İspanyol polisi, Pazar günü Real Madrid'in Brezilyalı forveti Vinícius Júnior'a yönelik ırkçı hakaretlerle bağlantılı olarak üç kişiyi tutukladı ve Ocak ayında bir köprünün altında asılı bulunan futbolcunun mankeniyle ilgili olarak dört kişiyi daha gözaltına aldı.

İspanya'nın ana futbol ligi İspanyol yasalarında stadyumlardaki ırkçılığı frenleyecek adımlar atılmasını sağlayacak değişiklikler çağrısında bulunurken, polis Salı günü futbolcu Vinicius Jr.'a karşı ayrı ayrı ırkçı olaylarda bulunduğu iddiasıyla yedi kişiyi gözaltına aldı.

Polis, Valencia'nın doğusundaki Mestalla stadyumunda Pazar günü oynanan maç sırasında yaşanan tacizle ilgili olarak üç kişinin tutuklandığını söyledi. Tezahüratlarla ilgili Pazartesi günü soruşturma açıldı, aynı gün İspanya futbol federasyonu başkanı ülkenin ırkçılıkla sorunu olduğunu kabul etti.

Ayrı bir operasyonda, Ocak ayında Vinícius'un 20 numaralı gömleğini giymiş bir heykelin, oyuncunun kulüp takımı Real Madrid'in antrenman sahasının önündeki bir köprüye bir pankartla birlikte asılmış olarak bulunmasıyla ilgili olarak dört kişi gözaltına alındı. "Madrid Real'den nefret ediyor" yazan.

Her iki olay da olası nefret suçları olarak soruşturuluyor.

Brezilya ve İspanya'daki yetkililer, oyuncular ve eski oyuncular, Real Madrid'in İspanya liginde Valencia'ya 1-0 mağlup olduğu sırada taraftarların ırkçı alaylarıyla karşılaştıktan sonra Pazar günü sahayı terk etmeyi düşünen 22 yaşındaki Vinícius ile dayanışma gösterdi.

İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu'ndan Luis Rubiales Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Davranış, eğitim ve ırkçılık sorunumuz var" dedi. "Birinin cinsel tercihine, ten rengine veya inancına göre hakaret eden bir hayran veya bir hayran grubu olduğu sürece, ciddi bir sorunumuz var demektir."

Valencia, hayranlarından birini ömür boyu yasakladığını ve diğerlerini teşhis etmeye çalıştığını söyledi. Kulüpten yapılan açıklamada, "Kulüp, ne olduğunu açıklığa kavuşturmak için mümkün olan en kısa sürede yetkililerle birlikte çalışarak mevcut tüm görüntüleri analiz etti" denildi.

Real Madrid, nefret suçu olduğuna inandığı olayı şiddetle kınadığını söyledi. Kulüp, "Bu olaylar, devletimizin hukukun üstünlüğüne dayalı sosyal ve demokratik bir arada yaşama modeline doğrudan bir saldırıyı temsil ediyor" dedi.

Pazar günkü maçtan sonra konuşan Real Madrid'in İtalyan menajeri Carlo Ancelotti, Vinícius'a defalarca "maymun" diye hitap edilen ırkçı tacizin "bu ligde kötü bir şeyler döndüğünü" vurguladığını söyledi.

İspanya ligi, son iki sezonda Vinícius'a karşı ırkçı taciz nedeniyle çoğu rafa kaldırılan dokuz benzer resmi şikayette bulundu. Taraftarlar para cezasına çarptırıldı ve stadyumlardan men edildi, ancak şimdiye kadar yalnızca bir Mallorca taraftarı, bir maç sırasında Brezilyalıya ırkçı hakaret ettiği iddiasıyla yargılanabilir.

İspanyol profesyonel futbolunda ırkçı tacizle suçlanan bir taraftarın ilk duruşmasının, 2020'deki bir maç sırasında bir Espanyol taraftarı tarafından hakarete uğrayan Athletic Bilbao forveti Iñaki Williams ile ilgili bir davada bu yıl bir noktada görülmesi bekleniyor.

Ekran görüntüsü 2023-05-23 145337

Editör: Haber Merkezi