İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te baskınlarını yoğunlaştırdı ve geçen yıl yaklaşık 200 Filistinlinin ölümüne yol açtı.

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin mülteci kampında devam eden geniş çaplı bir baskın ve ardından gelen silahlı çatışmalar sırasında en az sekiz Filistinliyi öldürdü ve bir düzineden fazla kişiyi yaraladı.

Filistinli yetkililere göre, İsrail baskınlarının geçen yılın başında yoğunlaşmasından bu yana işgal altındaki Batı Şeria'daki en kanlı günlerden birinde ölenler arasında yaşlı bir kadının da olduğu bildirildi.

Filistin sağlık bakanlığı, yerel saatle 10: 30'a (07:30 GMT) kadar üçü zor durumda olmak üzere 16 kişinin canlı mühimmatla yaralandığını söyledi.

Şimdiye kadar öldürülen sekiz kişiden yalnızca birinin kimliği belirlendi: 24 yaşındaki Saeb Issam Zreiqi.

Sağlık yetkilileri, yaralıların hastanelere akmaya devam etmesi ve İsrail güçlerinin ambulans ve sağlık görevlilerinin çalışmalarını engellemesi nedeniyle sahadaki durumun çok zor olduğunu söyledi.

Cenin devlet hastanesi başkanı Wissam Baker Al Jazeera'ya, "Geçtiğimiz dönemde ne kadar büyük olduğu ve yaralı sayısı açısından eşi benzeri görülmemiş bir işgal var" dedi.

Baker, "Ambulans şoförü yerde yatan şehitlerden birine ulaşmaya çalıştı ancak İsrail güçleri doğrudan ambulansa ateş ederek ambulansın yaklaşmasını engelledi" dedi.

Baker, İsrail güçlerinin hastaneye doğru göz yaşartıcı gaz bombaları attığını ve bunun çocuklar bölümüne sızdığını ve aralarında çocukların da bulunduğu boğulma yaralanmalarına neden olduğunu söyledi.

İsrail ordusu Perşembe günü Cenin'de bir operasyonun sürdüğünü doğruladı, ancak hemen daha fazla ayrıntı vermedi.

İsrail güçleri sabahın erken saatlerinde geniş çaplı bir baskın düzenleyerek kampı gizli güçler, onlarca zırhlı araç ve keskin nişancılarla kuşattı. Kısa süre sonra Filistinli direnişçilerle silahlı çatışmalar çıktı.

Cenin, İsrail'in artan silahlı Filistin direnişini bastırmak amacıyla geçen yıl boyunca baskınlarını yoğunlaştırdığı Kuzey Batı Şeria'nın bölgeleri arasında yer alıyor.

Editör: Haber Merkezi