HRANT  İÇİN ADALET !

ARAMIZDAN KOPARILIŞININ  17. YILINDA SEVGİ VE SAYGIYLA ANIYORUZ

Hrant Dink; gazeteci, insan hakları savunucusu ve derneğimizin üyesiydi. Sadece sözleriyle ya da yazdıklarıyla değil, yaşam biçimiyle de halkların kardeşliğini ve barışını savunabilen nadir insanlardandı.

Bir Ermeni olarak maruz kaldığı ırkçı ve ayrımcı onca muameleye rağmen, düşmanlık ya da kin yerine halklar arasında barışı mümkün kılacak çözümler önerdi yaşamı boyunca.

Varlığı, ırkçılıkla biçimlenmiş ve halkları birbirine düşman ederek hayatta kalabilen sistemi hep rahatsız etti. Bu nedenle yaşamı boyunca baskı ve tehditlere maruz kaldı, güvercin tedirginliğinde yaşadı ve devletin gözü önünde, jandarma , polis ve kamu görevlilerinin de içinde olduğu bir cinayet örgütü tarafından 19 Ocak 2007 de  katledildi. 

Katliama giden süreç adım adım örüldü; hedef gösterildi, hakkında peşpeşe davalar açıldı, adliye koridorlarında ırkçı gösteriler düzenlendi, linç edildi, aldığı tehditlere dair yaptığı şikayetler ise sonuçsuz bırakıldı. 16 yaşındaki Ogün Samast’ın eline silah veren el, cinayetten sonra karakolda "Aslanım benim! Aferin Ogün" diyerek eline bayrak tutuşturdu.  Hrant’ı katlederken taktığı “beyaz bere”nin bir sembol olarak takılması örgütlenmeye çalışıldı.

Önceki siyasi cinayetlerde olduğu gibi, etkin bir soruşturma yürütülmedi. Hrant’ı öldürenlerin devlet içindeki bağlantıları gizlendi, korundu, kollandı. Dava, yoğun hukuki çaba ve kamuoyu baskısıyla 9 yıl sonra tetikçilerden öteye uzayabildi ve 2015 yılı sonunda 27 devlet görevlisi hakkında açılan dava ile cinayette rolü olan kamu görevlilerinin bir kısmı yargı önüne çıkartılabildi. 26 Mart 2021’de karara bağlanan bu dava da eksik yürütüldü, bir kısım kamu görevlisi beraat ettirildi. Dink Ailesi avukatları, kararın tutarsızlıklarına, tek yönlülüğüne, soruşturmanın eksik yürütüldüğüne dikkat çektiler, bazı sanıklar için verilen beraat kararlarına ve soruşturmanın yürütülme şekline itiraz ettiler ve kararın bozulmasını talep ettiler.

Ve katil Ogün Samast, AKP-MHP eliyle meclisten geçirilen infaz yasasındaki son değişikliklerle yapılan “gizli af”a dayanılarak 15 Kasım 2023 günü tahliye edildi. Hasta mahpuslara bile uygulanmayan “iyi hal” sevgili Hrant’ın katiline uygulandı. Cezaevi İzleme Kurulları tarafından tahliyesi geldiği halde “okuduğu kitap sayısının azlığı-çokluğu, fazla su kullandığı, aynı suçtan yargılanan mahpuslarla mektuplaştığı, slogan attığı vb.” bahanelerle yüzlerce mahpusun tahliyesi engellenirken, hapishanede gardiyanların boğazına bıçak dayayan Ogün Samast “iyi halli” bulunarak tahliye edildi.

17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gününde Ayrımcılık Artarak Devam Ediyor 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gününde Ayrımcılık Artarak Devam Ediyor

Cinayetin 17. Yılında, cinayet emrini verenler, Hrant Dink’i hedef gösteren, tehdit eden, cinayeti organize edenler hala karanlıkta ve korunuyor.

Hrant’ın yoldaşları olarak bizler, onun barış düşünün savunucusu olmaya ve katillerinin peşini bırakmamaya kararlıyız. Bu sözümüzü, aramızdan ayrılışının yıl dönümü vesilesi ile bir kez daha tekrarlıyor, tüm üyelerimizi, eşit ve özgür bir ülkede yaşamak isteyen, ADALET talebine sahip çıkan herkesi saat 15.00’de AGOS gazetesi önüne çağırıyoruz.

Bugün günlerden Hrant. Yüreğimiz Hrant’ın yanında olacak.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi

Editör: Haber Merkezi