştırma yapılmakta mıdır?

3)      Soylu’nun paylaştığı istatistik ile basın taraması ile elde edilen veriler arasındaki farkın nedeni nedir?

4)      Ayda ortalama 30 kadının erkekler tarafından katlediliyor oluşuna ilişkin Bakanlığınızın hayata geçireceği bir acil planı olacak mıdır?

5)      İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı alındığı günden bu yana kaç kadın erkekler tarafından öldürülmüştür ve kaç kadın erkek şiddetine maruz kalmıştır?

6)      Tekrar İstanbul Sözleşmesinin imzacılarından olmak için girişimleriniz olacak mıdır?

7)      Kadın katliamlarını ve kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

Editör: Haber Merkezi