Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, yenilenebilir kaynaklara yapılan harcamalar fosil yakıtlara yapılan harcamalardan daha fazla artmaya devam ettiğinden, güneş enerjisine yapılan küresel yatırımın bu yıl ilk kez petrole yapılan yatırımı geçmesi bekleniyor. Yine de fosil yakıt yatırımı, 2050 yılına kadar herhangi bir net sıfır hedefine ulaşmak için hala çok yüksek.

Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı, enerji yatırımlarına ilişkin son raporunda, temiz enerji harcamalarının fosil yakıtlara yapılan harcamaları geride bırakmasına rağmen, fosil yakıtlara yapılan yatırımın 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için olması gerekenden çok daha yüksek olduğunu belirtti.

2023'te, rekor düzeyde yüksek olan 2,8 trilyon dolarlık enerji yatırımından, yenilenebilir enerji kaynaklarına, nükleer enerjiye, elektrikli araçlara ve verimlilik iyileştirmelerine yapılan yatırımın 1,7 trilyon dolara (1,59 trilyon avro) ulaşması bekleniyor - 2021'e göre yüzde 24 artış. fosil yakıt yatırımı aynı dönemde yüzde 15 oldu.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, raporla birlikte yaptığı açıklamada, "Fosil yakıtlara yatırılan her bir doların şu anda yaklaşık 1,7 doları temiz enerjiye gidiyor. Beş yıl önce bu oran bire birdi" dedi.

Fiyat, tedarik endişeleri

Birol, yüksek petrol fiyatları ve arzla ilgili endişelerin yenilenebilir enerji harcamalarını artırdığını ve güneş enerjisinin “petrol üretimine yapılan yatırım miktarını ilk kez geride bırakmaya hazır” olduğunu söyledi.

IEA, güneş enerjisine - özellikle güneş panellerine - yatırımın 2023'te 380 milyar dolara (354 milyar avro) ulaşmasını beklerken, petrol arama ve çıkarma yatırımlarının 370 milyar doları (345 milyar avro) bulması bekleniyor.

Fransız parlamentosu, büyük otoparklarda güneş panellerinin zorunlu hale getirilmesini oyladı

Güneş enerjisi üretmenin düşük fiyatı, elektrikli otomobil pazarını genişletme çabalarını ilerletmeye yardımcı olacaktır.

Yine de enerji şirketleri yeşil enerjiye geçiş için önemli miktarda fon ayırmıyor ve petrol ve gaz yatırımlarında beklenen bir toparlanma, net sıfır hedeflerini geri çekecek.

Fosil yakıt yatırımındaki en büyük artışlar Orta Doğu'da olurken, temiz enerji yatırımları Çin ve daha gelişmiş ülkelerde yoğunlaşıyor.

Editör: Haber Merkezi