Yarım milyona yakın İngiliz öğretmen, memur, tren makinisti ve üniversite öğretim görevlisi, hükümetin yaygın bir aksamaya neden olacağını söylediği bir nesildeki en büyük koordineli eylemde bugün grevde.

Sendikalar Kongresi (TUC) Genel Sekreteri Paul Nowak, "Yıllarca süren acımasız maaş kesintilerinden sonra, hemşireler, öğretmenler ve diğer milyonlarca kamu görevlisi yaşam standartlarının büyük ölçüde düştüğünü gördü ve daha fazla maaş sefaleti ile karşı karşıya kalacaklar" dedi. 

Kitlesel grevler, okulların kapanmasına, ordunun İngiltere sınırlarında yardım için beklemede olmasına ve ülkenin büyük bölümünde demiryolu hizmetinin çalışmamasına neden olacak.

Sendika liderleri, en az on yılın en yüksek rakamı olan 500.000 kadar kişinin katılacağını tahmin ediyor ve bazı sektörlerde grevleri azaltmak için planlanan yeni bir yasaya karşı mitingler yapılacak ve bu önerinin ilişkileri daha da zehirleyeceğini savunuyorlar.

"Grev hakkına saldırmak için yeni yollar tasarlamak yerine bakanlar, kamu sektöründeki işçiler için makul bir ücret artışıyla başlayarak ekonomi genelinde maaş artışı sağlamalı."

Hükümet, "hafifletmelerin" uygulanacağını, ancak grevlerin önemli bir etkisi olacağını söylüyor.

Başbakan Rishi Sunak'ın sözcüsü gazetecilere verdiği demeçte , "Bunun insanların yaşamlarını alt üst edeceğinin farkındayız ve bu nedenle grev gözcüleri yerine müzakerelerin doğru yaklaşım olduğunu düşünüyoruz ."

Enflasyonun %10'un üzerine çıkmasıyla - kırk yılın en yüksek seviyesi - İngiltere, sağlık ve nakliye çalışanlarından Amazon depo çalışanlarına ve Royal Mail posta personeline kadar bir grev dalgası gördü.

Kendilerini strese soktuğunu, kendilerini değersiz hissettiklerini ve iki yakayı bir araya getirmekte zorlandıklarını söyledikleri roket gibi yükselen gıda ve enerji faturalarını karşılamak için enflasyonun üzerinde ücret artışları talep ediyorlar.

Çarşamba günü, 120'den fazla devlet dairesinden 100.000 memur ve on binlerce üniversite öğretim görevlisi ve demiryolu işçisinin yanı sıra yaklaşık 300.000 öğretmen harekete geçecek.

Gelecek hafta hemşireler, ambulans personeli, sağlık görevlileri, acil çağrı görevlileri ve diğer sağlık çalışanları daha fazla iş bırakma eylemi düzenlerken, bu hafta itfaiyeciler de ülke çapında bir greve destek verdi.

'30 yılda çoğu gün kaybedildi'

Resmi verilere göre, Haziran ve Kasım ayları arasında, 30 yılı aşkın bir süredir herhangi bir altı aydakinden daha fazla gün endüstriyel eylemlerde kaybedildi.

Çarşamba günü yayınlanan bir Ipsos anketi, halkın çoklu grev eylemi konusunda bölünmüş olduğunu, %40'ın eylemi desteklediğini ve %38'in karşı çıktığını gösterdi.

Sunak'ın hükümeti, büyük ücret artışlarına yönelik taleplere boyun eğmenin yalnızca enflasyonu körükleyeceğini söyleyerek şimdiye kadar kamu sektörü grevlerinde sert bir tavır aldı.

Ancak iktidardaki Muhafazakarlar, anketlerde muhalefetteki İşçi Partisi'ni yaklaşık yüzde 25 puan geride bırakırken, endüstriyel eylem Sunak'ın siyasi sıkıntılarını artırıyor ve anketler, halkın hükümetin grevleri kötü idare ettiğini düşündüğünü gösteriyor.

Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi (CEBR) danışmanlık firması tarafından Ocak ayına kadar olan sekiz aydaki grevlerin maliyetinin yaklaşık 1,7 milyar pound (2,09 milyar $) olduğu tahmin edilen endüstriyel eylemden şimdiye kadar ekonomi büyük bir darbe almadı. veya beklenen GSYİH'nın yaklaşık %0,1'i.

Öğretmen grevlerinin tahmini etkisinin günde yaklaşık 20 milyon pound olduğunu ortaya koyuyor.

Bununla birlikte, halk ve işverenler arasında güvenin zayıf olması ve ekonominin gerilemede olması nedeniyle, grevler Britanya ekonomisinde bir karamsarlık duygusuna katkıda bulunuyordu.

CEBR ekonomisti Karl Thompson, "Çözülmemiş endüstriyel anlaşmazlıklar, durgunluğun yakın zamanda beklendiği bir zamanda büyüme üzerinde olumsuz bir etkiye sahip" dedi.

Editör: Haber Merkezi