Ağrı Milletvekili Dr. Heval Bozdağ, uzun süreli hastalık ve tedavi nedeniyle görev yapamayan aile hekimleri ile aile sağlığı merkezi çalışanlarının sözleşmelerinin sona erdirilmesine ilişkin sorular yöneltti. Bozdağ, sağlık çalışanlarının tedavi süreçlerinin işlerini kaybetmeleriyle sonuçlanmasının kabul edilemeyeceğini belirtti.

Kanser, ağır hastalık, ameliyat ve trafik kazası gibi nedenlerle uzun süre tedavi görmek zorunda kalan çalışanların iş güvencesinin korunması gerektiğini vurgulayan Bozdağ, uygulamanın sağlık hizmetlerinin sürekliliği açısından da sorun yarattığını ifade etti.

“180 günlük sınır kanunda yer almıyor”

Bozdağ, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne 29 Temmuz 2023’te eklenen düzenlemeyle, sağlık nedeniyle 180 günü aşan süre boyunca görev yapamamanın sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi nedenleri arasına alındığını belirtti.

Bu sınırın 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nda bulunmadığını savunan Bozdağ, düzenlemenin kanunilik ilkesi ve normlar hiyerarşisi bakımından hukuka aykırı olduğunu ileri sürdü.

Anayasa Mahkemesinin 21 Haziran 2022 tarihli kararına ve Danıştay kararlarına atıfta bulunan Bozdağ, sözleşmenin sona ermesi gibi ağır sonuçlar doğuran kuralların temel çerçevesinin kanunla belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Bakanlığın mevcut uygulamaya ilişkin güncel hukuki değerlendirmesini açıklamasını istedi.

Trafik kazası geçiren hekimin durumu gündemde

Bozdağ, Türk Tabipleri Birliğinin 23 Eylül 2026 tarihli açıklamasına atıfla, Bodrum’daki Mumcular Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Dr. Deniz Nalbantoğlu’nun trafik kazası sonrasında tedavi süresinin 180 günü aşması gerekçesiyle sözleşmesinin sona erdirildiğini aktardı.

Aynı açıklamada beyin ameliyatı geçiren bir hekim, kanser tedavisi gören iki hekim ve bir hemşirenin de benzer durumlarla karşılaştığının belirtildiğini kaydetti.

Nalbantoğlu’nun göreve başladıktan ve üç hafta çalıştıktan sonra sözleşmesinin neden sona erdirildiğini soran Bozdağ, işlem hakkında inceleme yapılıp yapılmadığının açıklanmasını talep etti.

Kaç sağlık çalışanının sözleşmesi sona erdirildi?

Bozdağ, 29 Temmuz 2023’ten bu yana sağlık nedeniyle 180 günden fazla görev yapamama gerekçesiyle sözleşmesi sona erdirilen aile hekimi ve aile sağlığı merkezi çalışanlarının sayısını sordu. Bu kişilerin yıllara, illere ve meslek gruplarına göre dağılımının paylaşılmasını istedi.

Uygulamanın bütün illerde eşit biçimde yürütülüp yürütülmediğini de gündeme getiren Bozdağ, il sağlık müdürlüklerinin karar süreçlerindeki yetkilerinin açıklanmasını talep etti. Sözleşmelerin sona erdirilmesinde yalnızca süre sınırının mı esas alındığını, herhangi bir usulsüzlük tespiti bulunup bulunmadığını sordu.

Tedavi sonrası göreve dönüş için düzenleme çağrısı

Uzun süreli hastalık ve tedavi süreçlerinin tek başına mesleki yetersizlik veya kusur olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Bozdağ, tedavisi tamamlanan çalışanların görevlerine dönebilmesinin önemine dikkat çekti.

Bozdağ, 180 günlük kesin sınır yerine hastalığın niteliğini, tedavi süresini ve sağlık kurulu değerlendirmesini esas alan bir sistem oluşturulmasının değerlendirilmesini istedi.

Aile hekimliği sözleşmesiyle çalışanların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki hastalık izni hükümlerinden yararlanmasına yönelik çalışma yapılıp yapılmadığını soran Bozdağ, tedavi sürecinde oluşan özlük ve mali hak kayıplarını giderecek düzenlemelerin planlanıp planlanmadığının açıklanmasını talep etti.