Daniel Gordis'in son kitabı şu soruyla başlıyor: “İsrail başarılı mı?”

Soru, son aylarda Yahudi devletinin üzerine inşa edildiği temelleri sarsıyormuş gibi görünen devam eden bir kriz sırasında başına bela olan olağanüstü karışıklık ve bölünmeden aylar önce yazılmış, biraz ileri görüşlü görünüyor.

Ancak “ İmkansız Daha Uzun Sürer: Yaratılışından 75 Yıl Sonra İsrail Kurucularının Düşlerini Gerçekleştirdi mi? Üretken yazar, düşünür ve eğitimci, bu hafta raflarda yerini alırken, İsrail'in Yahudi ve demokratik bir devlet olarak geleceği konusunda kendisini iyimser hissederken buluyor.

“Ülkenin Siyonist acımasızlığıyla ilgili çok güçlü bir şeyin zincirlerinden kurtulduğunu düşünüyorum. Gordis, Kudüs'te The Times of Israel ile yakın zamanda yaptığı bir röportajda, sokaklarda bu ülkeyi önemseyen binlerce insan gördük” diyor. Görüşmemiz, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun hükümetinin yargıda revizyona gitme çabalarına ara verdiğini açıklamasından birkaç gün sonra gerçekleşti.

"İmkansız Daha Uzun Sürer"de Gordis, İsrail'in başarısıyla ilgili açılış sorusunu yanıtlamaya çalışırken, aynı zamanda Yahudi devletinin kuruluşundan 75 yıl sonra başarılarını yargılamak için kullanılacak parametreleri ortaya koyuyor.

Ekran görüntüsü 2023-04-11 070330

Bağımsızlık Bildirgesi'ni ve devletin kurucularının arkasındaki niyetleri derinlemesine inceleyen Gordis, ülkenin başlangıçta ulaşmak için yola çıktığı hedeflere nasıl ulaştığını belirlemeye çalışıyor. Bu kriterlerin çoğuna göre, devleti mutlak bir zafer olarak görüyor.

Gordis, "Yapmaya çalıştığım şey, İsrail'in 75. yıldönümünde konuşmayı yükseltmekti" diyor. "Asıl mesele şuydu ki, bakın - İsrail Devleti'nin amacı yeni bir Yahudi yaratmaktı. Yahudi olmanın ne anlama geldiğini yeniden tasavvur etmekti, zayıf, gergin ve diasporik olmayan ve asla evde olmayan ve kendi diline sahip olmayan bir Yahudiyi yeniden tasavvur etmekti.”

Ve 75 yıl sonra şöyle diyor: “Bu zorlukların üstesinden gelmede inanılmaz derecede başarılı olduk, çoğumuz için, özellikle de genç insanlar için, neyi değiştirmeye çalıştığımızı hatırlamak çok zor. Çünkü ezici bir çoğunlukla başarılıydı.”

Gordis, İsrail'i yüksek sesle ve vurgulu bir şekilde överken, eleştiriden de geri kalmıyor. Sabra ve Şatilla katliamını "korkunç bir ahlaki başarısızlık" olarak nitelendiriyor, "İsrail'deki yozlaşmanın şaşırtıcı boyutlara ulaştığı"ndan yakınıyor ve Yahudi devletinin Etiyopyalı göçmenlere yönelik muamelesinde "fena bir şekilde tökezlediğini" ve sadece "yetersiz kalmadığını" söylüyor. Afrikalı göçmenlerle başa çıkmada “başarısız” oldu. Dahası, Baş Hahamlık, diye yazıyor, "entelektüel karşıtı ... moderniteden etkilenmemiş, kadın düşmanı, yozlaşmış ... ve genellikle ahlaki açıdan aşağılık."

Ancak en büyük başarısızlığının, Yahudi devleti hakkındaki her konuşmada ve manşette büyük görünen başarısızlık olduğunu yazıyor.

Gordis, "İsrail'in ilk yetmiş beş yılındaki en büyük hayal kırıklığı, çatışmanın sürmesi gerçeğidir" diye yazıyor. 

“İsrail'in çeşitli savaşları ve Filistinlilerle süregelen çatışması, her iki taraf için de korkunç bedellere mal oldu. İsrail'in başka insanların hayatlarını kontrol etmesi, İsrail toplumunun nasırlı kısımlarını sorgusuz sualsiz saran ahlaki bir bataklıktır. Bu savaşı yürütmek, düşük dereceli bir savaş olsa bile, her zaman hatalara ve bazen de korkunç kötülüklere yol açar.”

Sohbet sırasında Gordis, İsrail'i zaferleri için övmek ile başarısız olduğu yerlerde devleti eleştirmek arasında bir denge bulmaya çalıştığını söylüyor.

“Onu çok dengeli yapmaya çalıştım, İsrail üzerine bir yığın haline getirmek istemedim – çünkü her şeyden önce buna inanmıyorum ve ikincisi, bu insanların okuyacağı türden bir kitap değil. İsrail hakkında okumak istediğiniz kitaplar satın alın” diyor. "Ama aynı zamanda onu bu badanalardan biri haline getirmek istemedim, çünkü benim inandığım da bu değil ve ciddi kimse bununla meşgul olmazdı."

Yine de (spoiler uyarısı), "İmkansız Daha Uzun Sürer"i okuyan herkes için şaşırtıcı olmayacak şekilde Gordis değerlendirmesini İsrail Devleti'nin "1948'de kimsenin ummaya cesaret edebileceğinden çok daha fazlasını başardığını" ilan ederek bitiriyor.

Yazar, kitabın hiçbir zaman "tırnak ısırtan" olmayı amaçlamadığını, bunun yerine İsrail'in başarıları hakkındaki sohbeti yeniden düşünme ve yeniden çerçevelendirme çabası olduğunu kabul ediyor. Umduğu, okuyucuların "İsrail'in başarılı olup olmadığı konusunda yeni bir düşünme biçimi" ile gelmeleridir.

Gordis ayrıca İsrail'in bir demokrasi olarak temelinin dünyanın çoğu ve hatta birçok İsrailli tarafından yanlış anlaşıldığını savunuyor.

İsrail hiçbir zaman liberal bir demokrasi olmayı amaçlamadı. İsrail her zaman farklı bir şey olmuştur, genellikle 'etnik demokrasi' olarak adlandırılır” diye yazıyor. 

Devlet, diğer pek çok Batı demokrasisiyle kolayca karşılaştırılamaz çünkü temelde, çoğunluk nüfusuna "bir tür ayrıcalıklı kültürel, siyasi ve bazen de yasal statü" sağlamak ve aynı zamanda herkese eşit medeni ve siyasi haklar sağlamak için kurulmuştur. 

Gordis, yüzbinlerce İsraillinin hükümetin gücü üzerindeki kontrol ve dengelerin devam etmesini yüksek sesle talep etmek için sokaklara dökülmesinden çok önce yazılmış olmasına rağmen, İsrail demokrasisinin korunması için uyanık olmayı gerektiren bir demokrasi olduğunu savundu.

"Demokrasi söz konusu olduğunda, bu nedenle, İsrail'in kayıtsızlığına yer yok" diye yazıyor. "İsraillilerin karşı karşıya olduğu zorluk, İsrail'in yalnızca otokrasiye kaymamasını değil, aynı zamanda zaten müthiş olan demokrasisini daha da sağlam hale getirmek için istikrarlı bir şekilde ilerlemesini sağlamaktır."

İstikrarlı bir şekilde ilerlemenin, geçmişte işlerin nerede olduğuna dair bir anlayış gerektirdiğini savunuyor. Nihayetinde, diye yazıyor, İsrail Devleti ancak devam eden bir başarı öyküsü olarak ilan edilebilir "eğer o ve halkı geçmişte kim oldukları,  zaman zaman aldıkları korkunç kararlar konusunda dürüst olmaya devam etmeleri gerekiyor.

Gordis yargı revizyonu mevzuatını desteklemiyor. Ancak geleceği belirsiz olsa bile, İsrail'in bir zafer hikayesi olarak ilan edilmesinin ne olursa olsun geçerli olduğunu savunuyor.

"Kitabın temel tezinin bunların hiçbirinden etkilenmediğini düşünüyorum, çünkü kitabın temel tezinin İsrail'in başarılı olup olmadığını değerlendirmek için İsrail'in neden yaratıldığını ve amacının ne olduğunu sormak gerektiğini düşünüyorum"  diyor. "Sevdiğiniz veya nefret ettiğiniz bir hükümetiniz, olgun davranan bir hükümetiniz veya deli gibi davranan bir hükümetiniz olsun, bu doğrudur."

Gordis, aynı şekilde, Netanyahu'nun müzakerelere izin vermek için revizyonu durdurmasına yol açan sivil itaatsizlik ve artan kamuoyu baskısının da kendi başarı öyküsü olarak görülmesi gerektiğini söylüyor.

"Yapacak çok işimiz var, bu yüzden uyuyamıyoruz - ancak bir veya iki hafta sürebilir ve başardıklarımızdan gerçekten gurur duyabiliriz" diyor. "Ve sonra devam et."

Ve İsrail bu ayın sonlarında 75. yıl dönümünü kutlarken Gordis, 2023'ün şimdiye kadarki olaylarının her şeyi daha anlamlı hale getireceğine inanıyor.

“Bence çok, çok derin bir Yom Haatzmaut [Bağımsızlık Günü] geçireceğiz ” diyor. "Bence 75. yıl dönümünüzü, bu şeyi devam ettirmenin ne kadar süregelen uyanıklığınızı gerektirdiğinin ve bunun bizim için hafife alınan bir şey olmadığının tamamen farkında olarak geçirmeyi düşünüyorum - bence bu çok büyük bir hediye."

AMY SPIRO

Amy Spiro is a reporter and writer with The Times of Israel

Editör: Haber Merkezi