(575. F OTURMASI )

AĞIR HASTA MAHPUS İLHAN DİKME

SERBEST BIRAKILSIN!

 

Bilindiği üzere; yürürlükteki mevzuat ve uygulamalarıyla ulusal ceza infaz sistemi, ciddi sorunlara kaynaklık etmektedir. Nitekim eşitlik ilkesine aykırılıklar,  umut hakkı ve ağır tecrit bağlamında özel olarak tartışılan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulaması, tecrit işkencesinin sistematik bir uygulamaya dönüşmesine vesile S ve Y gibi yeni tip hapishaneler, infaz yakma ve şartlı tahliye hakkının engellenmesi,  mahpusun dışarıdan tamamen yalıtılması, hasta mahpusların yaşam hakkını tehdit eden ciddi sorunlar ve daha pek çok insan ve mahpus haklarına aykırılık  çözüm beklemektedir.

Ağır hasta mahpuslar, hangi tip hapishanede tutulurlarsa tutulsunlar, YAŞAM ile ÖLÜM arasında bir çizgide, tedavi ve insan onuruna yaraşır imkanlardan yoksun,  işkenceye dönüşen bir yaşama mecbur bırakılmakta, tedavi edilebilir hastalıkları ölümle nihayet bulmaktadır. Ne yazık ki, tedavi hakkının engellenmesi dışında da mahpusların yaşamına tehdit oluşturan ciddi sorunlar söz konusu olup, Merkezi Hapishane Komisyonumuzun 31 Mart günü yaptığı basın açıklamasında belirtildiği üzere; 2023 yılı başından bu yana ve tespit edilebildiği kadarıyla ; 4’ü hastalıkları nedeniyle, 3’ü ateşli silah ile, 6’sı şüpheli şekilde olmak üzere 2’si kadın toplam 13 mahpus yaşamını kaybetmiş bulunmaktadır.

Yetkilileri, ulusal ve uluslararası hukukta tanımlanan insan ve mahpus haklarına uymaya ve üstte özetle belirttiğimiz tüm sorunlara  acil çözüm üretmeye çağırıyoruz.

575. F OTURMASI’nda bu hafta; halen Menemen R Tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan  ağır hasta mahpus İLHAN DİKME’nin sağlık durumunu paylaşıyoruz.

Kesinleşen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası nedeniyle 2 Nisan 2019’da tutuklanmasının ardından, tutulmakta olduğu Kandıra 2 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda 11 Eylül 2019 gecesi geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hastaneye kaldırılıp ameliyat edilen ve uzun süre yoğun bakımda tutulduktan sonra tedavi maksadı ile dört defa infazı ertelenen İlhan Dikme; tedavisi tamamlanmadan, yüzde 85 engelli ve ancak tam destek ile yaşamını sürdürebileceğine dair raporuna ve üstelik erteleme süresinin uzatılması amacıyla başvuru yapılan savcılık tarafından “R Tipi bir hapishanede 1 ay süre ile “ gözetimde tutulmasına karar verilmiş olmasına rağmen,  tutuklanarak Buca Kırıklar 1 Nolu F Tipi hapishanesine konulmuş, burada hastalığının gerektirdiği bakım ve tedaviden yoksun geçirdiği 15 günün ardından 30 Mart’ta Menemen R Tipi Hapishanesi’ne sevki yapılmıştır.

393. F OTURMASI kapsamında yaptığımız basın açıklamasında da aktardığımız üzere; Dikme, 2 Nisan 2019’da tutuklanmasının ardından Balıkesir Kepsut Hapishanesi’nde tek kişilik bir odaya konulmuş,  22 Nisan’da başlayan yoğun göğüs ağrısına, 24 Nisan’da  eklenen yoğun baş ağrısı şikayeti ile Kepsut Devlet Hastanesi’ne götürülmüş ve daha sonra hapishane revirinde hipertansiyon tanısı ile takibi yapılmıştır. 17 Mayıs 2019 tarihinde hiçbir gerekçe gösterilmeden Kocaeli Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesi’ne sevk edilen Dikme’nin süreç içinde tedavisi aksamış ve rahatsızlıkları artmıştır. Ailesinin yaptığı araştırmada, 18 Haziran’dan, beyin kanaması geçirdiği 11 Eylül tarihine kadar tedavisinin devam ettiğini gösteren bir kayda rastlanmamıştır.

11 Eylül 2019 gecesi, durumu ağırlaşan ve bilinci kapanan Dikme yanında kalan diğer mahpusun müdahalesi ile önce  Kocaeli Devlet Hastanesi’ne ve ardından Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmiş ve “beyin kanaması” tanısı konularak , Anjiyo ve sonrasında da ameliyat edileceği bildirilmiştir. Anjiyo öncesi bilinci açılan Dikme, sonrasında yapılan ameliyatın ardından komaya girmiş, uzun süre uyutulmuş, aylarca bilinci kapalı halde yoğun bakımda  tutulmuş, yoğun bakımda tutulmakta iken hakkında infaz erteleme kararı verilerek serbest bırakılmıştır.  

Dikme ile ilgili  21, 29 ve 31 Mart 2023 tarihlerinde yapılan görüşmelerde eşi özetle; “ Eşimin tedavi ve bakımına çok  özen gösterdik ve onu bugüne kadar hayatta tuttuk. Ancak beyninde biriken sıvının tahliye edilebilmesi için yerleştirilen “Şant”ın çevresinde gelişen ve uzun zamandır iyileşmeyen yaranın hayati tehlike yarattığı söylendi. Bu koşullarda ve kendi başına kişisel bakımını yapamadığı bilinmesine rağmen savcılık infaz ertelemesi kararı vermeden önce R Tipi hapishanede 1 ay izlenmesini istedi.  Biz R Tipi hapishanede dahi gerekli bakım verilemeyeceği için endişe ederken,  savcılığın kararına da uyulmadı ve R Tipi Hapishane yerine  Kırıklar 1 Nolu  F tipi hapishanesine götürüldü.  İlk olarak kapalı bir görüş yaptık.  Görüşme sırasında İlhan bana  “6 kişilik bir koğuşa getirildim, arkadaşlar da Dersim’den ve çok yardımcı oluyorlar. Hatta plastik sandalyeyi oturma yerinden delerek tuvalet sorununu kısmen çözmüş olduk. Arkadaşlardan destek aldığım için bu tür ihtiyaçlarımı giderebiliyorum.” Dedi.  İlhan’ın yüzde 85 engelli raporu var, yürüme sorunu var, destek almadan hareket edemiyor,  baş dönmesi olduğu için yanındaki arkadaşları kolaylık sağlıyorlar. Tuvalet ihtiyacı için de yardım ediyorlar.” “…İlhan’ın beyin ameliyatından sonra başında bir delik bıraktılar. Şant denen bir alet takılı. Beyni su topluyor ve hayati tehlike yaratan bu su, şant yardımı ile  idrarla birlikte atılıyor. Bu günlerde şant motorunun değiştirilmesi gerekiyor ve bu nedenle İlhan bir operasyon geçirecek. Ancak hapishane koşullarında bu yapılamıyor, bu nedenle bir an evvel serbest bırakılması gerekiyor. İlhan, son günlerde bir de panik atak geçirmeye başladı  ve her rahatsızlandığında Seyfi Demirsoy Buca Devlet Hastanesi’ne götürülerek sakinleştirici iğne yapılıyor, geri hapishaneye getiriliyor.” “… İlhan’ı nihayet Menemen R Tipi Hapishanesine götürmüşler, ancak infaz erteleme sürecinin hızla tamamlanması gerekiyor ameliyat olabilmesi için” demiştir.

575.  F OTURMASI kapsamında bu hafta; AĞIR HASTA MAHPUS İLHAN DİKME ve BÜTÜN AĞIR HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK, SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

 

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

İLHAN DİKME serbest bırakılsın!

Tedavi Haktır Engellenemez!

                                  

                                                    İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu

Editör: Haber Merkezi