Çin dışişleri bakanlığı, Çin ile ABD arasındaki iklim değişikliği diplomasisinin iki taraf arasındaki daha geniş siyasi gerilimlerden ayrılamayacağını ve Washington'un görüşmelerdeki çöküşten sorumlu olması gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 200 ülke, yeni bir küresel iklim müzakereleri turu için Mısır'ın Şarm El-Şeyh kasabasında bir araya gelmek üzere, ancak iklim ısınmasına neden olan en büyük iki sera gazı kaynağı arasındaki diplomatik gerilimler, COP27 olarak bilinen toplantıyı gölgede bırakma tehdidinde bulundu.

Pekin ve Washington tarafından yapılan anlaşmalar ve ortak bildiriler, 2015 yılında dönüm noktası niteliğindeki Paris Anlaşması'nın hayata geçirilmesine yardımcı oldu. Ancak Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği kendi kendini yöneten bir ada olan Tayvan'ı ziyaret etmesinin ardından Ağustos ayında tüm ikili görüşmeleri askıya aldı. .

Bir dışişleri bakanlığı sözcüsü Perşembe günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Çin ve ABD daha önce iklim değişikliği alanında iyi bir işbirliği geliştirdiler ve Paris Anlaşması'na ulaşılması ve yürürlüğe girmesi için birlikte çalıştılar" dedi.

Sözcü, Pelosi'nin Tayvan'daki "Çin egemenliğini ciddi şekilde ihlal etmesinin" Çin'e müzakereleri askıya almaktan başka seçenek bırakmadığını belirterek, "Aynı zamanda, Çin-ABD iklim işbirliği, ikili ilişkilerin geniş ikliminden ayrılamaz" dedi. .

ABD tarafı bunun sorumluluğunu üstlenmeli” dedi.

Sözcü, Çin'in diğer ülkelerle işbirliğini askıya almadığını ve çok taraflı iklim müzakere sürecini desteklemeye devam edeceğini belirterek, Çin'in COP27'nin başarılı olmasını sağlamak için "tüm taraflarla iletişim ve koordinasyon kurmaya istekli olduğunu" da sözlerine ekledi.

Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin yol açtığı enerji arzına ilişkin küresel endişeler nedeniyle COP27 öncesinde beklentilerin zaten düşük olduğunu ve Çin-ABD ilişkilerinin kötüleşmesinin bu beklentileri daha da aşağı çektiğini söyledi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi İklim ve Enerji Politikası Merkezi direktörü Frank Jotzo, “İklim taahhütleri konusundaki ABD-Çin işbirliği geçmişte gerçekten yardımcı olan bir şey” dedi.

Perşembe günkü brifingde, "Artık yok ve yeniden ortaya çıkması pek olası değil" dedi.

Editör: Güven BOĞA