"Hindistan'da doğurganlık tanrıçasına kurban edilen cocuk yaştaki kutsal seks köleleri. Binlerce yıl öncesinden gelen eski bir inanış.

Hindistan'ın güneyinde fakir ailelelerin çocuğu olarak dünyaya gelen kızların başka seçenekleri yok. Ergenliğe adım attıkları andan itibaren bekaretlerini, hayatlarında bir daha karşılaşmayacakları yaşca büyük bir erkeğe veriyorlar.

Onlar artık zoraki bir seks kölesi. Yani devadasi.

Gündüzleri doğurganlık tanrıçası yellama'nın tapınağında temizlik işlerini yerine getirip dualar ediyor, geceleri ise erkekleri memnun ediyorlar.

Günümüz Hindistan’ında ise devadasi sistemi 1988 yılında yasaklanmış ancak binlerce kız kaçak olarak bu işi yapıyor.

Zorlu yaşam koşulları ve fakirlikle başedemeyen ailelerin çareyi tanrıçaya sığınıp, kendilerini veya ailelerinden birini tanrıçaya adamalarıyla oluşmuş zoraki bir sistem."

Çocukken Hintli bir tanrıçaya adanan Huvakka Bhimappa'nın cinsel kölelik yılları, amcasının bazı mücevherler karşılığında bekaretini alıp ona tecavüz etmesiyle başladı.

Bhimappa bir "devadasi" haline geldiğinde henüz 10 yaşında değildi - ebeveynleri tarafından bir Hindu tanrısıyla ayrıntılı bir düğün ritüeline zorlanan ve çoğu daha sonra yasadışı fuhuşa zorlanan kızlar.

Devadasis'in dinsel bir bağlılık hayatı yaşaması bekleniyor, diğer ölümlülerle evlenmesi yasaktı ve ergenlik çağında para veya hediyeler karşılığında bekaretlerini yaşlı bir adama feda etmeye zorlanıyorlar.

Şu anda 40'lı yaşlarının sonunda olan Bhimappa, AFP'ye "Benim durumumda, annemin erkek kardeşiydi" dedi.

Bunu, tanrıçaya hizmet adına diğer erkeklerle karşılaşarak ailesi için para kazanan yıllarca süren cinsel kölelik izledi.

Bhimappa sonunda esaretinden kurtuldu, ancak eğitim görmeden tarlalarda çalışarak günde yaklaşık bir dolar kazanıyor.

Hindu tanrıçası Yellamma'ya adanmış olarak geçirdiği zaman, onu topluluğunun gözünde bir dışlanmış haline getirdi.

Bir zamanlar bir adama aşık olmuştu ama ondan evlenme teklif etmesi düşünülemezdi.

"Devadasi olmasaydım bir ailem, çocuklarım ve biraz param olurdu. İyi yaşardım" dedi.

Devadasis, yüzyıllardır güney Hint kültürünün ayrılmaz bir parçası olmuştur ve bir zamanlar toplumda saygın bir yere sahipti.

Birçoğu yüksek eğitimli, klasik dans ve müzik eğitimi almış, rahat hayatlar yaşamış ve kendi cinsel partnerlerini seçmişti.

Tarihçi Gayathri Iyer, AFP'ye verdiği demeçte, "Az çok dinsel olarak onaylanan bu cinsel kölelik kavramı, orijinal himaye sisteminin bir parçası değildi."

Iyer, 19. yüzyılda, İngiliz sömürge döneminde, devadasi ve tanrıça arasındaki ilahi anlaşmanın bir cinsel sömürü kurumuna dönüştüğünü söyledi.

Şimdi, Hindistan'ın katı kast hiyerarşisinin en altındaki yoksul ailelerin kızlarının sorumluluğunu üstlenmeleri için bir araç olarak hizmet ediyor.

Uygulama, Bhimappa'nın memleketi Karnataka'da 1982'de yasaklanmıştı ve Hindistan'ın yüksek mahkemesi, genç kızların tapınaklara bağlılığını "kötülük" olarak nitelendirdi.

Ancak kampanyacılar, genç kızların hala gizlice devadasi emirlerine alındığını söylüyor.

Hindistan'ın insan hakları komisyonu geçen yıl, devlet yasağından kırk yıl sonra, Karnataka'da hala 70.000'den fazla devadasi olduğunu yazdı.

Ekran görüntüsü 2023-01-23 083246

'Yalnızdım'

Hindistan'da çeyiz geleneği nedeniyle kızlar genellikle külfetli ve maliyetli görülüyor.

Yoksul aileler, kızlarını devadasi olmaya zorlayarak bir gelir kaynağı elde ediyor ve onları evlendirme masraflarından kurtuluyor.

Geçmişleriyle ilgili damgalama, devadasi düzenlerini terk eden kadınların genellikle dışlanmış veya alay konusu olarak yaşamlarına katlandığı ve çok azının evlendiği anlamına gelir.

Saygıdeğer bir Yellamma tapınağına ev sahipliği yapan güneydeki küçük Saundatti kasabasının çevresindeki pek çok hane, tarikatta bir aile üyesine sahip olmanın servetlerini artırabileceğine veya sevdikleri birinin hastalığını iyileştirebileceğine inanıyor.

Sitavva D. Jodatti'ye sekiz yaşındayken tanrıçayla evlenmesi bu tapınakta emredildi.

Kız kardeşlerinin hepsi başka erkeklerle evlenmişti ve ailesi, geçimlerini sağlamak için onu Yellamma'ya adamaya karar verdi.

49 yaşındaki Jodatti AFP'ye "Diğer insanlar evlenince gelin ve damat oluyor. Yalnız olduğumu anlayınca ağlamaya başladım" dedi.

Sonunda babası hastalandı ve o, seks işçiliği yapmak ve tedavisinin ödenmesine yardımcı olmak için okuldan alındı.

"17 yaşında iki çocuğum oldu" dedi.

Eski bir devadasi olan Rekha Bhandari, hayatlarını mahveden bir "kör gelenek" uygulamasına maruz kaldıklarını söyledi.

Annesinin ölümünden sonra zorla tarikata tabi tutuldu ve 30 yaşındaki bir adam bekaretini aldığında 13 yaşındaydı. Kısa süre sonra hamile kaldı.

45 yaşındaki AFP'ye verdiği demeçte, "Normal bir doğum zordu. Doktor, aileme doğum yapmak için çok genç olduğumu söyleyerek bağırdı."

'Çok sayıda kadın öldü'

Yıllarca süren güvensiz seks, HIV de dahil olmak üzere birçok cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara maruz kaldı.

Devadasis ile çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir aktivist AFP'ye "Enfekte olan ve şimdi çocuklarına geçen kadınları tanıyorum" dedi.

"Gizliyorlar ve gizlilik içinde onunla yaşıyorlar. Birçok kadın öldü."

Devadasis bir zamanlar toplumda saygın bir yere sahipti, ancak İngiliz sömürge döneminde bu rol bir cinsel sömürü kurumuna dönüştü.

Ebeveynler, kızlarının devadasis ilan edilmesine izin verdikleri için ara sıra yargılanıyor ve bu düzeni terk eden kadınlara ayda 1.500 rupi (18 $) tutarında yetersiz devlet emekli maaşı veriliyor.

Saundatti'yi yöneten bir memur olan Nitesh Patil, AFP'ye kadınların tapınaklara adandığına dair "son zamanlarda hiçbir örnek" olmadığını söyledi.

Hindistan'ın haklar komisyonu geçen yıl Karnataka ve diğer birkaç Hint eyaletine, bir medya soruşturmasının devadasi teşviklerinin hala yaygın olduğunu ortaya çıkardıktan sonra, uygulamayı önlemek için ne yaptıklarını özetlemelerini belirtti.

Geçmişlerinin damgalanması, devadasi düzenlerini terk eden kadınların genellikle dışlanmış veya alay konusu olarak yaşamlarına katlanmaları ve çok azının evlenmesi anlamına gelir.

Birçoğu kendilerini yoksul ya da düşük ücretli el işçiliği ve çiftçilik işlerinde hayatta kalmak için mücadele ederken buluyor.

Jodatti şimdi, AFP'nin konuştuğu kadınları kölelik hayatlarından kurtarmaya yardımcı olan ve eski devadasilere destek sağlayan bir sivil toplum grubunun başında.

Çağdaşlarından birçoğunun birkaç yıl önce #MeToo hareketine ve dünyanın dört bir yanındaki ünlü kadınların cinsel istismardan kurtulanlar olarak ortaya çıkan kişisel ifşaatlarına daldığını söyledi.

Devadasi düzenlerini terk eden kadınlar genellikle kendilerini yoksul veya düşük ücretli el işçiliği ve çiftçilik işlerinde hayatta kalma mücadelesi verirken buluyor.

"Haberleri izliyoruz ve bazen ünlüleri gördüğümüzde... onların durumunun bizimkine çok benzediğini anlıyoruz. Onlar da aynı acıyı çekti. Ama özgürce yaşamaya devam ediyorlar."

"Aynı deneyimi yaşadık ama onların gördüğü saygıyı göremiyoruz.

"Devadası kadınları hâlâ hor görülüyor."

2023 AFP

Devadasi Sistemi ortadan kaldırılmalı:

Ekran görüntüsü 2023-01-23 082613

Karnataka, Rajya Devadasi Mahileyara Vimochana Sangha'nın (Karnataka Eyaleti Devadasi Kadın Kurtuluş Örgütü) 3. Devlet Konferansı ile bağlantılı olarak Karnataka Hospet'te düzenlenen halk mitinginde çınlayan çağrı buydu.

Editör: Haber Merkezi