İran İnsan Hakları (IHRNGO); 19 Kasım 2022: Ülke çapında devam eden protestolarda 47'si çocuk ve 27'si kadın olmak üzere en az 378 kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Öldürülenlerin sayısı hızla artarken, İslam Cumhuriyeti güçleri sorumluluğu kabul etmeyi reddediyor ve cinayetleri terörist ve yabancı gruplara atfediyor. İran İnsan Hakları, BM İnsan Hakları Konseyi'nin 24 Kasım'da İran'la ilgili Özel Oturumuna giden günlerde tırmanan bu dezenformasyon kampanyası konusunda uyarıda bulunuyor. Örgüt ayrıca, protestocuların daha fazla öldürülmesini önlemek için BM gözetiminde bir hesap verebilirlik mekanizması oluşturmanın önemini yineliyor.

Direktör Mahmood Amiry-Moghaddam, "Dezenformasyon kampanyalarının ve protestocuların öldürülmesini yabancı silahlı gruplara atfetmenin amacı, protestoculara karşı canlı mühimmatın daha da yaygın bir şekilde kullanılmasının önünü açmaktır" dedi. Elimize geçen bilgilere göre, protestocuların öldürülmesi yalnızca İslam Cumhuriyeti'nin baskıcı güçleri tarafından gerçekleştirildi. Protestocuların öldürülmesinin sorumluluğu yalnızca İslam Cumhuriyeti ve lideri Ali Hamaney'e aittir.”

24 Kasım'da BM İnsan Hakları Konseyi, İran İslam Cumhuriyeti'nde kötüleşen insan hakları durumunu ve özel bir mekanizmanın kurulmasını ele almak için Özel bir Oturum düzenliyor.

İran İnsan Hakları'nın edindiği bilgilere göre, ülke çapındaki protestolarda şimdiye kadar 47'si çocuk en az 378 kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. 47 çocuktan dokuzu kız ve üçü Afgan uyrukluydu. 47 çocuğun hepsi 18 yaşın altındaydı, ancak hepsi belge kanıtlarıyla doğrulanmadı. İran İnsan Hakları, yaşlarının teyidini almak için çalışıyor.

İllere Göre Ölü Sayısı

En çok sırasıyla Sistan ve Belucistan, Kürdistan, Tahran, Batı Azerbaycan, Mazandaran ve Gilan'da olmak üzere 25 ilde protestocular öldürüldü.

Yalnızca geçen hafta, 40'tan fazla protestocu devlet güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

25 ilde ölümler kaydedildi : Sistan ve Belucistan : 123 kişi; Kürdistan : 40 kişi ;   Tahran : 40 kişi; Batı Azerbaycan:  39 kişi; Mazenderan : 33 kişi;  Gilan : 23 kişi; Elburz : 15 kişi; Kirmanşah : 14 kişi; Kuzistan:  9 kişi; Horasan-Razavi : 5 kişi; İsfahan : 5 kişi; Zencan:  4 kişi; Doğu Azerbaycan : 4 kişi; Loristan:  3 kişi; Markazi: 3 kişi; Kazvin:  3 kişi; Kohgiluyeh ve Boyer Ahmad : 2 kişi; Erdebil:  2 kişi; İlam : 2 kişi; Hemedan: 2 kişi; Buşehr : 2 kişi; Uzaklar: 2 kişi; Semnan:  1 kişi; Kirman: 1 kişi; Hormozgan: 1 kişi.

En fazla ölüm 21, 22 ve 30 Eylül'de kaydedildi (Belucistan'ın “Kanlı Cuması”). 4 Kasım, kaydedilen 21 ölümle bu ayın en kanlı günü oldu.

Sayılar "minimum"

Yayınlanan ölüm sayıları mutlak minimumdur. Son birkaç gün içinde protestocu cinayetlerine ilişkin raporlar hâlâ soruşturuluyor. İran İnsan Hakları, güvenlik hususları ve internet kesintileri ile soruşturmaya devam ettiği çok sayıda ölüm raporu aldı. Bu nedenle öldürülen gerçek insan sayısı kesinlikle daha fazladır.

Editör: Güven BOĞA